O minune a Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (27 iulie / 9 august)

Medicul cardiolog Vasílis Karoiánnis povestește o mare minune a Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleímon, una dintre multele minuni pe care colegii săi medici le-au trăit în cariera lor fără să le facă publice vreodată…

Era vara anului 2000 sau 2001 – nu-mi aduc aminte exact – și eram de gardă, ca medic specialist cardiolog la spitalul ,,Sotíria”. Primeam să fac de gardă mereu între orele 3 și 6 dimineața. Fiindcă era perioada cea mai obositoare din gardă, noi, medicii, îi spuneam ,,program nemțesc”. Ca de fiecare dată, deși era vară, garda era foarte obositoare. Însă după ora 5 dimineața nu a mai venit nici un pacient la Urgențe. Era 27 iulie, ziua prăznuirii Sfântului Pantelimon. Mai era o oră până la 6 dimineața, când mi se termina garda și urma să intru în concediul de vară. La 6 fără cinci minute, obosit, dar și bucuros în același timp, pentru că urma să plec în vacanță, am început să-mi strâng lucrurile, după care am închis catalogul medical unde era trecută toată activitatea medicală de pe tura aceea.

Însă chiar în acel moment a fost adus un pacient cu ambulanța. După cum am aflat de la șoferul ambulanței, era vorba despre o femeie care acuzase dureri în piept și a cerut să fie adusă de la spitalul ,,Ghennímata” – aproape de noi – la spitalul nostru, fiindcă doar aici exista cameră de gardă unde putea fi examinată de către un medic specialist cardiolog. L-a rugat pe șofer să o ducă la camera de gardă și-mi amintesc că șoferul mi-a spus: ,,Doctore, nu îți face griji, este tânără, are numai 45 de ani, probabil că este doar o tulburare neurovegetativă”. În timp ce pacienta era adusă pe targă pentru a fi consultată, asistenta m-a strigat: ,,Doctore, doctore, a făcut infarct!”.

Am alergat imediat și am început reanimarea, defibrilarea și masajul toracic, proceduri specifice în astfel de cazuri. Încercările noastre au fost în zadar. Aparatul arăta că femeia nu mai prezintă semne vitale, iar inima, plămânii și creierul nu mai aveau nici un fel de activitate. O pierdusem. Femeia murise. Asistentele au început să pregătească targa pentru a o duce la morga spitalului. Profund mâhnit pentru tânăra femeie pe care o pierdusem, gândul mi-a fugit în acel moment la Sfântul Pantelimon pe care îl prăznuiam în acea zi. Brusc, am apucat defibrilatorul și m-am rugat în sinea mea: ,,Sfinte Panteleimon, ești medic. Ajut-o astăzi, de ziua ta, pe această tânără femeie”. Am reînceput procedurile de resuscitare, deși pe monitor vedeam cât se poate de clar că nu mai existau semne vitale. Imediat însă, monitorul a început să afișeze electrocardiograma care arăta activitatea inimii și semnel infarctului miocardic pe care tocmai îl suferise pacienta.

Pacienta a fost apoi luată și mutată în secția de cardiologie a spitalului. Trebuie să precizez faptul că această femeie nu m-a văzut la față în nici un moment pentru că, în timpul intervenției mele, ea s-a aflat, la început, în stop cardio-respirator, iar mai apoi în comă. Misiunea mea se încheiase, iar colegii din secția de cardiologie urmau să aibă grijă de starea ei de sănătate.

Extenuat, am plecat spre casă și, pe toată perioada concediului de vară, mi-am șters din minte acest incident. Pe 14 august, la ora 8 dimineața, eram din nou la serviciu și, când le-am salutat pe asistentele din garda de dimineață, mi-am adus aminte de incidentul din urmă cu aproximativ o lună. Atunci am întrebat dacă pacienta cu atac de cord pe tura mea – al cărei nume nu îl știu nici astăzi – trăiește, este în spital ori a fost externată. Asistentele mi-au spus că trăiește, se găsește în cutare salon și că să fie externată chiar în acea zi. Fără să apuc să îmbrac halatul, am alergat în grabă la salonul ei. Am intrat în salon fără să spun nimic și am găsit-o așezată în pat, luându-și micul dejun.

Îndată ce m-a văzut, și-a întors privirea către mine și, cu chipul radiind de bucurie, mi-a spus: ,,Doctore, vă mulțumesc că mi-ați salvat viața”. Eu i-am răspuns: ,,Nu eu, ci altcineva ți-a salvat viața”. Cu lacrimi în ochi, femeia mi-a arătat iconița de pe noptieră: era icoana Sfântului Pantelimon. Emoționat și tulburat, am ieșit din salon fără să-i mai spun vreun cuvânt. Nici măcar astăzi nu cunosc numele acelei femei.

Cu respect,

Vasílis Karoiánnis, Cardiolog
Atena

Sursa: pemptousia.ro

Posted on 27 iulie 2016, in Cuvinte duhovnicești and tagged , , , . Bookmark the permalink. 6 comentarii.

 1. Adriana Barbu

  Ce frumos! Pe 27.07.2016 12:54, Sfântul Munte Athos a scris:

  > Laurențiu Dumitru posted: „Medicul cardiolog Vasílis Karoiánnis povestește > o mare minune a Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleímon, una > dintre multele minuni pe care colegii săi medici le-au trăit în cariera lor > fără să le facă publice vreodată… Era vara anului 2000 s” >

 2. Iată o dovadă, că medicii ce au credinţă neclintită în cele sfinte, sunt neapărat ajutaţi de Sfinţii, cărora ei li se adresează în procesul tratamentului celor greu suferinzi. De-ar avea societatea noastră cât mai mulţi medici de aceştia!

 3. DOAMNE AJUTA AMIN

 4. Un lucru asemanator mi s-a intamplat ieri, cu o pacienta cu cord pulmonar cronic, decompensata, cu insuficienta cardiaca. Evolutia a fost din ce in ce mai rea, nu a mai urinat. I-am pus un cateter venos central, i-am administrat dobutamina si furosemid treptat pana la 25 de fiole. Evolutia usor a fost buna, dar totusi nu a urinar si brusc la ora 00:00 a facut stop cardiac. Monitorul arata linie izoelectica. Am intubat-o rapid, am inceput cu medicul rezident, 4 asistente si 2 infirmiere resuscitarea, l-am rugat pe Sfantul Pantelimon sa ne ajute deoarece doar trecuse ziua lui de praznuire. Usor a aparut un ritm de scapare idioventricular, dar ineficient, asa ca dupa 1 ora si 20 minute pacienta a fost declarata decedata.
  De data aceasta nu m-am invrednicit de ajutorul Sfantului deoarece aveam pacate facute in acea zi si nu reusisem sa le spovedesc.
  Sfantul Pantelimon ajuta medici curati cu inima si de multe ori am primit ajutorul Sfantului in mod cu totul neasteptat, dar ieri nu m-am invrednicit de mila sa.

  • Dl. doctor, am citit și recitit ce ați scris. Sunt puțin descumpănit de această perspectivă care poate fi puțin deznădăjduitoare. Sigur că ne rugăm și avem nădejde de ajutor minunat din partea Sfinților, dar toate sunt în mâna Domnului. Oamenii mai și mor, știți mai bine. De fapt nu e nimic mai sigur pe lumea aceasta. Dacă trebuia să trăiască, Sfântul nu s-ar fi poticnit în oareșcare nepuțințe lumești pe care, până la urmă, fiecare le avem. Nu cred că trebuie să vă învinovățiți de ceva, dacă ați făcut ceea ce este omenește posibil și cu nădejde în Domnul. Sigur că e posibil să fie și o lucrare lăuntrică cu dvs, care să vă ajute să trăiți la o anume măsură viața în Hristos. Aveți nădejde! Vi s-a încredințat pe lumea aceasta o lucrare extraordinară! Domnul să vă ajute și Sfinții Tămăduitori, Doctori fără de arginți, să vă fie alături!

   • Am primit ajutorul Sfintilor in mod neasteptat la pacienti fara sanse de a mai trai: o doamna de 40 de ani care a facut 250 de stopuri cardiace prin fibrilatie ventriculara in decurs de 3 zile, Bolnavi gravi cu complicatii, perforatii ale inimii, cu tamponada, care au trait prin rugaciunile duhovnicilor, episcopilor nostrii si a Sfintilor Tamaduitori.
    Dar ni se cere si noua un minim de efort. Iar daca medicul merge in fata bolnavilor spovedit si impartasit (periodic, 1 data/luna sau la 2-3 luni in functie de indicatiile duhovnicului), altcumva ies operatiile, interventiile, implantarile, etc.

    Va multumesc de aprecieri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: