Din rețetele aghiorite ale Părintelui Epifanie Mylopotamitul [4-6]

cartofi-la-cuptor

Reţete aghiorite – Cartofi la cuptor

Ingrediente (pentru 6 porţii):

1kg cartofi
3 căţei usturoi
200 ml ulei de măsline
Sare, boia dulce, oregano, piper negru, chimen, foi de dafin

Se curăţă, se spală şi se taie cartofii felii, pe lung. Se aşază în tava cuptorului, apoi adăugăm usturoiul tăiat mărunt, uleiul, sarea, toate condimentele, precum şi foile de dafin. Se amestecă bine cu mâinile, în aşa fel încît uleiul şi condimentele să se distribuie în mod uniform peste toţi cartofii.

În continuare, adăugăm un pahar cu apă (apa se toarnă cu multă atenţie într-o margine a tăvii ca să nu se spele condimentele de pe cartofi). Imediat după aceea, se pune tava la cuptor, pe care l-am încins dinainte la 250°. Când cartofii încep să se rumenească uşor, însă, se reduce temperatura la 180° şi cartofii se lasă în cuptor pentru încă 45 min., ca să se coacă încet.

De notat că orice cuptor are calităţile şi defectele sale sau anumite probleme. Ar fi bine, prin urmare, să fiţi în bune relaţii cu propriul cuptor şi să-i cunoaşteţi neputinţele.

Proverb: Varul cu cântarul, piperul cu dramul.

Dar pe poporul Tău l-ai hrănit cu hrana îngerească şi i-ai trimis din cer pâine gata, fără de osteneală (Cartea Înţelepciunii lui Solomon, 16, 20)

giganti-la-tava

Reţete aghiorite – Giganţi la tavă

Ingrediente (pentru 6 porţii):

500 g fasole-giganţi (fasole de Lima)
3 cepe
200 ml ulei de măsline
pastă de tomate
sare, piper negru, chimen

Se curăţă fasolea de pietricele, se spală şi se pune la fiert pentru 45 de minute (apa în care punem fasolea la fiert trebuie să fie rece).

Se ia fasolea de la foc şi se scurge. Se curăţă, se spală şi se taie mărunt ceapa. Se pun uleiul şi ceapa într-o tavă şi se căleşte ceapa la foc mic. Se adaugă apoi un litru de apă, de preferinţă caldă, pasta de tomate dizolvată în puţină apă, sarea, condimentele şi fasolea fiartă.

Se măreşte flacăra pentru aproximativ 20 de minute, apoi se micşorează pentru o jumătate de oră, până când fasolea devine păstoasă şi zeama se evaporă. Vor fi foarte gustoase; nu aveţi decât de pierdut dacă nu le încercaţi…

PROVERB
Cel care poartă cuţit nu este numaidecât bucătar.

Iar fiii oamenilor în umbra aripilor Tale vor nădăjdui. Sătura-se-vor din bunătăţile casei Tale şi din izvorul desfătării Tale îi vei adăpa pe ei. Că la Tine este izvorul vieţii, întru lumina Ta vom vedea lumină (Psalmul 35, 7-9)

stufat-de-sepie

Reţete aghiorite – Stufat de sepie

Ingrediente (pentru 4 porţii):

1,5 kg de sepii
8-10 cepe uscate, 5-6 căţei de usturoi
2-3 linguri de pastă de tomate
1 pahar de vin roşu, 300 ml ulei de măsline
sare, piper negru boabe, 5-6 foi de dafin
lemn de scorţişoară, cuişoare

Dacă nu vă deranjază faptul că vi se vor înnegri unghiile, puteţi curăţa singuri sepiile, deşi pot fi cumpărate deja curăţate. Mai întâi scoatem osul, apoi intestinele şi cerneala, după care le spălăm bine şi le fierbem timp de 45 de minute. Cele congelate sunt, de obicei, foarte bine curăţate. Proaspete sau congelate, însă, tot trebuie să fierbem sepiile şi, imediat după aceea, să le tăiem bucăţi (fiecare alege forma şi dimensiunile pe care le preferă).

Separat, tocăm mărunt cepele şi usturoiul şi le prăjim în ulei de măsline. Când s-au rumenit, adăugăm în tigaie două linguri din apa în care au fiert sepiile, precum şi mirodeniile şi vinul. După ce-au fiert destul – cam jumătate de oră – adăugăm sepiile, pasta de tomate diluată în puţină apă, precum şi sarea, lăsându-le să mai fiarbă încă 10 minute, la foc iute, după care dăm focul la minim şi aşteptăm să scadă zeama.

Această reţetă este de post, atunci când este dezlegare la ulei.

Stridii, midii, arici de mare, urechi de mare şi sepii,
Calamari, homari şi garizi nemaipomeniţi,
Gustări grozave, dar şi sănătoase şi uşor de mistuit.
Stihuri călugăreşti

Cuvânt de folos: Acedia este paralizia sufletului.
Sfântul Ioan Scărarul

Poftă bună!

Sursa: Epifanie Mylopotamitul, Arta culinară a Sfântului Munte, Ed. Sýnchronoi Orízontes, Tesalonic, 2016

Pagina de facebook >> Arta culinară a Sfântului Munte

chrismon

Cu deosebită bucurie vă anunțăm apariția în limba română a cărții de bucate a Părintelui Epifanie de la Chilia Mylopotamos a Marii Lavre, Arta culinară a Sfântului Munte (Ed, Synchrones Orizontes, Tesalonic, 2016, 263 pagini color). Părintele Epifanie este, probabil, cel mai bun bucătar din Sfântul Munte, fiind chemat la cele mai mari praznice aghiorite pentru a rândui bucătăria, a găti și a pregăti trapeza.

Tipărită sub formă de album, cu coperți tari și pe hârtie care nu se pătează, cartea Părintelui Epifanie cuprinde rețete de mâncăruri de legume, mâncăruri de pește și mâncăruri de fructe de mare, fiind mai mult decât folositoare celor deprinși cu gătitul.

Preț 125 RON (+ expediția prin curier aprox. 20 RON) / Pentru comenzi, tel. 0740.050.735 sau scrieți pe adresa: sfantulmunteathos@yahoo.com

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Anunțuri

Posted on 19 Septembrie 2016, in Chilia Sfântul Eustatie - Mylopotamos, Cărți, Epifanie Mylopotamitul and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 5 comentarii.

  1. Câteva lămuriri și răspunsuri la întrebări legate de cartea Arta culinară a Sfântului Munte

    1. Da, cartea prezentată aici este versiunea românească a cărții Părintelui Epifanie Mylopotamitul. După ediția grecească (din 2008) și traducerile ei în engleză, germană și rusă avem o ediție românească a cărții.

    2. Cartea nu este disponibilă spre vânzare în librăriile din România din câte cunosc eu (cu o singură excepție, care o distribuie și online prin pagina lor, dar la un preț mai mare – 138 lei + expediția). Cartea nu e desponibilă peste tot datorită faptului că ediția românească s-a tipărit în Grecia. Librăriile doritoare să o achizioneze spre vânzare vor trebui practic să discute direct cu Pr. Epifanie.

    3. Singura modalitate de a o achiziona la acest moment este comanda făcută online. Ea este distribuită de unul dintre traducătorii cărții. Se va trimite prin curier cu plata ramburs în țară sau direct, livrată personal, în capitală. Nu poate fi livrată deocamdată în afara țării. Prețul cărții este 125 RON (+ expediția prin curier aprox. 20 RON)/ Pentru comenzi, tel. 0740.050.735 sau scrieți pe adresa: sfantulmunteathos@yahoo.com

    4. Cartea are formă de album, 260 de pagini color (care nu se pătează) ce cuprind 126 de rețete de mâncăruri de legume, mâncăruri de pește și mâncăruri de fructe de mare, fiind mai mult decât folositoare celor deprinși cu gătitul. Poate că prețul e destul de mare pentru mulți doritori, însă nu e vina nimănui. În Karyes, capitala Sfântului Munte, costă 28 de euro.

    5. E foarte posibil ca în viitorul apropiat Pr. Epifanie Mylopotamitul să viziteze România pentru a lansa cartea în câteva orașe. Când și dacă se va întâmpla aceasta, vom anunța pe această pagină!

  2. Multumesc frumos!   @

  3. Pt. Ioan ale cărui comentarii bârfitoare nu le voi aproba:

    Vad ca stiti sa colportati orice barfa despre Athos, dar nu stiti ca peste 300 de Sfinti din calendar (cuviosi, arhierei, dar si mucenici) s-au nevoit acolo.
    Cu mare usuratate puneti etichete unor oameni la masura carora nu veti ajunge niciodata. Cu aceeasi usuratate vorbiti de (ne)mantuirea celor ce consuma carne (uitand ca e ingaduit de Scriptura, v. Faptele Apostolilor 10):
    13. (…) Sculându-te, Petre, junghie şi mănâncă.
    14. Iar Petru a zis: Nicidecum, Doamne, căci niciodată n-am mâncat nimic spurcat şi necurat.
    15. Şi iarăşi, a doua oară, a fost glas către el: Cele ce Dumnezeu a curăţit, tu să nu le numeşti spurcate.
    16. Şi aceasta s-a făcut de trei ori şi îndată acel ceva s-a ridicat la cer.

    Logica dvs, cum ca urmeaza sa va spuna Athosul nu stiu ce despre rock si ca dumnezeul musulmanilor e cel adevarat, este fara noima. Cine v-a dat sa faceti profetii despre monahii aghioriti? Ati intalnit vreodata vreun calugar athonit care sa fie adeptul sincretismului religios? Ma-ndoiesc!

  1. Pingback: Decalogul succesului unui bucătar, Părintele Epifanie Mylopotamitul | Pelicanul din pustiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: