Povățuiri din Sfântul Munte

Aveți mai jos cartea integrală, împărțită pe capitole – „Povățuiri din Sfântul Munte. Convorbiri cu părinți athoniți contemporani”, a Monahului Damaschin Grigoriatul. Lucrarea a apărut la Editura Sfântul Nectarie, Arad, 2009. Mulțumim Părintelui Ierom. Agapie Corbu (Editura Sfântul Nectarie) pentru îngăduința de a posta textul pe Blogul Sfântul Munte Athos.

Monahul Gavriil Prodromitul

Monahul Gherontie Prodromitul

Sava Pustnicul

Monahul Isaia Prodromitul

Monahul Leontie Prodromitul

Ieromonahul Ștefan de la Schitul Xenofontului (1917-1998)

Părintele Simeon şi ucenicul său, Isaia, de la Kavsokalivia

Ieromonahul Nicodim de la Karyes, duhovnic (1926-1986)

Monahul Paisie Neoskitiotul (1903-1990)

Părintele Hristodul Katunakiotul – Coliba Sfântului Gherasim (1894-1982)

Ieromonahul Pantelimon Aghiannanitul, protopsalt al Sfântului Munte (1935-1992)

Ieromonahul Matei de la Caracalu (1905-1985)

Bătrânul Simeon de la Xenofont (1893-1984)

Monahul Teodosie Dionisiatul

Bătrânul Dionisie Dionisiatul (născut 1926)

DESPRE AUTOR: Părintele Damaschin Grigoriatul este unul dintre puţinii părinţi greci athoniţi ce te pot întâmpina vorbindu-ţi în limba română. A vizitat de trei ori România, prima oară, în 1984, a stat două luni, a cercetat şaptezeci de mănăstiri şi i-a cunoscut printre alţii pe Părinţii Paisie Olaru, Ilie Cleopa şi Dumitru Stăniloae. A învăţat singur limba română, traducând mai apoi în greacă cărţi ale Părinţilor Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Arsenie Boca, Dometie Manolache, Arsenie Papacioc, Iachint Unciuleac, Petroniu Tănase sau Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Dar lucrarea sa cu greutate nu avea să fie aceasta, ci misiunea ortodoxă în idolatra Africă.

Vrednic urmaș al Cuviosului Cosma Grigoriatul (1942-1989), noul apostol al Zairului, Părintele Damaschin Grigoriatul este cu greu de găsit la metania sa, Mănăstirea Grigoriu, în cea mai mare parte a anului el afându-se în Congo, Burundi, Brazzaville sau Rwanda unde de mai bine de douăzeci de ani face o impresionantă misiune ortodoxă apostolică, luptă cu practicile vrăjitoreşti şi idolatre locale făcând o cateheză susţinută, traducând totodată cărţi duhovniceşti şi de cult din greacă în swahili, ridică biserici, baptiserii, şcoli sau spitale, botează mii de localnici, cercetează pe cei din închisori, pe bolnavi şi săraci.

text de Laurentiu Dumitru

%d blogeri au apreciat: