Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae – Streidas („cu scoica”) de la Stavronikita

Mănăstirea Stavronikita se află între Mănăstirea Iviru și Pantocrator. Despre numele mănăstirii se păstrează mai multe izvoare, dar cel mai credibil ar fi că și-a luat numele de la primii ei ctitori, monahii Stavru și Nichita, care s-au nevoit pe locul unde se află astăzi mănăstirea. Este cea mai mică din cele 20 de mănăstiri ale Sfântului Munte. Prima biserică se spune că a fost construită în secolul al XI-lea, fiind arsă de trei ori.

În biserica mănăstirii se află icoana Sfântului Ierarh Nicolae, care a fost găsită în mare.

Odată, părinții mănăstirii au ieșit la pescuit și, aruncând mreaja în mare, când au tras-o la mal au văzut că în loc de pește, în mreajă se află icoana Sfântului Ierarh Nicolae, având pe frunte o scoică. Când au dezlipit scoica de pe locul unde fusese lipită, a început să curgă sânge, după cum se poate vedea până astăzi, iar pe mal, pe locul unde au ieșit din mare, a izvorât un izvor cu apă dulce.

Voievozii români care au ajutat această mănăstirea sunt: Vlad Vintilă, Radu Paisie, Ieremia Movilă, Matei Basarab, Ștefan Cantacuzino și alții.

Amintim și câteva din sfintele moaște ce se află aici: mâna Sfintei Ana, mâna Sfântului Elefterie, părticele de la Sfinții Trei Ierarhi și de la alți sfinți.

Numărul monahilor din mănăstire, precum și de la chiliile din jur este de aproximativ 60.

Monah Pimen Vlad
Chilia “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, Schitul Lacu
Textul apare aici cu îngăduința autorului

***

Se mai știe despre această sfântă icoană, realizată în tehnica veche mozaic pe lemn, că a stat în apele mării timp de 283 ani (a fost găsită în 1589), cel mai probabil ea a fost aruncată în mare în 1306, după un raid al catalanilor. Crăpătura de la frunte are 8 cm. Învelișul de scoică s-a păstrat ca amintire, jumătate fiind în mănăstirea Stavronikita, iar cealaltă jumătate fiind dăruită Patriarhului rus Iov. O dată pe an, Icoana Sfântului Nicolae Steridas este scoasă în procesiune, în jurul mănăstirii (LD)

Foto: Iconostasul Katholikonului (bisericii mari) de la Stavronikita. În dreapta se află Icoana făcătoare de minuni a Sf. Ierarh Nicolae

Posted on 17 septembrie 2012, in 15. Mănăstirea Stavronikita, Cuvinte duhovnicești, Pimen Vlad, Sfântul Nicolae - Streidas and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Ma aflam intr-o biserica duminica la sfanta liturghie.La un moment dat am inceput sa privesc ca de obicei icoanele pictate pe geamuri.M-am oprit cu privirea asupra icoanei sfantului Nicolae la care am mare evlavie.S-a-ntamplat ceva foarte interesant.Sfantul pictat pe geam statea in fata propriei icoane.Am amutit.Ce e?Ce ai patit?Asta-I icoana sfantului Nicolae.Ai mai vazut-o de cand umbli aici.Vezi ceva acolo?Ce vezi?Pe cine vezi? Am fost intrebata de catre o maica de la strana.Sfantul mi-a spus motivul pentru care se afla acolo si a inceput sa insire o lista cu persoane pentru rugaciunile si la insistentele s.a.m.d. cui se afla acolo pentru a ma ocroti.Din lista aceea nu-mi amintesc nimic dar stiu ca mi-a poruncit pe un ton sever sa nu ma uit la el.Mi-am intors privirea dinspre sfant uitandu-ma in fata.Am intrat imediat intr-o stare foarte buna, tonusul psihic, duhovnicesc mi s-a schimbat pe loc.Parca si fizic ma simteam altfel.La un moment dat am simtit o forta care incerca insistent sa ma scoata de sub ocrotirea sfantului.Atunci, sfantul probabil ca m-a “scapat” putin, pret de cateva secunde in care m-am incovoiat involuntar si cred ca am scos un fel de tipat care era mai mult un fel de reactie mecanica a corpului.Apoi m-a luat inapoi si asa am ramas cat a durat sfanta liturghie.Am mare evlavie la sfantul Nicolae si imi place sa-I citesc acatistul,paraclisele,viata si minunile si sa aprind candela la icoana lui.

  2. manole florentina

    ma rog la SFANTUL NICOLAE sa ne ajute si pe noi sa avem un prunc

  3. Aș dori și eu mai multe informații și dacă e posibil o poză cu Chilia lui Nazarie de la M-rea Stavronikita, întru cât acest monah, Nazarie afost din satul meu Pinu, comuna Brăești, județul Buzău. adresa mea de e-maill: girelbarbu@yahoo.com
    Multumesc!

  4. Iti multumesc Sfinte Nicolaie pentru mijlocirea ta catre Bunul Dumnezeu, pentru sanatatea noastra si linistea sufleteasca. Iti multumesc din suflet. Te rog, Sfinte Nicolaie roaga-te pentru sanatatea noastra si pentru ca si noi sa fim binecuvintati cu un prunc sanatos. Amin!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: