„Îmi cam pare rău că n-am rămas şi eu acolo”. Părintele Arsenie Boca şi dorul după Muntele Athos, Grădina Maicii Domnului

arsenie-boca-scrisoare

Se spune în Viaţa Părintelui Arsenie că în cele trei luni pe care le-a petrecut cu mare folos duhovnicesc în Muntele Athos a deprins rugăciunea cea adevărată, mai ales după o experienţă minunată petrecută în pustia athonită, prin mijlocirea Maicii Domnului şi a Cuviosului Serafim de Sarov. De altfel, acesta a fost şi motivul pentru care tânărul Zian Boca fusese trimis la Muntele Athos de către Mitropolitul Nicolae Bălan, după spusele Părintelui Arsenie: „ca să deprind călugăria de acolo”. Se întâmpla în anul 1939 (martie-mai), pe când era doar diacon celib, înainte de tunderea în monahism de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

coperta-filocaliei-arsenieSe ştie că Părintele Arsenie a lucrat la treptele ce coboară spre Chilia şi Peştera Sf. Athanasie Athonitul din apropierea Schitului nostru românesc Prodromu. Dar de mare folos duhovnicesc pentru românii ortodocşi este faptul că Părintele Arsenie Boca a adus manuscrisele copiate de el pentru primele patru volume ale Filocaliei care s-au tipărit la Sibiu ceva mai târziu.

Împreună cu Părintele Dumitru Stăniloae, duhovnicul şi profesorul său de Istorie bisericească de la Sibiu, va aduna o echipa editorială şi-l va sprijini pe acesta în titanica muncă de traducere şi redactare a Filocaliei, realizând şi coperta colecţiei. În prefaţa volumului din 1947, Părintele Stăniloae aduce un „cald cuvânt de mulţumire” Părintelui Ieromonah Arsenie de la Mănăstirea Brâncoveanu, care „prin prezenţa aproape necontenită şi prin stăruinţa ce-a pus-o pe lângă mine de-a face această traducere, mi-a alimentat curajul în mod considerabil ca să pot duce la capăt o muncă atât de ostenitoare, pe care altfel nu cred că aşi fi săvârşit-o”. Mai mult, în prefaţa volumului II, Părintele Stăniloae îl numeşte pe Părintele Arsenie: „Ctitor de frunte al Filocaliei româneşti”. Este drept însă că relaţiile între cei doi se răcesc în timp, iar după Revoluţia din ’89, când Părintele Stăniloae îşi dă acordul pentru reeditarea volumelor din Filocalie, acesta nu mai pomeneşte nimic de aportul Părintelui Arsenie.

Consemnările despre activitatea Părintelui Arsenie pe Muntele Athos, „spre ştiinţa şi întărirea în dreapta credinţă ortodoxă a creştinilor”, s-au publicat de către Pr. Streza Nicolae Zian în cartea cu titlul „Catisme ale Părintelui Arsenie Boca pe Muntele Athos”.

Părintele Arsenie fără îndoială a rămas toată viaţa legat sufleteşte de Grădina Maicii Domnului şi de experienţele deosebite trăite acolo. Mărturie stă şi o scrisoare trimisă unui frate călugăr din Athos căruia îi spune printre altele: „(…) dacă însă preţuiţi grădina Maicii Domnului mai mult decît orice altă ocrotire, mai răbdaţi puţin pe loc, şi rămâneţi în Sfântul Munte, – că eu unul în locul vostru n-aş ieşi deacolo – îmi cam pare rău că (de ce) n-am rămas şi eu acolo (…)”.

Laurenţiu Dumitru

arsenie-staniloae

Posted on 21 noiembrie 2013, in Cărți poștale, fotografii și documente vechi athonite, Maica Domnului, Schitul Prodromu and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

  1. D-le Dumitru, cum e mai bine sa te rogi, in gind sau prin viu grai?

    • Oricum e bine, doar sa nu lasati rugaciunea.

    • Exista multe carti care vorbesc de rugaciune Dle Iosif – si de avansarea in rugaciune: cautati pe Google:

      1) Calea Rugaciunii Launtrice de Vladica Antonie Marturisitorul (gasiti si pdf si audio pe youtube)

      2) Sbornic(ul) – colectie de sfaturi apropo de rugaciune de la mari parinti

      3) Pelerinul Rus

      4) Rugaciunea lui Iisus – Sf Ignatie Briancianinov

      … Si mai orice parinte sfant care a lasat o carte vorbeste de rugaciune … e bine sa citit (ca parinti zic ca pana si cititul despre rugaciune hraneste duhovniceste) … dar sfatul general: gasiti un duhovnic bun si practica cat mai multa, zi si noapte.

      Nu in ultimul rand: rugaciunea adevarata nu are cuvinte – asta o dariueste Dumnezeu in dar dupa osteneala fiecaruia si are mai multe nivele. Rugaciunea cu gura ajuta fizic ca sa nu fuga mintea; o data ce se deprinde se poate zice si in gand – metanierul are loc de a ajuta la concentrare, la continuitate asa cum face si graiul.

      Sunt multi parinti buni care vorbesc de rugaciune. Contemporani: Pr Iosif Isihastul, ucenicul lui Pr Ephraim Filoteitul, Sf Porfirie Kafsocavilitul (are un capitol despre rugaciune, dar toata cartea lui e fenomenala), Sf Paisie Atonitul – Despre Rugaciune (vb despre rugaciune in general) nu am citit-o. Sf Ioan din Kronstadt – are multe carti scrie, este un sfant incredibil. Sf Ignatie Briancianinov are mai multe carti scrise – cautati sa vedeti ce anume. Sf Siluan Atonitul – vorbeste despre smerenie, ceea ce e util in rugaciune.

      Cautati in special carti despre adunarea mintii – este abilitatea principala in rugaciune. Din auzite, Sf Nicodim Aghioritul are cartile Razboiul Nevazut si Paza celor Cinci Simturi – cred ca poate ajuta.

      Este o carte eretica (atentie mare!!!) scriza de Eckart Tolle – Puterea Prezentului. O gasiti si pdf pe google piratata. Problema cu Eckart este ca e new-ageist si amesteca toti „dumnezeii”. Partea buna, este ca explica prezenta (adunarea mintii) foarte simplu si eficient (pana pe la capitolul 6 say 7). As zice sa citit si sa filtrati tot ce scrie prin prisma ortodoxa, dar cu mare grija. Prezenta e adunarea mintii – reinventeaza astia „moderni” roata; si – repet – orice duhovnic recunoaste aceasta abilitate ca fiind esentiala in rugaciune – spre exemplu, uitati un fragment de la Pr Arsenie Papacioc (mai tot ce e cu el e de vizionat): https://www.youtube.com/watch?v=c05fH1AHzdw . Cat de prezent sunteti cu Dumnezeu in rugaciune, determina eficienta cu care va rugati – adica sa nu va fuga mintea la toate prostiile (pic cu pic, nu se face nimic perfect intr-o zi) – de aici si practica de a zice cu gura si cu un metanier.

      Doamne ajuta!

  1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (24.11.2013): Praznuirea Parintelui IOANICHIE BALAN. Ioan Ianolode si Virgil Maxim despre Sandu Tudor. MINUNE Sfintii Inchisorilor. Preot Mircea Bejenar despre NOUL GULAG – LEGEA ANTI LEGIONAR | Saccsiv's Weblog

  2. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (24.11.2013): Praznuirea Parintelui IOANICHIE BALAN. Ioan Ianolide si Virgil Maxim despre Sandu Tudor. MINUNE Sfintii Inchisorilor. Preot Mircea Bejenar despre NOUL GULAG – LEGEA ANTI LEGIONAR | Saccsiv's Weblog

  3. Pingback: Treptele athonite ale părintelui Arsenie Boca | Alex Rădescu

  4. Pingback: Arsenie Boca – adevăr, mit, mistificare (documentar TVR1) | Sfântul Munte Athos

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.