Cuviosul Gherontie Aghioritul, ctitorul Schitului Sfânta Ana (26 iulie / 8 august)
Cuviosul Gherontie a fost ultimul egumen al mănăstirii aghiorite Vulevtirίon, care se afla pe locul unde astăzi se găseşte Chilia Sfântului Elefterie. Incursiunile piraților sarazini l-au determinat pe Starețul Gherontie și pe monahii lui să se refugieze pe stâncile cele mai înalte și pantele cele mai inaccesibile ale Muntelui și, astfel, s-a format primul nucleu al viitorului Schit al Sfintei Ana, Bunica Domnului, al cărei prim viețuitor este socotit Cuviosul Gherontie.
Pentru mai multă isihie, cuviosul împreună cu un monah a urcat mai sus de schit și a întemeiat sihăstria Sfântului Pantelimon, care se păstrează până azi. Aproape de locul lui de nevoință, după rugăciune fierbinte și prin descoperirea Maicii Domnului, a scos în chip minunat din pământ apă potabilă și tămăduitoare, căci acolo nu aveau apă. Atunci însă când s-a făcut abuz de apă, izvorul a secat, iar apoi iarăși le-a fost dăruit, ca să existe până azi ca aghiazmă și binecuvântare și, ceea ce este mai vrednic de uimire, curgerea izvorului rămâne mereu statornică. Iarnă-vară, nici nu se împuținează, nici nu se înmulțește.
Cuviosul Gherontie a trăit o viață de nevoință mai presus de închipuire și a adormit întru Domnul la o vârstă înaintată. Era legat printr-o prietenie duhovnicească de Cuviosul Maxim Cavsocalivitul, după cum se vede din viața lui. Schitul pe care l-a întemeiat a dat mai mult de 15 sfinți cunoscuți și mulți părinți cu o înaltă virtute.
Slujba lui a fost întocmită de Monahul Gherasim Micraghianitul.
Sursa: Pemptousia via Sfinții Sfântului Munte, Monahul Moise Aghioritul.
Posted on 8 august 2016, in Cuvinte duhovnicești, Gherontie Aghioritul, Moise Aghioritul, Schitul Sfânta Ana and tagged Agia Anna, Gherontie Aghioritul, Moise Aghioritul, Muntele Athos, Schitul Sfânta Ana, Sfântul Munte Athos. Bookmark the permalink. Un comentariu.
Cu toate că „a trăit o viață de nevoință mai presus de închipuire”, Cuviosul Gherontie nu a fost înfrânt de nici o putere vrăjmaşă pe întreg parcursul lungii sale vieţi. Asta e statornicie în credinţă, asta e neasemuită dragoste de Dumnezeu, asta e nădejde neclintită în ajutorul Creatorului Cel Preaminunat al lumii văzute şi nevăzute. Toate acestea au atras asupra Cuviosului darnica răsplată a Preamilostivului Stăpân – înzestrarea cu preţioase daruri duhovniceşti. De-am avea şi noi parte măcar de o picătură, cât de mică, din vrednicia lui.