Pelerinaj la Muntele Athos (15 – 20 august 2024). Pelerinaj special pentru privegherea de pe Vârful Athonului (2033 m cu ocazia praznicului Schimbării la Față a Domnului). [Îmbarcare din Moinești, Onești, Adjud, Focșani, Buzău, Urziceni, București, Giurgiu]. Varianta 2

Pelerinajul este organizat sub egida Asociației Culturale Karyes, organizație non-profit, ce are ca scop principal promovarea valorilor spirituale ale Sfântului Munte Athos (Agion Oros)

🔹Joi, 15 August 2024 (ziua 1): Plecare din Moinești (ora 12.00) spre Onești – Adjud – Focșani – Buzău – Urziceni – București (aprox. 17.00) – Giurgiu – Plevna – Sofia și în traseu de noapte spre Kulata – Serres – Nigrita – Ouranoupoli.

🔹Vineri, 16 August 2024 (ziua 2): Ouranopoli. Îmbarcare pe ferryboat până la Mănăstirea Dochiariu (închinare la Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare – Gorgoepikoos). Drumeție până la  Mănăstirea Xenofont (închinare la Icoana Maicii Domnului Odighitria, cea care a venit în chip minunat de la Vatopedi în 1730 și la celelalte odoare ale mănăstirii). Plecare spre Karyes, capitala Sfântului Munte. Se vor vizita Biserica Protaton (cu Icoana Maicii Domnului Axion Estin și celebrele fresce ale lui Manuil Panselinos) – Schitul Sf. Andrei – Serai (închinare într-una din cele mai mari biserici din Balcani, închinare la parte din Capul Sfântului Apostol Andrei). Drumeție (fără bagaj) până la Mănăstirea Cutlumuș (închinare la odoarele mănăstirii) și opțional – dacă este disponibilitate din partea pelerinilor și timp până la primirea microbuzului – Chilia Panaguda (unde a viețuit Sfântul Paisie Aghioritul, cel de curând canonizat). Plecare cu microbuz spre Schitul Lacu. Chilia Buna Vestire, respectiv Chilia Adormirea Maicii Domnului (participare la slujbe / cazare).

🔹Sâmbătă, 17 August 2024 (ziua 3): Schitul Lacu. Plecare cu microbuzul până la Mănăstirea Sfântul Pavel. Închinare la darurile magilor, la lemnul Cinstitei Cruci și la celelalte odoare ale mănăstirii. Drumeție până la Schitul Sf. Ana. Închinare la Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana și la moaștele ei – partea de jos a piciorului stâng. Pe drum se va opri la Nea Skiti (Noul Schit) și la mormântul Sfântului Iosif Isihastul, marele nevoitor athonit. Drumeție fără bagaj până la Chilia și Paraclisul Sfântului Iosif Isihastul și în împrejurimile zonei. Schitul Sfânta Ana (participare la slujbe / cazare la arhondaric sau în sac de dormit, dacă vor foarte mulți pelerini veniți la schit, pregătiți pentru plecarea spre Vârful Athonului).

🔹Duminică, 18 August 2024 (ziua 4): Schitul Sfânta Ana. Plecare foarte matinală spre Chilia Panaghia (1500 m), apoi spre Vârful Athonului (2033 m.). Spre seară se adună sute de pelerini şi monahi ce urcă special pentru praznicul Schimbării la faţă după calendarul vechi, neîndreptat. Priveghere de toată noaptea pe Vârful Muntelui Athos la Bisericuţa Schimbării la Faţă.
NOTĂ: Acest pelerinaj se adresează în special celor ce vor să ajungă de praznicul Schimbării la Faţă pe Vârful Athonului. Sunt pelerini cu experienţă pe Muntele Athos care şi-au făcut obicei de a urca an de an la Schimbarea la Faţă pe Vârful Athonului. Drumul spre vârf (dinspre Schitul Sfânta Ana) durează aproximativ 5-6 ore şi necesită o condiţie fizică deosebită. Pelerinii trebuie să aibă cu ei mâncare pentru două zile, izopren, lanternă, sac de dormit şi îmbrăcăminte groasă (ziua e cald, ca peste tot în Athos, dar noaptea se lasă rece, aprox 5-8 grade). Este preferabil să aveți echipament de munte – bocanci sau încălțăminte rezistentă, eventual cu crampoane.

🔹Luni, 19 August 2024 (ziua 5): Se va coborî de pe Vârful Athonului la Schitul Sfânta Ana. Coborâre în arsanaua Schitului și plecare cu ferryboat-ul spre Ouranoupoli. Plecare spre Tesalonic. Vizitarea Bisericii Sf. M. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir – închinare la moaștele Sf. M. Mc. Dimitrie și Sf. Anisia și, dacă va fi timp și disponibilitate din partea pelerinilor, și alte obiective bisericești din zonă. Mănăstirea Sfânta Treime – Filyro de lângă Tesalonic sau, posibil, o altă locație (cazare în camere cu mai multe paturi).

🔹Marți, 20 August 2024 (ziua 6): Tesalonic. Plecare matinală spre România. București – Urziceni – Buzău – Focșani – Adjud – Onești – Moinești (spre orele serii, în funcție de trafic, opriri și formalități vamale).

💥 Preț: 400 euro [include: transport din țară până la Ouranoupoli și retur, o cazare în afara Athosului + ferryboaturile dus – întors + transportul local în Sfântul Munte cu maxi-taxi-uri în regim de taxi]. Prețul nu include plata diamonitirionului (viza de intrare în Sfântul Munte): 25 euro pentru mireni, respectiv 10 euro pentru preoți, monahi și minori.

💥 Ghid cu multă experiență în ghidarea pe Sfântul Munte

❗❗❗ Pentru înscrieri și orice alte detalii – tel: 0740.050.735 sau mail: sfantulmunteathos@yahoo.com

în Hristos Domnul,
Laurențiu Dumitru
Președinte al 
Asociației Culturale Karyes / Editor Blogul Sfântul Munte Athos

Îmbarcare din Moinești – Onești – Adjud – Focșani – Buzău – Urziceni – Bucureşti – Giurgiu / Însoțitor de grup din partea Asociației / Transportul din ţară până în Ouranopoli se face cu un Ford Transit Custom, Renault Trafic, Mercedes Sprinter sau Opel Vivaro, 8+1 locuri, aer condiţionat / Două mese pe zi şi cazare (3 nopţi) în mănăstirile/schiturile din Sfântul Munte – vezi și precizarea de la cazarea zilei de 17 august și nota zilei de 18 august/ Programul pelerinajului poate suferi unele modificări în funcţie de confirmările de cazare din Sfântul Munte, a disponibilității microbuzelor locale și a condițiile climaterice (care pot amâna intrarea sau ieșirea din Sf. Munte)! / Este posibil ca în programul de închinare al pelerinajului să fie vreun loc unde din obiective pricini (ex. odihna monahilor) să nu ne putem închina în biserică.

DATELE PELERINAJELOR NOASTRE LA SFÂNTUL MUNTE ATHOS:
https://sfantulmunteathos.wordpress.com/pelerinaje-in-athos/

Posted on 30 iunie 2024, in Știri / Anunțuri, Pelerinaje la Muntele Athos and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.