VIDEO: Starețul Efrem Vatopedinul – Hristos este totul! Cuvânt despre pandemie ținut părinților din obște în trapeza mănăstirii (subtitrare ro)

Starețul Efrem Vatopedinul – Hristos este totul! Cuvânt despre pandemie ținut părinților din obște în trapeza mănăstirii.

Dacă subtitrarea în limba română nu intră automat, dați click în bara de jos a clipului, pe Subtitles/CC .

Vezi pe aceeași linie și înțelegere duhovnicească, în duhul Starețului, un cuvânt al redacției Ascetic Experience: Cauzele pandemiei. Un răspuns de la Mănăstirea Vatopedi

SPRIJINIȚI ACTIVITATEA BLOGULUI NOSTRU!

Posted on 2 aprilie 2020, in 02. Mănăstirea Vatopedi, Audio / Video, Cuvinte duhovnicești, Efrem Vatopedinul and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 comentarii.

  1. 1. PARINTELE IRINEU DE LA PONOR “Nu vă răzbunați, …
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/parintele-irineu-curtescu-ponor-nu-va-razbunati-acum-e-vremea-lor-dumnezeu-se-va-razbuna-importanta-rabdarea-crestinilor-se-inchide-o-vreme-biserica-doar-inceputul-alt-val-mai-mare-postul-craciunului/
    2. https://www.youtube.com/watch?v=tzfawQLoZPk
    3. https://theodosie.ro/2020/03/29/puterea-credintei-in-fata-pustiirii-iscate-de-virusul-corona/
    4.Premierul bulgar, Boiko Borisov: NU pot să închid bisericile, eu sunt om credincios!
    Premierul bulgar, Boiko Borisov: „Știu mulți atei care tot repetă: „Bisericile să fie încuiate!”, însă NU pot să închid bisericile, eu sunt om credincios!”
    Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat, zilele trecute, răspunzând unor întrebări privind posibila închidere a bisericilor, că nu poate lua o astfel de decizie.
    „Am transmis mitropoliților, când îi sun, dar și ei mă sună ca să mă întărească, – să facă tot posibilul ca enoriașii să respecte izolarea socială, să nu se adune mulți la un loc, să dezinfecteze icoanele. Să ia toate măsurile pe care le-am transmis oficial. Știu mulți atei care tot repetă: „Bisericile să fie încuiate!”, a spus premierul bulgar, potrivit lumeacredinței.com.
    „Pentru orice tip de acțiune am voință și curaj să fac tot ce se cuvine. Însă nu pot închide bisericile! Eu sunt om credincios (și-a făcut semnul Sfintei Cruci). De la această criză numai Dumnezeu ne poate scăpa!”, a adăugat șeful guvernului de la Sofia.
    Șeful Statului major național operativ de la Spitalul militar din Sofia a spus că Bisericii Ortodoxe Bulgare i-au fost făcute doar niște recomandări, însă stă doar în competența și drepturile Sfântului Sinod bulgar să hotărască dacă bisericile se vor închide sau nu.
    Biserica Ortodoxă Bulgară anunța recent că slujbele rămân deschise publicului. Biserica a decis să susțină acțiunile statului pentru combaterea noii epidemii, dar în același timp va menține bisericile deschise pentru slujbe. Sursa: http://activenews.ro

  2. AMIN!(AȘA SĂ FIE ADEVĂRAT)!
    Dumnezeu să ne ajute și să ne miluiască.

  3. Pasaje extrase din cuvantul marturisitor al Pr. Irineu de la Ponor (http://www.cuvantul-ortodox.ro/parintele-irineu-curtescu-ponor-nu-va-razbunati-acum-e-vremea-lor-dumnezeu-se-va-razbuna-importanta-rabdarea-crestinilor-se-inchide-o-vreme-biserica-doar-inceputul-alt-val-mai-mare-postul-craciunului):
    … Păi, dacă a văzut Dumnezeu că noi de formă venim la biserică, stăm şi ne uităm la ceas, ne mai uităm pe un mesaj la telefon, apăi ia stai că vă închid Eu “frumos”… Vă pun la citit, vă pun la post, vă pun să vă vină mintea la cap, pentru că zice Sf. Ap. Pavel aşa: Orice necaz, orice strâmtorare, orice durere aţi avea, e spre binele vostru! Al vostru, al cui? Al creştinilor! E rău pentru necredincioşi, pentru că moartea păcătoşilor este cumplită şi îi aşteaptă şi chinul iadului. Și vai şi mai vai de aceia care se ating de Biserica lui Hristos, care este casa lui Dumnezeu, casă de rugăciune, loc sfinţit, sacru, locul unde Dumnezeu Se dă mâncare credincioşilor ca să aibă viaţă veşnică.
    … Biserica nu poate fi închisă niciodată. Şi, dacă au închis-o cu lacătul pe aceasta, fizică, dacă suntem creştini, staţi în jurul Bisericii. Apăraţi Biserica. Dar nu numai dvs, ci cu preotul împreună! Pentru că de aici avem noi viaţa noastră. Nu din altă parte, nu de la instituţii, nu de la conducere, ci de la Biserică. De la începutul lumii a fost Biserica întâi, apoi şcoala. Acum, ce vi se pare dvs, că, dacă închideţi Biserica, credinţa, ce va fi poporul? Ce credeţi că va fi în lume? Jandarmi, poliţie, criminali, desfrânaţi, drogaţi, cuţitari, hoţi, bandiţi, asta va fi lumea aceasta. Copiii dvs o să-i daţi numai la acele şcoli care ne apără pe noi. Numai credinţa aduce pace, linişte, vor fi oamenii oameni, care să muncească… – pentru că asta a dat Dumnezeu: Ieşi-va omul la lucrul său şi la lucrarea sa până seara. Cum să opreşti tu să muncească omul, să-l închizi în casă? Dar ce, eu sunt criminal, să mă închizi în casă? (…)
    De aceea, dvs, ca creştini, să vă păstraţi credinţa! Pentru că lumea asta face ce vrea, dar dvs ţineţi-vă credinţa. Credinţa este lumina lumii!
    Uitaţi-vă cu băgare de seamă: vin la preoţi oameni care au depresii, oameni care fumează, care se droghează, bolnavi de toate felurile de boli. De ce au ajuns în starea aceasta? Pentru că nu au venit la Biserică, pentru că nu merg la preot să se spovedească, pentru că nu citesc sfintele cărţi, or tocmai la aceasta o să se ajungă: să nu mai fie carte, să nu mai fie Biserică, pentru că au făcut televizorul şi pentru că v-aţi uitat la televizor.
    … Cum mărturism noi credinţa? Prin faptă. Arătaţi-vă fapta acum! Căci credinţa fără fapte este moartă.
    Cum dvs, oameni cu ştiinţă, medici, învăţaţi, cu doctorate, cu masterate, cum vă închipuiţi că viaţa omului stă într-un virus? Aşa credeţi? Omul este puternic şi, mai ales, când e cu Dumnezeu împreună. Dacă ştiţi prin câte am trecut eu în această viaţă, mă mir cum de acum sunt în viaţă! Dumnezeu dă puterea, El dă viaţa. Să nu păcătuiţi, asta este totul! Daţi-mi mie un om virusat, ca să-l sărut. Măi fraţilor, de v-aţi teme şi de păcat în felul acesta, cu adevărat sfinte moaşte sunteţi. Dar, daca dvs vă temeţi de un virus (…)
    … Deci, iubiţi credincioşi, cei ce au dat decretele, conducătorii, aşa vor face. Dar să ştiţi foarte bine că nu virusul e problema. Dacă nu sunteți înţelepţi, ne rugăm la Dumnezeu să vă înţelepţească… Problema e cu totul alta. Şi nu vă spun aici, ca să nu vă agit prea tare. În aceste momente, omul trebuie să se roage mai mult, să postim mai mult.
    … Nu era banul. Era dragostea, credința, întrajutorarea, eram frați cu adevărat unii cu alții. Or, tocmai la aceasta se vrea să se ajungă acuma: să stai închis în casă, la televizor. Toată lumea să aibă laptop, televizoare… Na, aceasta – așa l-a făcut Dumnezeu pe om?! L-a făcut liber ca pasărea: să meargă, să vadă, să cunoască. Păi vă dați seama că Dumnezeu îl face pe om liber și tu îl închizi… E împotriva oricărei legi și umane și dumnezeiești. Dar pentru că zice Scriptura la Romani, cap. 13: „Supuneți-vă oricărei stăpâniri…” puteți să vă supuneți. Da, stați liniștiți tată, aveți cărți? Citiți. Aveți trup. Puneți-l la metanii, la închinăciuni, dormiți liniștiți și după acea iar citiți și iar vă rugați. Căci v-am spus, acesta-i începutul durerilor.
    … A venit această pandemie peste noi. Are să treacă. Dar cum trecem noi prin ea? Că acum, de murit nu muriți. Dar să văd roada acestei pandemii! Roada!
    Care trebuie să-ți fie roada? Când vom ieși din pandemie să iubim mai mult Biserica. Să fii primul; dacă a început slujba la 7 tu veneai la 9. Apăi acuma are să-ți pară rău! Are să-ți pară rău… Când ai să mori și n-ai făcut voia lui Dumnezeu are să-ți pară rău că n-ai făcut ce trebuia să faci în viață.
    … vai de cei care se ating de casa lui Dumnezeu! Iată ce zice Sfântul acela, un Părinte al Bisericii, când tiranul vrea să-i taie capul, zice: Uită-te bine la mine! Că ne vom vedea dincolo. Unde ai să-ți ascunzi tu ochii atuncea? Ce rău ți-am făcut, omule? Ce rău a făcut Biserica vreodată?! Pe cine a vătămat Biserica?! Cine a venit la Biserică și s-a vătămat cu ceva vreodată?! Că au venit bolnavi și au plecat sănătoși! Bolnavi – nu mă refer la fizică: de plămâni, de ce-o fi el. Și de-acestea a fost tămăduit! Dar a venit omul întunecat la minte. Înseamnă că omul nu mai este practicant (al credinței). Și au plecat de aici sănătoși. Păi cum să închizi tu un astfel de lacaș, care face numai bine oamenilor? Cum poți să-l mai numești stat de drept sau democrație? Cum poți să-l mai numești așa? Cum pot să mai respect o constituție în felul acesta? De aceea, iubiți credincioși, trebuie să înțelegeți că ceea ce se face nu este după voia lui Dumnezeu. Dar îi îngăduința lui Dumnezeu pentru păcatele noastre. Pentru că altceva nu putem să zicem, pentru că te tulbură toate acestea pe care le auziți dumneavoastră la televizor și care vin una după alta, una după alta.
    Pentru că despre un virus… Și acuma tu spui la o lume întreagă că acuma-i virusul aici, acuma-i dincolo, acuma îl ținem așa, acuma îl ținem așa… Cum putem să spunem noi în felul acesta, să amăgim lumea întreagă?!
    Vedeți, pe noi călugării, pe dumneavoastră creștinii, zi pe toată lumea aceasta, pe împărați, pe păgâni, cine-i bucură? Doar Biserica! Dacă nu ar fi Biserica, unde s-ar mai bucura lumea aceasta de Înviere, de Naștere, de Adormirea Maicii Domnului, de viața Sfinților Apostoli, care au întemeiat credința și au luminat popoarele creadă în Dumnezeu – pentru că se închinau la pietre, la toate nebuniile. Unde ar mai fi odihnă în lumea aceasta? Unde ar mai fi Sfânta Duminică? Ar fi babilonul Babilonului și ar muri oamenii pe drumuri după lăcomii, după alergături. Numai credința aduce ceva Sfânt, statornic pe pământ! În rest toate-s nestatornice! Toate aduc tulburare oamenilor! Neliniște oamenilor! Deci, credința este Lumina lumii! Păstrați-o, că v-a dat-o Dumnezeu la Sfântul Botez!
    Mai lăsați toate știrile acestea. Pentru că vă tulbură sufletul. Tulburandu-se sufletul nu mai poate sa stea în comuniune cu Dumnezeu. Nu. Păi ce, eu am telefon, ca să mă uit la știri?! Nici o problemă! Dacă eu acum mă duc undeva și eu nu știu legea, care-i problema?! Care-i problema?! Ce poate să facă? Dacă am făcut rău, osândește-mă! Aplică legea! Nici o problemă! Nici o problemă. Pentru că v-am spus: fericiți, fericiți, fericiți că sunteți creștini, că aveți cu adevărat viață în Ceruri! Nu cerul acesta! Nu cerul acesta. Altul, cu totul și cu totul altul. Cu totul altul. Aveți alt pământ, nu pământul acesta! Cu totul și cu totul altul. Frumusețe de negrăit: nu s-a văzut, nu s-a auzit ceea ce pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubește pe El, pentru cei ce-L ascultă pe El, pentru cei care fac voia lui Dumnezeu.
    De aceea, iubiți credincioși, pentru că ați stat atâtea ore în frig, vreau să închei aicea, mulțumindu-vă dumneavoastră și întregii Biserici creștinești care rabdă până la sfârșit greutățile. Pentru că să vă spun: în aceste vremuri trebuie să ne rugăm pentru toți și pentru toate. Pentru că a zis Domnul Iisus Hristos: “iarta-i Doamne, că nu știu ce fac”! “Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”!
    Oamenii, de regulă, nu știu ce să facă dacă nu sunt povățuiți de Harul lui Dumnezeu. Nici ei nu știu unde-o să ajungă, ce-o să se întâmple, ce sfârșit vor avea toate aceste lucruri. Pentru că de multe ori își fac un plan, daaar… Dumnezeul nostru adevărat le strică planul. De aceea nu vă îngrijiți ce are să fie după criza aceasta totală! Fiindcă scris este în Scriptură: creștinii vor mânca și se vor sătura; creștinii vor bea și le va ajunge. Necredincioșii vor mânca, (dar) nu se mai satură; vor bea, (dar) nu le-ajunge. Și așa mai departe. Vedeți? De aceea, fericiți sunteți, creștini! Fericite mamele care v-au învățat credința, fericiți preoții care v-au botezat; și fericiți dumneavoastră, care duceți această credință, care o mărturisiți și pentru care pătimiți, că plata dumneavoastră multă are să fie în ceruri. Și eu personal mulțumesc mamelor și taților care sunteți aici; pentru că acesta este adevărul: să iubești pe tată și pe mamă ca să trăiești mulți ani pe pământ și viață veșnică să dobândești, a zis Scriptura. Este o poruncă care are făgăduințe pe deplin; și adevărată. Să iubiți pe tata, pe mama, să-i ascultați, să nu călcați învățătura lor, pentru că altfel veți muri. Ce înseamnă veți muri? Veți păcătui. Păcatul aduce durere, atât celui care face cât și celui din jur. Și acesta nu bucură pe nimenea, ci aduce tristețe și chiar și moarte fizică.
    Mulțumesc maicilor de aicea care poartă de grijă acestui loc, așa; și care fac și ele ceea ce pot și desăvârșit cu ajutorul dumneavoastră care le ajutați, mai ales în aceste vremuri.
    Știți dumneavoastră, aceia care aveți putere, pentru că nu moare lumea acuma – să nu credeți că moare lumea acuma! – nu! Mai trebuie, tată. (…). Nu moare lumea acuma. Câți sunteți dintre dumneavoastră care să aveți putere, hârtii (bani) să circulați, să cutare, să aveți grijă de măicuțe. Noi acolo; nu-mi trebuie, că noi suntem bărbați și noi știm să trăim și prin păduri, prin peșteri, n-au treabă (…) cu noi. Dar măicuțele să aveți grijă de ele, așa ca de mamele dumneavoastră. Și v-am spus: cei care sunt milostivi se numesc fiii Dumnezeului celui Viu. Așa, doar numai prin faptul că aveți milă de aceste slujitoare ale lui Dumnezeu care sunt maicile.

  1. Pingback: Cauzele pandemiei. Un răspuns de la Mănăstirea Vatopedi | Sfântul Munte Athos

  2. Pingback: VIDEO: ÎPS Athanasie de Limassol – Cum tratăm duhovnicește pandemia de Coronavirus (subtitrare ro) | Sfântul Munte Athos

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.