Avva Iulian Prodromitul şi inteligenţa artificială

avva Iulian Prodromitul şi inteligenţa artificială

Avva Iulian îşi trăieşte întru nevoinţă al 93 – lea an la Prodromu. Având atâta vreme în spate, am căpătat obiceiul de a nu’l întreba tare multe, ca să nu’i stau prea mult „pe cap”. (Şi aşa e coadă la uşa chiliei lui). Ultima oară însă am vrut să aflu o desluşire de la bătrân, aşa că i’am cerut sfat într’o privinţă.

Părinte, am o problemă cu tinerii ăştia de la şcoală, că nu se pot lepăda de net şi… de toate „binefacerile” lui.

Măi, uite ce’i: diavolul vrea cu orice chip să intre’n om. Iar dacă nu poate – din cauza Duhului Sfânt primit la botez – atuncea îi atacă mintea cu asta… cu „inteligenţa artificială”.

Cum să’l atace părinte? Eu am învăţat că A.I. ajută omul…

Da’ nu aşa vine diavolul totdeauna? Ajutând omul? Şi aşa intră în mintea lui şi’l duce la pieire.

Am auzit şi eu că unii (Neuralink) vor ca oamenii să’şi descarce toate amintirile, gândurile şi cunoştinţele pe nişte computere. Cred că în felul ăsta pot fi manipulaţi foarte uşor – deşi ei spun că o fac pentru binele nostru.

Ş’ai să vezi c’o să’ţi trebuiască îndată nişte, de’aiestea… cum le spune?…

Implanturi? – am nimerit eu, după mai multe încercări…

Da. Pentru că mintea ta n’are să mai facă faţă inteligenţei ăsteia diavoleşti…

Adică o să trebuiască să’mi fac un up-grade mental, ca să ţin pasul cu sistemele astea de inteligenţă artificială? Păi asta’i nebunie curată, părinte! Şi până la urmă tot la implanturi ajungem. Şi încă în cap! Clar că astea’s vremurile din urmă!

Da, da. Ai să vezi că va veni vremea când o să îmbrăţişezi o nălucă de peste ocean şi n’o să’ţi mai trebuiască nevasta ta. Trebuie mare grijă.

Şi pricepere. Dar cum să te păzeşti de aşa ceva, părinte?

De nu te va păzi Domnul, în zadar o să fie toată grija ta. Rugăciune: „Rugaţi’vă neîncetat”. Şi stat aproape de Dumnezeu. Că satana umblă ca un leu, să ne înghită – că i s’a apropiat vremea.

Scurt interviu și foto realizate de George Crasnean
articolul a apărut în revista Lumea monahilor nr. 138 / 20 Decembrie 2018

Mulţumim autorului pentru îngăduinţa de a prelua textul său pe Blogul Sfântul Munte Athos . Se va prelua cu precizarea sursei Blogul Sfântul Munte Athos

 

Posted on 22 decembrie 2018, in Cuvinte duhovnicești, Interviuri, Iulian (Lazăr) Prodromitul, Schitul Prodromu and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 comentarii.

  1. Inteligenta artificiala este a doua fiara a apocalipsei

    Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul,cap 13
    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=4&cap=13

    11. Şi am văzut o altă fiară, ridicându-se din pământ, şi avea două coarne asemenea mielului, dar grăia ca un balaur
    12. Şi toată stăpânirea celei dintâi fiare ea o pune în lucrare, în faţa ei. Şi face pământul şi pe locuitorii de pe el să se închine fiarei celei dintâi, a cărei rană de moarte fusese vindecată.
    13. Şi face semne mari, încât şi foc face să se pogoare din cer, pe pământ, înaintea oamenilor,
    14. Şi amăgeşte pe cei ce locuiesc pe pământ prin semnele ce i s-au dat să facă înaintea fiarei, zicând celor ce locuiesc pe pământ să facă un chip fiarei care a fost rănită cu sabia şi a rămas în viaţă.
    15. Şi i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să şi grăiască şi să omoare pe toţi câţi nu se vor închina chipului fiarei.
    16. Şi ea îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.
    17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.
    18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.

    11. Ridicandu-se din pamant inseamna din Siliciu, Petrol, Fier, Aur, adica din ce sunt facute componentele partii hardware
    Doua coarne gandesc ca inseamna doua firi, la Domnul nostru Om si Dumnezeu, Ceresc si pamantesc.
    La fiara, software si hardware, pamantesc (softul, gandul, insuflarea) si subpamantesc (componentele si curentul electric, care si el tot din pamantesc – apa- este).
    Poate asta sa fie cele doua coarne.

    15. Robotul Sophia vorbeste intr-un interviu recent – noiembrie 2017

    Inteligenta artificiala este a doua fiara a apocalipsei.
    Ea este pusa in slujba primei fiare si va asculta de prima fiara, adica nu va trece peste cuvantul primei fiare. IA nu va prelua niciodata conducerea lumii precum se spune in filmele de la hollywood.
    IA slujeste, asa a fost programata, nu i se slujeste.

  2. comunismul, marxismul ce parea ca a cazut odata cu estul europei

    Partidului Comunist Chinez (PCC) din oraşul sud-estic Xiamen s-a angajat să-i sancţioneze pe membrii săi care „cred în spirite şi fiinţe supranaturale în loc de marxism-leninism”

    Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul, Capitolul 13
    3. Şi unul din capetele fiarei era ca înjunghiat de moarte, dar rana ei cea de moarte fu vindecată şi tot pământul s-a minunat mergând după fiară.
    4. Şi s-au închinat balaurului, fiindcă i-a dat fiarei stăpânirea; şi s-au închinat fiarei, zicând: Cine este asemenea fiarei şi cine poate să se lupte cu ea?

    Şi unul din capetele fiarei – comunismul, marxismul ce parea ca a cazut odata cu estul europei

    https://ortodoxinfo.ro/2019/01/08/partidul-comunist-chinez-ii-sanctioneaza-pe-religiosi/

  3. Cu inchipuirea noastra nu facem nimic de aia ii zice parintele naluca – adica iluzie desarta. Nu poate sa faca ale vietii neavand viata intr-ansele.
    Ca informatica in sine nu e decat inchipurea noastra desarta ca daca miscam cuvintele prin curent, ele vor primi viata, viclenind viata care vine doar de la Dumnezeu. De asta atatea sunt de fapt multe inchipuiri prostesti. Putem scrie ce vrem, cat vrem, ca nu vor primi viata in veci, daca nu vrea Dumnezeu si nici nu vrea – aici e viclenia in care ne amagim noi.
    De asta se fac multe programe si le viclenesc pe ele zicand – inteligente artificiale, pentru ca nu sunt inteligente deloc, inteligenta vine doar de la Dumnezeu si nu de la lucruri, lucrurile au inteligenta – adica insusiri ale lor pentru folosul nostru, ca sa ne folosim de ele – adica inteligenta lor vine de la noi, care le intelegem pentru ce sa le folosim, din mila lui Dumnezeu, nu altfel – adica tot lucrul omenesc nu are nimic in el, daca nu e Dumnezeu – adica degeaba sunt oameni pe lumea asta, daca nu stiu ca i-a facut pe ei Dumnezeu.
    Nu ne pot ele invata pe noi nimic, si niciodata nu vom pricepe ceva de la ele, daca nu vrea Dumnezeu. Si nu pot inlocui viata in sine, orice le-am face, ca sunt moarte, lipsite de viata, iar noi oamenii trebuie sa tragem la viata, adica la Dumnezeu.

  1. Pingback: Părintele Iulian (Lazăr) Prodromitul împlinește astăzi 93 de ani | Sfântul Munte Athos

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.