Dezmințire legată de intervenția Armatei în Sfântul Munte

Circulă știrea cum că monahii aghioriți ar fi cerut intervenția armatei în Sfântul Munte: http://adevarul.ro/locale/focsani/pelerini-romani-martori-masurile-securitate-precedent-muntele-athos-calugarii-cerut-protectia-armatei-criza-turcia-1_5798bf0e5ab6550cb83f875a/index.html (preluată și de alte pagini de web, inclusiv ortodoxe). Acest lucru nu este adevărat. Cu atât mai puțin faptul că soldații ar fi „urmat să ia în pază cele 20 de mănăstiri”. Nu învinuim nici un site, nici măcar „adevărul.ro” care este originatorul acestei știri, însă rugăm a verifica știrile înainte de a le posta pentru a nu genera vâlvă fără să fie nevoie. Citiți mai jos un răspuns din Sfântul Munte primit astăzi, 2 august 2016.

Doamne ajută!

Dragiii mei,

Ni s-a adus la cunoștință din mai multe surse că ar circula vestea conform căreia armata greacă ar urma să ia în pază cele 20 de mănăstiri ale Sf. Munte datorită faptului că Sfânta Chinotită și în speță Protosul, conducătorul Sfântului Munte, ar fi cerut protecție sporită din partea statului grec. Această hotărâre ar fi fost luată datorită temerii provocate de amenințările teroriste pe fondul crizei generale a orientului apropiat, în special a crizei declanșate de lovitura de stat eșuată din Turcia.

Dezmințim veridicitatea acestei vești nu numai prin prezența obștii noastre (din cotidianul căreia puteți vedea zilnic fotografii la http://asceticexperience.com/) ci și după ce am vorbit cu forurile de conducere a Sfântului Munte Athos – poate că ar fi bine să precizăm că în momentul în care scriem Protosul este frate al mănăstirii Vatoped (dovada aici: https://is.gd/JEGndw ; părintele Varnava pe site-ul nostru aici:  http://asceticexperience.com/portfolio/adam-christ-5508-years/ ).

De asemenea ne-am informat și de la reprezentanți ai forțelor de ordine atât ale poliției cât și ale E.K.A.M (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) – unitățile speciale antiteroriste elene (vezi https://en.wikipedia.org/wiki/Special_Anti-Terrorist_Unit_(Greece) ) – forțele de comando care se ocupă de astfel de situații. Nimeni nu are cunoștință de o astfel de hotărâre.

Pe de altă parte, socotim că este bine să precizăm în acest context fapta de milostenie pe care un bun creștin, Dl. Ministru al Apărării Naționale Panos Kammenos (Πάνος Καμμένος) care a dat ordin unui grup de ingineri și constructori militari de a construi un pod de tipul Belley în apropierea mănăstirii Grigoriou. Dl. ministru a inaugurat acest pod care a fost terminat în 5 zile de către militari în data de 20/6/2016. Pentru referință puteți vedea faptul respectiv relatat de unul dintre cele mai mari portaluri de știri ecleziale din Grecia aici (link în greacă): http://www.vimaorthodoxias.gr/agnea/item/85394-egkainiastike-i-gefira-stin-iera-moni-osiou-grigoriou-sto-agion-oros-foto , știre preluată de multe pagini de web elene. În fotografii, cel cu cruce este Egumenul mănăstirii Grigoriou, Arhim. Hristofor (pentru identificare îl puteți revedea aici, cel din centru: http://asceticexperience.com/portfolio/nobody-can-separate-us-love-christ/ ), iar în costum albastru închis, dl. ministru al apărării naționale. În fotografie dincolo de soldații constructori apar părinți de la Grigoriou precum și reprezentați ai Marelui Stat Major.

După cum se vede din fotografii, „mișcările de trupe” erau de fapt constructorii militari veniți pentru 5 (cinci) zile să facă un pod pentru Grigoriou.

Rugăm cu respect și smerenie pe cei care informează publicul iubitor de Hristos în a se reține a propaga știri neverificate relativ la Sfântul Munte și a crea vâlvă acolo unde nu este. Recomandăm cu smerenie a fi întrebați înainte de a se spune ceva pe seama noastră și a nu folosi numele Sfântului Munte în mod inadecvat slujind interese străine acestuia și ortodoxiei.

De asemenea, menționăm cu smerenie că  noi respectăm și iubim în Hristos pe toți pelerinii din Sfântul Munte însă atragem atenția domnilor reporteri că dacă vom dori să facem cunoscută o știre de asemenea importanță o vom face cel mai probabil prin canale oficiale și nu neapărat încărcând cu informații câțiva pelerini care au venit în Grădina Maicii Domnului pentru câteva zile.

Cu mult drag în Hristos,

m. th.

http://asceticexperience.com

Posted on 3 august 2016, in Știri / Anunțuri and tagged , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. Doamne ajuta!!Da asa a aparut la stiri in Romania!!Ca s-a cerut ajutorul armatei elene, dar nu din frica pentru atentate, ci pentru ca pot veni refugiati musulmani in Sfantul Munte Athos si sa il apere de emigranti!

    • Știrea aceea este falsă! De aceea am și postat acest răspuns venit din Sfântul Munte.

      • marian pacatosul

        Se da atacuri in ortodoxia crestina sa invrajbeasca unul impotriva celuilalt prin ori ce mijloace sa indeparteze atat pe om cat si mintea omului de Mantuitorul. Trezitiva si mare atentie la tot ce se intampla in jurul nostru. Rugativa si privegheati e porunca Mantuitorului nostru

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.