O fotografie din 1903, realizată la Mănăstirea Russikon, surprinde apariția miraculoasă a Maicii Domnului. În 2015 s-a descoperit în arhiva mănăstirii negativul imaginii!

Negativ-fotografie-aparitia-minunata-a-Maicii-Domnului-in-Muntele-Athos

poza-maicutei-domnului
Negativul unei fotografii, care surpinde aparitia clara si miraculoasa a Maicii Domnului in Manastirea Sfantul Pantelimon din Muntele Athos si care a fost realizata in anul 1903, a fost descoperit în aceste zile (ianuarie 2015) in arhivele mănăstirii.

Din cate se stie, in Muntele Athos, de peste 100 de ani, se celebreaza Sarbatoarea Aparitiei Minunate a Maicii Domnului in Manastirea ortodoxa Sfantul Pantelimon, oficiindu-se slujbe speciale si Sfanta Liturghie, an de an. Este vorba despre o aparitie minunata a Maicii Domnului, intr-o fotografie facuta in timp ce staretul manastirii si calugarii din manastire le imparteau paini celorlalti calugari mai nevoiasi, care vietuiau pe acelasi Munte Sfant cu ei. Impartirea painilor se facea, regulat, la portile manastirii. Sarbatoarea Aparitiei Maicii Domnului in Manastirea Pantelimon este cinstita, de asemenea, si in intreaga Rusie, pe data de 21 august, tot de peste 100 de ani.

Fotografia si minunea au avut loc in anul 1903, cand un calugar s-a hotarat sa fotografieze momentul in care staretul manastirii si ceilalti calugari imparteau painile. Se stie ca, la acea vreme, sa faci fotografii era un lucru destul de greu, aparatul de fotografiat realizand mai intai un negativ al imaginii, dupa care se developau pozele propriu-zise. Nu existau alte tehnici speciale de prelucrare sau de producere a unei fotografii, fiind perioada de inceput a fotografiatului.

Russikon (12)Sarbatoarea Aparitiei Minunate a Maicii Domnului se tine, deci, de peste 100 de ani, in Muntele Athos si in Rusia, si inca din primii ani de dupa minune, s-a realizat chiar si o Icoana a Minunii Aparitiei Maicii Domnului, iar calugarii au inaltat in manastire o capela special inchinata acestei minuni. Icoana este cinstita si ea pe 21 august, in ziua de sarbatoare a Aparitiei. Problema este, insa, ca doar aceasta icoana se pastrase, si nimeni nu mai stia ca exista si fotografia originala a acestei minuni. Nimeni nu mai stia ce se intamplase cu ea. Icoana si sarbatoarea din calendar ramasesera singurele dovezi ale aparitiei minunate. Mai multe incendii, in care au ars multe alte negative ale altor fotografii si carti si dosare intregi, si alte distrugeri au avut loc in aceasta manastire, in acesti peste 100 de ani, asa incat se crezuse ca si aceasta fotografie originala – negativul, dupa care se realizase chiar si icoana si care a dus la infiintarea sarbatorii Aparitiei Maicii Domnului, se pierduse.

In aceste zile, insa, cu ocazia unor lucrări efectuate la arhiva fotografiilor vechi a mănăstirii, a fost descoperit exact negativul acestei fotografii, care surprindea aparitia minunata a Maicii Domnului. Dupa acest negativ, in urma cu peste 110 de ani, un calugar developase fotografia minunata. Astfel, de acum, exista si dovada ca fotografia era originala si ca aceasta este varianta originala, bine developata. Fără îndoială, chiar si aceasta descoperire, care are loc astazi, in 2015, la peste 110 de ani de la evenimentul în cauză, este tot o minune, dacă tinem cont de incendiile, greutatile si conditiile grele prin care a trebuit sa treaca si sa supravietuiasca timp de aproape un secol manastirea. Cel mai mare incendiu, care distrusese mare parte din arhive, avusese loc in anul 1968. Asa incat, practic, nu mai exista nicio speranta sa fie descoperit exact acest negativ, după ani si ani de distrugeri.

01-ss-patriarhul-kiril-russikon (4)Starețul de astazi al Mănăstirii Sfântul Pantelimon, Arhimandritul Ieremia (Alehin), a declarat, conform revistei grecesti Athosul Rusesc, cu aceasta ocazie minunata: “Descoperirea negativului original, dupa care a fost facuta fotografia Aparitiei Minunate a Maicii Domnului, este o minune a Preasfintei, care demonstreaza ca Egumenita [Stareta] Muntelui Athos [asa cum o numesc calugarii din Athos pe Maica Domnului] este cu adevarat prezenta in mănăstire și primește lucrarea vietuitorilor sai – dupa măsura puterii lor [painea]”.

Minunea de astazi, a descoperirii negativului, a fost comunicată imediat întregii obsti de calugari a manastirii, pentru mangaierea si intarirea duhovniceasca a acestora. Cu ocazia acestui eveniment, au fost inaltate in aceste zile, din nou, rugăciuni de mulțumire Maicii Domnului, și au fost facute fotografii dupa negativul din anul 1903. Fotografiile cu negativul au fost distribuite tuturor călugărilor și pelerinilor. Negativul este prezentat si in materialul de fata.

Dar, ce se vede, mai exact, in acesta fotografie? Fotografia a fost surprinsa in momentul in care staretul de atunci al Manastirii Sfantul Pantelimon si calugarii manastirii le distribuiau paini calugarilor mai nevoiasi din Munte. Dupa ce un calugar a developat fotografia, a vazut cu surprindere ca pe fotografie apare silueta unei femei, imbracata in calugarita [egumenita – asa cum o numesc calugarii din Muntele Athos pe Maica Domnului], care pleaca si ea, de la rand, cu o paine in mana, asemenea calugarilor nevoiasi. Calugarii au fost siguri ca Aceasta Egumenita nu poate fi nimeni altcineva decat Maica Domnului, intrucat, nu trebuie sa uitam, niciodata femeile nu au avut si nu vor avea acces pe Muntele Ahos – tocmai din aceasta cauza, fiindca acest munte sfant ii este inchinat doar Maicii Domnului. Accesul femeilor este interzis in Muntele Athos. Prin urmare, Maica Domnului era prezenta in mod nevazut (pentru ochiul uman) la acest eveniment, cand se imparteau painile, și apare in partea stângă a fotografiei, foarte clar. Pentru calugarii din Athos, minunea, care a ajuns sa fie, de atunci sarbatorita an de an, fiind trecuta si in calendarele ortodoxe, a insemnat o dovada ca intr-adevar rugaciunile lor pe munte si muntele sfant sunt inchinate Maicii Domnului, iar Maica Domnului se afla in chip real pe acest munte.

Ceea ce este cel mai surprinzător – isi continua povestirea staretul din ziua de astazi – este faptul ca fețele călugărilor erau indreptate in cu totul altă parte, ceea ce ne demonstreaza ca acestia nu vazusera absolut nimic.

Descoperirea negativului dupa care a fost developata aceasta fotografie, in aceste zile, in 2015, este cu certitudine o noua minune si o bucurie pentru calugarii din Athos dar si pentru noi, toti credinciosii ortodocsii: stim si vedem ca Maica Domnului este permanent printre noi.

Sursa: lonews.ro
Up-Date: Fotografia este reprodusă „în piatră” și la intrarea în Mănăstirea Sfântul Pantelimon (Russikon). Vezi și imaginile de mai jos.
Foto credit © Laurențiu Dumitru / mai 2015

DSC_0705

DSC_0706

DSC_0712

Posted on 4 iunie 2015, in 19. Mănăstirea Sfântul Pantelimon - Russikon, Știri / Anunțuri, Maica Domnului and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 9 comentarii.

 1. Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pre noi! Mulțumim pentru postare.

 2. Oare incendiul din 1968 are legatura cu invadarea Cehoslovaciei ?!

 3. golea dorina

  DEZABONARE

 4. Intr-un pelerinaj in Grecia, am inconjurat cu feribotul Sf. Munte Athos ! Multumim pt.postare !Prea Sf. Fecioara Maria miluieste-ne pe noi ! Amin!

 5. Antonescu Maria

  Cum sa nu crezi in aceasta minune, cand cu proprii ochi vezi minunea. Credeti, credeti, credeti!

 6. Mulțumim Maicii Domnului că ne îngăduie să o vedem și sa îi simțim prezența la nivelul material acolo unde noi putem mai repede să ne convingem.

 7. SPINU MARICICA

  Graiuri nu sint, nici cuvinte,
  Preafrumoase îndeajuns,
  Laude pentru-a a aduce,
  Maicii Domnului de sus !
  Fii suntem, dar nu putem,
  Cuvenita muțumire,
  Pentru grijă și iubire,
  Maicii Domnului să-I dăm !
  O, Măicuță, Preacurată,
  Ajută-ne buni să fim,
  Asta-i bucuria toată,
  Care Ți-o dorești deplin !

 8. SPINU MARICICA

  Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă țină în Lumina Sa Veșnică.
  Maica Domnului să vă fie mereu aproape.
  Doamne ajută!
  Amin!

 9. Prea Sfinta Maica si Fecioara te voi adora/venera toata viata mea. Amin.

  Ai mila te rog si pune un end suferintei mele. Amin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: