Arhimandritul Efrem Filotheitul a trecut la cele veșnice la vârsta de 92 de ani. Să avem parte de rugăciunile sale!

După 72 de aspră nevoință monahală, dintre care 26 de ani petrecuți în zona pustnicească aghiorită, Părintele Efrem (Filotheitul) din Arizona a adormit cu pace în Domnul astăzi, 8 decembrie, ora 7.00 dimineața ora României (respectiv ora 22.00 ora locală, în Arizona) la vârsta de 92 de ani.

Gheronda Efrem (Moraitis) Filotheitul (n. 1927) a fost unul dintre cei mai mari părinţi duhovniceşti contemporani ai Ortodoxiei; ucenicul cel mai tânăr al Cuviosului Iosif Isihastul, în a cărui ascultare a stat 12 ani la Nea Skiti, în Sfântul Munte Athos, până la adormirea acestuia din 1959.

A pustnicit în continuare până în 1973, când din voia lui Dumnezeu a ajuns Stareţ şi Egumen al Sfintei Marii Mănăstirii Filotheu, din Sfântul Munte. A înnoit viaţa duhovnicească a acesteia şi a altor mănăstiri athonite, Xiropotamu, Konstamonitu şi Karakalu, devenind cunoscut ca un mare duhovnic în întreaga Grecie şi nu numai.

În 1991, printr-o încredinţare de la Dumnezeu, se mută în SUA, unde devine un părinte contemporan al monahismului american, prin întemeierea a 18 mănăstiri în pustia duhovnicească de acolo. A avut mii de fii duhovniceşti în întreaga lume, episcopi, preoţi, monahi şi mireni. În română i-au apărut mai multe cărți, dintre care se remarcă  “Starețul meu Iosif Isihastul” (Ed. Evanghelismos, 2010) și “Sfaturi din Sfântul Munte” (Ed. Bunavestire, 1999).

Pe 24 iunie 2019, Bătrânul Efrem din Arizona împlinise 92 de ani.
Luna trecută primise cu multă bucurie vestea că Patriarhia Ecumenică va canoniza cât de curând pe părintele său duhovnicesc, Gheron Iosif Isihastul, și pe fratele întru nevoință, Gheron Efrem Katounakiotul.

UPDATE: Înmormântarea va avea loc miercuri, 11 decembrie 2019, în jurul orei 13, la Mănăstirea Sfântul Antonie cel Mare, Florence, Arizona (SUA).

Dumnezeu să-l odihnească cu Drepții. Să avem parte de rugăciunile sale!
Καλό παράδεισο Γέροντα Εφραίμ! / Rai bun, Gheronda Efrem!

Mai jos puteți viziona „Starețul Efrem din Arizona” (documentar rusesc cu subtitrare în română), 2015

Găsiți pe blogul de față o categorie dedicată marelui cuvios athonit: Efrem Filotheitul .

Foto (jos): Sinodia Cuviosului Iosif Isihastul (Spileotul) de la Schitul Nou (Nea Skiti). Jos, cu baston Părintele Iosif isihastul (1898-1959), iar în stânga, cel marcat cu roșu, este tânărul pe atunci Gheronda Efrem Filotheitul – cel adormit astăzi.

Posted on 8 decembrie 2019, in 12. Mănăstirea Filotheu, Efrem Filotheitul, Știri / Anunțuri, Noul Schit (Nea Skiti) and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 13 comentarii.

 1. O sa- l iubim și o să-l pomenim toată viața pe dragul nostru ” Miculutu” , cum îl numea gheron Iosif, Sfântul sau stareț!

 2. Adrian Cojocariu

  Gândesc și…întreb…Dc sfantul părinte nu s-a nevoit în Sfântul Munte până la capătul vieții și, intru final a ales dulcetea duhovnicească a SUA…. Mulți pustnici ai Sfântului Munte au murit în El la o vârstă mult peste cea a celui venerat….Cei ce vor rabdă până la capăt vor fi mântuiți….

  • Dl. Adrian, cred că e un gând omenesc, lumesc… Gheronda Efrem nu a ales decât voia Maicii Domnului. A avut reperate vedenii legat de acest lucru, de misiunea ce o avea de împlinit acolo, în SUA. Nu e plecat din Athos din voia sa și nici măcar nu a fost vorbitor de limbă engleză.
   Vârsta adormirii unui Cuvios e irelevantă. Gheron Iosif sau Sf. Siluan s-au nevoit în Athos și au murit mai tineri…

  • Adrian,
   Veșnica pomenire a sfințitului parinte Efrem. Vis a vis de „dulceața” Americii, ar putea fi argumente multe, doar ce m-am intors din Sf. Munte. Tacerea lucreaza bine de cele mai multe ori, dupa cum stii deja, e bine sa ne vedem de noi înşine. Cinste celor ce au facut istorie.

   Respecte.

 3. Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii !

 4. Dumnezeu sa îl odihnească în pace!

 5. Daniel Ionescu

  Vai ce rau imi pare ca nu am apucat sa-l vad dupa ce i-am scris sa se roage pt noi!

 6. Domnule Adrian,

  Stau in America si atat pot sa va spun ca lucrarea parintelui Efrem este cu adevarat una dumnezeiasca. Atatea suflete de mantuit aici! Am fost la una din manastirile parintelui in Pennsylvania si am ramas profund impresionata de viata duhovniceasca de acolo precum si de stareta Olimpiada! Ce model de stareta! Cum trece zilnic prin toate ascultarile manastirii pentru a nu lasa loc de tulburare pentru nimeni; cata smerenie si cata intelepciune! A pus parintele Efrem stareti unul si unul, toti duhovnicesti! Mi-as dori sa avem si in Romania modelul de stareti pe care parintele Efrem l-a impamantenit aici! Atmosfera de manastire acolo este ca oricare alta manastire dintr-o tara ortodoxa; bunacuviinta, rugaciune, spovedanie, etc.
  „Dulceata” Americii de care vorbiti este doar in capul multora si o parere complet falsa. Sa nu dea Dumnezeu sa aveti parte de „dulceata” Americii! Si stiu ce spun. Doamne ajuta!

 7. CARAGEA VALENTIN-SILVIU

  L-am cunoscut personal pe parintele Efrem chiar anul acesta pe 24 iunie de ziua Sfintiei Sale de Nastere.A fost o mare binecuvantare sa il cunosc !
  Dumnezeu sa il odihnesca !

  Silviu Caragea

 8. Cristian Guidea

  Dumnezeu sa il odihneasca! Adevarat erou al Ortodoxiei!

 1. Pingback: LIVE stream: Slujba înmormântării Părintelui Efrem Filotheitul (miercuri, 11 decembrie, 22.00 – ora României) | Sfântul Munte Athos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: