Brâul Maicii Domnului, comoara de mare preț a Vatopedului

Cea mai mare comoară a Vatopedului o reprezintă Brâul Maicii Domnului, ţesut din păr de cămilă (Irinarh Şişman, care l’a văzut îndeaproape, „cu binoglu”, spune că „e din două bucăţi şi îi ţesut din aţe de păr de cămilă, şi în mijloc îi cusut cu aţe de aur de mâna împărătesei Zoi, care au primit tămăduire de la acest sfânt brâu”) chiar de către cea care a luat în pântecele ei pe Cel necuprins, spre mântuirea noastră.

Dăruit în chip minunat apostolului Toma, care venea prin văzduh către locul unde fusese înmormântată, el a fost în acest chip şi semn al ridicării Preacuratei la cer. Pentru o vreme, brâul sfânt a rămas în Ierusalim şi tot aici s’a întors, graţie credinciosului împărat Theodosie cel Mare (379-395), după ce un timp a zăbovit în Cappadocia. Cel care l’a adus la Constantinopol în anul 395, a fost tocmai Arcadius, fiul lui Theodosie cel Mare şi cel despre care se spunea că a fost salvat dintr’o furtună pe mare, chiar de Maica Domnului (Vatos-paediou – copilul din tufişuri). A fost păstrat în Nea Roma de mai multe biserici: mai întâi în cea a Sfinţilor Apostoli, apoi în ctitoria împărătesei Pulcheria, Vlaherne (până în timpurile lui Justinian aici s’a aflat la loc de cinstire împreună cu „broboada, acoperământul capului” – de la care vine sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului din 1 octombrie), Chalkopatri (de la anul 565) şi Hagia Sophia. Zoë, soţia lui Leon cel Înţelept (886-912), a fost vindecată de duhuri necurate prin puterea acestui sfânt brâu („Zoi, avea boala epilepsiei şi s’a închinat la sfântul brâu, puindu’l pre ea şi s’a făcut sănătoasă”)  şi în semn de preţuire şi recunoştinţă, l’a cusut cu fir de aur şi l’a reaşezat în racla în care’l pusese Arcadius (eveniment marcat în calendarul ortodox la 31 august).

Vlahii şi bulgarii lui Ioniţă Caloian iau din Constantinopol nepreţuita cingătoare a Maicii Domnului („biruind pe Alexios Angelos al III-lea, ca recompensă de despăgubire a luat… cinstitul brâu”), pentru ca aceasta să fie dăruită în veacul următor mănăstirii Vatopedou, de către cneazul sârbilor Lazăr I Hrebeljanović 1372-1389 („Lazăr, cu adjutorul lui Dumnezeu, regele Sîrbiei şi împărat al grecilor, dăruiesc această sfântă cruce cu brâul Maicii Domnului monastirei Vatopedului, a împărăţiei mele anul 1389”, scrie pe dosul unei cruci păstrate în mănăstire.). Se pare însă că basileul Ioan VI Kantakuzenos (1347-1354) – monahul Ioasaf de mai târziu, apărătorul isihasmului şi al sfântului Grigorie Palamas (pe care l’a şi răscumpărat din robia turcească!) – şi nu craiul sârb, a adus cele trei părţi ale brâului Maicii Domnului spre păstrare vatopedinilor. Eruditul monarh şi monah avea să moară la Mistra în 1383, însă nepreţuita cingătoare a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, n’avea să mai părăsească sfânta mănăstire athonită, decât pentru binecuvântate pricini (cum a fost cea în care a îndepărtat ciuma din 1813 de pe pământurile Valahiei, sau holera din imperiul otoman, la 1871).

Două părţi mai mici ale brâului au fost dăruite la 1522, mănăstirii de maici Kato Xenias (din eparhia Volosului), bucata cea mai mare fiind păstrată şi astăzi la Vatopedu într’un sipet de argint, frumos lucrat de meşterii Ungro-Vlahiei secolului al XVIII-lea. Marea preţuire pe care au arătat’o dintotdeauna românii acestui veşmânt al Fecioarei Maria s’a materializat într’un paraclis cu hramul „Brâului Maicii Domnului”, zidit în mănăstirea athonită de binecredinciosul voievod Neagoe Basarab în timpul domniei sale (1512-1521), refăcut apoi, tot cu danii româneşti la 1796 şi înzestrat în veacul al XIX-lea cu o remarcabilă catapeteasmă nouă.

George Crasnean

Cărțile Ortodoxe pe care le cauți! Click pe banner!

logo-librarie

Posted on 24 martie 2012, in 02. Mănăstirea Vatopedi, Brâul Maicii Domnului, Maica Domnului and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 20 comentarii.

 1. Doamne-ajută!
  Îmi poate spune cineva care este adresa (poștală și de e-mail) și numărul de telefon al Sfintei Mănăstiri Vatoped? Îmi doresc foarte mult o cordeluță atinsă de Brâul Maicii Domnului.
  Vă mulțumesc!

  • Ca informație generală, precizez că toate scrisorile trimise către mănăstiri sau părinți athoniți ajung la Kareia, capitala Sfântului Munte. De acolo fiecare mănăstire sau schit își ridică corespondența. Adresa standard este aceasta:

   I M [Numele mănăstirii]
   63086 Karyes
   Agion Oros
   Greece

   IM înseamnă Iera Moni, adică Sfânta Mănăstire.
   IMM înseamnă Iera Megisti Moni, adică Sfânta Mare Mănăstire, titlu pe care-l au doar mănăstirile Marea Lavră și Vatopedi, deci doar în acest caz se scrie IMM. Pentru schituri scrieți SKETE [numele schitului], apoi restul adresei.

   Adresa de email a mănăstirii Vatopedi este filoxenia@vatopedi.gr

   • Sfânta Mare Mănăstire Vatopedi
    63086 Karyes
    Sfântul Munte Athos
    Greece
    Ce va pot spune e că am primit răspuns şi o cordeluţă binecuvântată de la racla Sfântului Brâu al Maici Domnului. Doamne ajuta şi vouă!

   • Vă mulțumesc frumos pentru răspuns! Doamne-ajută!

  • Daca iti doresti asa de mult pot sa ti ofer!

 2. Sunt lucruri spuse aici la care eu nu pot nici visa. Lucruri care s-au intamplat atat de minunat cu unele personaje din trecut. Citi au primit ajutor de la Maica Domnului si noi majoritatea am ramas egoisti.

 3. Multumim pentru ca adunceti in casele si inimile noastre Gradina Maicii Domnului! Fericiti cei ce calca in Casa Ei. Acolo e Stapana.. Acolo e inima mea pacatoasa.
  Fratilor, voi ce ajungeti acolo in Gradina Ei rugati-va si pentru mine pacatoasa.
  Jenica cu familia. Bogdaprosti!

 4. Antoneta Ionescu

  De la Mănăstirea Kato Xenia ni s-a spus că panglicile primite ca dar și care au fost atinse de cinstitul Brâu al Maicii Domnului se pot purta pe corp pentru a vindeca, dar numai până la brâu.

 5. In ce limba trebuie sa scriem la Manastirea Vatopedi?

 6. Doamne ajutane.pomelnic pentru vii Valerie Corina bolnava Anca Georgiana Eugen bolnav cancer Ioan Ciprian monica maria Teodora Georgiana Maria Peter Ana Eugen Despina cu fii Anca cu fii mature cu fii unchiu cu fii.Pomelnic pentru adormit Gheorghe nepregatit Gheorghe Gheorghe Aurelia Ioan Maria Gheorghe Gheorghe Gheorghe Aurelia Ana Nicolae.

 7. As dori si eu panglica atinsa de Braul Maicii Domnului!

 1. Pingback: pridvorul lui laurentiu dumitru » Blog Archive » Ultimele cincisprezece postări de pe blogul Sfântul Munte Athos (partea a-VI-a)

 2. Pingback: Prăznuirea cu strălucire a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, Vatopedi (2012) « Sfântul Munte Athos

 3. Pingback: Puterea izvorâtă din Brâul Maicii Domnului de la Vatopedi | Sfântul Munte Athos

 4. Pingback: 1 – 4 noiembrie 2015: Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia (Volos, Grecia) va fi adus spre închinare la Cluj-Napoca | Sfântul Munte Athos

 5. Pingback: 30 mai – 2 iunie 2019: Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatopedi va fi adus spre închinare la Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva – Voluntari | Sfântul Munte Athos

 6. Pingback: 30 mai – 2 iunie 2019: Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia va fi adus spre închinare la Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva – Voluntari | Sfântul Munte Athos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: