Poziția oficială a Sfântului Munte față de Sinodul din Creta

Astăzi, 3 ianuarie 2017, ne-a parvenit un document oficial al Sfintei Chinotite, organul suprem administrativ, legislativ, executiv şi judecătoresc din Munte Athos, document ce exprimă poziția oficială a Sfântului Munte față de Sinodul din Creta.

UPDATE. CLICK PE LINK >> Basilica a postat traducerea integrală a documentului. <<

Până vom avea o traducere integrală a documentului în limba română, vă facem cunoscute pe scurt următoarele:

1. Să nu fie recunoscuți eterodocsii ca Biserici.
2. Dialogul cu eterodocșii să aibă ca scop întoarcerea lor în Biserică.
3. Luare in considerare a opoziției unor Biserici surori față de participarea la Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC).
4. Darea în scris a faptului că ultimul judecător în materie de credință este pliroma credincioșilor.
5. Recunoașterea ca ecumenice a Sinoadelor 8 și 9.
6. Explicitarea învățăturii despre asceză, rugăciunea minții și îndumnezeire.

Apoi menționează aspecte pozitive și negative de la sinod.
În încheiere, recunoaște preocuparea patriarhului ecumenic pentru o eclesiologie autentic ortodoxă.

În general, din text respiră o mare atmosferă de teamă față de unitatea bisericii și o mare preocupare față de acțiunile de protest împotriva Sinodului.

Vom reveni cu traducerea integrală și/sau cu link spre o traducere de pe un alt site.
Mai jos aveți versiunea pdf online a documentului.

Posted on 3 Ianuarie 2017, in Știri / Anunțuri and tagged , , , . Bookmark the permalink. 7 comentarii.

 1. Vă rugăm să ne scrieți traducerea când o sa aveți totul.Vă mulțumim pentru tot va va îngrijiți de Biserica !

 2. Doamne ajuta sa fie unitate deplina intre biserici.
  Trebuie inteles ca cei care nu urmeaza invataturile religioase cauta diverse motive, total deplasate, sa creeze dezordine/neliniste/haos… sint agresivi, si cred eu, li s-au permis prea multe…putina fermitate si fiecare sa isi vada de drumul pe care si l-a ales…religios sau nu…Noi l-am iubit, il iubim si il vom iubi si dincolo de moarte pe Domnul Iisus si incercam, cit putem ca traim intr-o lume…sa urmam calea Lui.
  Slava lui Dumnezeu pentru toate!

  • Viorel a bati câmpii, Dumnezeu a lăsat o singura cale pt mântuire, adică o singura credință, restul sunt rătăcirii, ,,unitatea” despre care vorbesti este religia antihristului și să te ferească Dumnezeu ca să o trăiești pe viu

   • Mai Mihai tu cui vorbesti?
    In primul rind NU ai inteles sensul a ce am vrut sa mentionez. NU am nevoie de sfat/parere/etc. unor persoane ca tine. OK?
    Ma refer la unitatea bisericilor ortodoxe (pentru ca in material aici se face referire) sa fie preotii adevarati slujbasi ai Domnului/ sa umeze invataturile Domnului si sa pastreze ceea ce Domnul ne cere (unire/dragoste/credinta/inceredere in ceea ce tine de Divinitate).
    Multumesc ca ai scris, ai facut totusi in effort…Sa fii fericit si iubit de Domnul!

    Praise be to God!

 3. Dumnezeu si Maica Domnului sa curateasca de otrava documentele sinodului.

 4. „În încheiere, recunoaște preocuparea patriarhului ecumenic pentru o eclesiologie autentic ortodoxă.”
  http://acvila30.ro/petitie-in-grecia-pe-tema-declaratiilor-ecumeniste-ale-patriarhului-bartolomeu-partea-i/
  https://paterikiparadosi.blogspot.ro/2017/01/blog-post_842.html
  Si tot asa…

 5. Scrisoarea unui păstor de suflete către ierarhul său
  Preasfinţite Părinte Episcop,

  Cu smerenie şi cu adâncă durere, vă scriu aceste rânduri pentru că îmi pasă de ceea se întâmplă în Biserică şi pentru că îmi cunosc îndatoririle şi responsabilităţile pastorale, atât faţă de credincioşii încredinţaţi mie spre a-i conduce, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe calea mântuirii, cât şi faţă de ierarhul meu, căruia îi sunt dator cu dragostea şi cu ascultarea.

  Am urmărit cu multă nelinişte pregătirile, desfăşurarea şi încheierea aşa numitului Sfânt şi Mare Sinod din Creta (iunie, 2016). În paralel cu acestea, m-am informat citind studii pe această temă a unor teologi renumiţi şi mari personalităţi ale teologiei ortodoxe contemporane: ÎPS Hierotheos Vlachos, Pr. Prof. Theodoros Zisis, Prof. Dimitrie Tselenghidis ş.a, urmărind conferinţe clarificatoare şi stând de vorbă cu duhovnici încercaţi, părinţi, monahi şi mireni despre convocarea, hotărârile şi urmările acestui sinod.

  Concluziile la care am ajuns şi motivele care m-au îndemnat să iau această atitudine sunt următoarele:

  Sinodul din Creta nu a fost nici „Sfânt”, nici „Mare”.
  Nu a fost „Sfânt” deoarece nu a fost după modelul Sinoadelor ecumenice şi următor Sfinţilor Părinţi, nici în mod formal, nici în privinţa conţinutului, după cum vom preciza în continuare.

  Nu a fost „Mare”, nu numai pentru faptul că nu au fost prezente toate Bisericile Autocefale, dar în mod principal pentru că a fost o foarte mică şi selectivă reprezentare a acestora de către arhiereii locali.

  Sinodul din Creta nu a respectat principiile fundamentale ale sinodalităţii ortodoxe în general şi ale Sinoadelor Ecumenice în special.
  La această „Conferinţă – Congres” a arhiereilor, cum o numeşte marele dogmatist contemporan Dimitrie Tselenghidis, în acord cu Regulamentul de funcţionare, drept de vot au avut numai cei zece Întâistătători prezenţi. Această practică este fără precedent şi arbitrară în istoria noastră bisericească şi nu este în concordanţă cu practica Sinoadelor Ortodoxe de până astăzi, care presupun egalitatea duhovnicească a tuturor Arhiereilor, lucru care se vădeşte în egalitatea votului lor. Acest lucru trimite în mod indirect la o formă clară de catolicism.

  Sinodul din Creta s-a evidenţiat prin abateri grave de la dreapta credinţă şi prin recunoaşterea oficială a ecumenismului drept dogmă.
  Există foarte multă confuzie în actele sinodale, adevărul este amestecat cu minciuna, folosindu-se un limbaj neclar şi interpretabil. Astfel, în Paragraful 1, deşi se aminteşte de Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească, se continuă apoi spunându-se ,,că (Biserica – n.n.) ocupă un loc central în promovarea unităţii creştine în lumea contemporană”. Care este această unitate creştină promovată de Biserica Ortodoxă şi de ce nu se spune că, din punct de vedere ortodox, unitatea înseamnă lepădarea de erezie a eterodocşilor şi revenirea la Biserica lui Hristos prin Sfânta Taină a Botezului?

  De asemenea, în Paragraful 4, se foloseşte acelaşi limbaj ecumenist, neortodox, vorbindu-se despre ,,căi şi mijloace de restaurare a unităţii celor care cred în Hristos”.

  În Paragraful 6, se spune că ,,Biserica Ortodoxă acceptă denumirea istorică a altor biserici şi confesiuni creştine eterodoxe…”, recunoscând de fapt, în mod sinodal existenţa altor erezii ca „biserici”.

  Paragraful 8, introduce în mod viclean ideea de biserici nedepline, spunând că ,,Sfântul Duh…va plini pe cele cu lipsă..”

  Paragrafele 16 şi 17 vorbesc despre participarea Bisericii Ortodoxe la organismul numit ,,Consiliul Mondial al Bisericilor” care ,,promovează unitatea creştină în lume”. Însă, ne întrebăm: ce fel de unitate poate propune o organizaţie pan-eretică şi cum poate ea să funcţioneze alături de singura Biserică a lui Hristos?

  Paragraful 22 introduce o situaţie fără precedent în istoria Bisericii, anume că: ,,Biserica Ortodoxă condamnă orice tentativă de dezbinare a unităţii Bisericii, din partea unor persoane individuale sau a unor grupuri, sub pretextul păstrării sau a unei presupuse apărări a ortodoxiei autentice..”. Prin acest articol viclean, de fapt, se urmăreşte reducerea la tăcere a pleromei Bisericii spunând că ,,păstrarea credinţei ortodoxe autentice este asigurată numai prin sistem sinodal”, uitându-se în mod voit un adevăr la fel de important şi anume că receptarea adevărului de credinţă se face de poporul dreptcredincios.

  Este important să adăugăm şi faptul că, cei care distrug unitatea Bisericii nu sunt cei care contestă şi condamnă ecumenismul, ci dimpotrivă, schisma este făcută de cei care generează ecumenismul şi vor să-l impună în mod silnic şi viclean.

  Delegaţia BOR a semnat toate documentele propuse, chiar şi pe cele cu abateri doctrinare, precum cel intitulat ,,Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creştine”.
  Este adevărat că membrii delegaţiei BOR au luptat împotriva ambiguităţilor, neclarităţilor şi formulărilor neortodoxe şi că această luptă a fost apreciată şi de membrii celorlalte Delegaţii, însă, până la urma a contat ceea ce s-a semnat: documente eretice, din care nu prea mai poţi să scoţi ceva ortodox din ele.

  În documentul despre ,,Taina Cununiei şi impedimentele la aceasta”, se dă posibilitatea Bisericilor Autocefale să devieze de la învăţătura dogmatică despre Tainele Bisericii.
  Prin nesocotirea canonului 72 Trulan al Sinodului Ecumenic Quinisext, care stabileşte condiţiile eclesiologico – dogmatice pentru existenţa Sfintei Taine a Nunţii, se dă posibilitatea Bisericilor Autocefale Locale din raţiuni de iconomie, să realizeze căsătorii mixte, acceptându-se prin aceasta: recunoaşterea botezului eterodox (Teoria baptismală),rugăciune în comun şi a ecumenismului în viaţa de familie.

  Prezenţa observatorilor eterodocşi la lucrările Sinodului, după modelul Conciliu Vatican.
  Acestea toate mi-au sporit neliniştea şi durerea, în aşteptarea întrunirii din toamnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

  Tăcerea generalizată a ierarhilor cu privire la ceea ce s-a hotărât în Sinodul din Creta, lipsa de dialog şi ignorarea unei părţi importante a pleromei Bisericii, au fost şi sunt motive de îngrijorare pentru cei cu conştiinţă dogmatică şi pot genera nemulţumiri şi atitudini de negare şi revoltă. Acest lucru nu e bun şi nu trebuie încurajat. Hristos ne cheamă la iubire şi trebuie să răspundem cu iubire la aceste provocări, mărturisind adevărul şi condamnând minciuna şi erezia.

  Biserica ne-a lăsat, ca o mamă iubitoare, arme cu care să luptăm pentru a nu o pierde, fără a ieşi din iubire, făcându-ne lămurită calea care trebuie urmată şi atitudinea corectă, ortodoxă pentru fiecare membru al Bisericii.

  Întreruperea pomenirii ierarhului de către preot este atât o armă cât şi un act de iubire. Faţă de ierarh, pentru a-l atenţiona de pericolul ereziei şi, faţă de credincioşii păstoriţi, pentru a-i îngrădi de pericolul molipsirii cu boala ereziei.

  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a adoptat o declaraţie, publicată pe siteul oficial al Patriarhiei, în data de 29 octombrie, numită Concluziile Sfântului Sinod cu privire la desfăşurarea şi hotărârile Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta (16-26 iunie 2016).Aşteptată cu mare speranţă de către creştinii ortodocşi români care se opun deciziilor din Creta, această declaraţie (cu valoare juridică – a se vedea anexa, Sfântul Sinod al BOR ia act de documentele din Creta, studiul domnului Mihai – Silviu Chirilă) a produs o puternică dezamăgire în rândul celor care credeau că documentele Sinodului din Creta vor fi respinse de ierarhii Sfântului Sinod. Acest lucru însă, din nefericire, nu s-a întâmplat, fapt care m-a determinat să întrerup pomenirea ierarhului meu, a Preasfinţiei Voastre, începând cu data de 30 octombrie 2016, conform Canonului 15 al Sinodului I-II Constantinopol, până la respingerea Hotărârilor Sinodului din Creta şi condamnarea pan-ereziei ecumenismului la nivel de eparhie.

  Toate acestea de mai sus le-am scris cu dragoste plină de durere şi respect faţă de vrednicia arhierească a Preasfinţiei Voastre.

  11. 2016 Preot Buză Claudiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: