Cauzele pandemiei. Un răspuns de la Mănăstirea Vatopedi

Mulți ne întreabă care sunt cauzele pandemiei COVID-19 (Coronavirus), dacă este un fenomen natural sau dacă sunt actori de nivel statal care au generat această epidemie.

Trebuie să înțelegem că acest mod de gândire este distorsionat.

Să nu dăm vina pe alții

Noi trebuie să ne gândim întâi de toate că Dumnezeu cel perfect a îngăduit ca nouă să ni se întâmple acest lucru. Nimic nu este întâmplător.

Deci cauza suntem noi, păcatele noastre. De vreme ce este vorba de o durere generală, e vădit că păcatul este unul general – și acesta este indiferența față de cele duhovnicești, indiferența față de Dumnezeu.

Astfel, ne merităm depărtarea de slujbe și de Sfânta Împărtășanie datorită indiferenței generale fie a celor care nu știu nimic, fie a celor care știu însă nu plâng și nu se roagă pentru starea lor și a societății în general.

Da. Trebuie să plângem și să ne rugăm cu intensitate, așteptând cu răbdare și nădejde soluția. Așa se rezolvă problemele.

Cauzele pandemiei sunt duhovnicești

Noi, însă, am schimbat total sistemul de valori: trecem păcatul drept virtute și virtutea drept păcat. Acesta este lucrul cel mai grav dintre toate și de fapt cauza principală a necazurilor. Dacă păcatul ar fi acceptat ca păcat, atunci oamenii s-ar fi pocăit, s-ar fi luptat și s-ar fi întors de la acesta și, deci, Dumnezeu ar fi așteptat întoarcerea noastră. Acum însă când păcatul trece drept virtute, omenirea se îndreaptă fără opreliște înspre autodistrugere și deci, legea duhovnicească este obligată să intervină.

Dintre toate păcatele care trec drept virtute care este păcatul sau categoria de păcate care sunt cauzele pandemiei?

Este evident că, de vreme ce această ispită ne vine în trup, păcatele care sunt cauzele pandemiei sunt păcatele trupești pe care astăzi le vedem ca o virtute. Suntem obsedați sexual, acceptăm orice distorsiune sexuală și nu mai știm cum să ne mai satisfacem aceste pofte. Din cauza aceasta Dumnezeu ne separă între noi pentru că rămânând împreună ne autodistrugem.

Haideți să nu mai căutăm cauzele pandemiei în afara noastră, chiar dacă e posibil ca diferiți jucători mai puțin sau mai mult rău intenționați pot să-și fi adus sau să-și aducă aportul la această pandemie. Oricum o informație acuzând un stat sau o organizație capabilă să facă astfel de lucruri nu va stârni decât ură, lucru care nu va rezolva situația ci, mai degrabă, va crește vrajba dintre noi.

Concluzie

Încă o dată: soluția este pocăința, plânsul, postul și rugăciunea intensă cu răbdare și nădejde. Lucrurile sunt simple, însă nu dorim să le aplicăm din cauza răsturnării sistemului de valori, a iubirii de sine și a indiferenței. Acestea sunt cauzele pandemiei.

Fotografiile sunt din Duminica Sfintei Cruci. La sfârșitul sărbătorii toată obștea mănăstirii Vatoped dimpreună cu muncitorii și administrația civilă a făcut o litanie în jurul bisericii principale (katholikon) datorită pandemiei. Nu au fost prezenți pelerini la sărbătoare datorită faptului că Muntele Athos este închis.

/ sursă text și fotografii: Experiențe ascetice /

Vezi și VIDEO: Starețul Efrem Vatopedinul – Hristos este totul! Cuvânt despre pandemie ținut părinților din obște în trapeza mănăstirii (subtitrare ro)

Posted on 31 martie 2020, in 02. Mănăstirea Vatopedi, Cuvinte duhovnicești and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 14 comentarii.

 1. „Noi am schimbat total sistemul de valori: trecem păcatul drept virtute și virtutea drept păcat.” Oare situaţia în care ne-am pomenit nu ne va deschide ochii la rătăcirile noastre? Oare carantina asta nu ne va întoarce pe toţi cu faţa spre Dumnezeu? Ajută, Doamne, necredinţei noastre!

 2. Minunat articolul. M-a ajutat sa inteleg ca aceasta pandemie este consecinta indiferentei fata de cele duhovnicesti si ca vinovati suntem toti, adica si eu. Ca atare , fiind tot la fel de vinovata ca toti ceilalti si constientizand acest lucru, o sa am mai mult spor la rugaciune ,sper, si mai multa umilinta in suflet, sper, cu ajutor de Sus. Intr-adevar, asta este ce-mi lipseste. Cumva socoteam ca eu sunt in regula si ca ceilalti sunt in neregula, dar nu este deloc asa.Adica eu ma spovedesc, incerc cat pot sa fiu un bun crestin…….ceilalti erau problema, necredinciosii. Offf ! Mare mandrie in sufletul meu. Exact ca fariseul. Nu-mi dadeam seama daca nu citeam articolul. Asa incat articolul m-a adus pe fagasul normal. Sa dea Dzeu sa nu mi se mai intample nebunia asta , ca mandria sa-mi intunece mintea si sufletul si sa incerc sa fiu cu trezvie. Dar….. pentru ca tot am inceput sa ma spovedesc in public, e cam greu sa fiu cu trezvie. E atat de usor sa fac nani si sa nu vad nimic. Sa nu fie ! Dzeu sa ne ajute la toti. Doamne ajuta !

 3. cauze?
  un raspuns -de la min. 23 in inreg. predicii P. Macarie>

 4. Da,soluția este pocăința ,dar alături de retragerea Bisericilor ortodoxe din CMB, retragerea semnaturilor ierarhilor de pe documentele din Creta și de la alte întâlniri ale Ortodoxiei cu cultele eterodoxe, de catehizat creștinii ortodocși asupra ECUMENISMULUI și spus hotărât NU unificării cu unitate în diversitate..atunci ar înțelege și ss Bartolomeu ca deciziile sf sale nu sunt canonice,nu sunt conform sf Părinți și Canoanelor…și atunci,văzând Bunul Dumnezeu ca L iubim,cu siguranță ne ar milui acum…

  • Pavlenco Iuliana Pavel

   Dar ceilalți oameni care nu au murit de plăgile acestea, nu s-au pocăit de faptele mâinilor lor, că sa nu se mai închine demonilor și idolilor de aur și de argint și de aramă și de piatră și de lemn, care nu pot nici să vadă, nici să audă, nici să umble.

 5. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze mintile sa mergem toti pe caile Lui drepte. Doamne ajutane pe toti.

 6. DOAMNE
  Ajută Lumea aceasta. Iartă – ne nouă păcatele noastre și ne izbăvește de cel viclean. Că a ta este împărăția, și puterea și slava. În vecii vecilor. Amin!

 7. Doamne ajuta la toata lumea Amin!

 8. Lumea a luat-o razna. Dumnezeu este bun, milostiv si indelung rabdator, dar oamenii au intrecut masura. Toate ne sunt ingaduite, dar nu toate ne sunt de folos. Daca am trai cu frica de Dumnezeu si am avea masura in tot ceea ce facem nu am trai aceste timpuri. Liniste si pace in suflet…

 9. Trebuie oprite cu orice pret perversiunile sexuale. Trebuie facute presiuni asupra televiziunilor sa nu mai faca propaganda directa sau sub alta forma sexului. Vedem cu totii cum sexul este prezentat zilnic pe posturile de televiziune ca fiind ceva extraordinar. Nu este prezentat ca sub formele lui cele mai josnice duce la degradarea fiintei umane si mai tarziu la distrugerea fiintei umane!
  Trebuie facute presiuni asupra studiourilor cinematografice sa opreasca filmele despre sex la nivel mondial!

 1. Pingback: Starețul Efrem Vatopedinul – Hristos este totul! Cuvânt despre pandemie ținut părinților din obște în trapeza mănăstirii | Sfântul Munte Athos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: