Părintele Pimen Vlad, Starețul Chiliei Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Schitul Lacu, Muntele Athos

Pimen Vlad-April 2015

Părintele Pimen Vlad
George Crasnean

Negăsind mustrări în gura sa vreodată, am îndrăznit a izvodi câteva slove şi despre părintele Pimen din Laccu.

Părintele Pimen are fire de poet. Având o astfel de simţire, el a şi scris cea mai bună carte – în graiul nostru – despre mănăstirile şi schiturile athonite: „Sfântul Munte Athos – Grădina Maicii Domnului” (pe care toţi pelerinii şi aghioriţii români o cunosc).

Gradina Maicii Domnului,aDe loc este din Cornu Luncii, din Ţara Bucovinei, iar de metanie, de la mănăstirea Sihăstria, unde a vieţuit doi ani înainte de armată şi alţi doi, după aceea. De şaptesprezece ani însă, se nevoieşte în Sfântul Munte, la schitul Laccu, dimpreună cu fratele său după trup, părintele Sofronie. Vrednic fiind, a construit două chilii acolo: una închinată sfântului Artemie, acum 14 ani şi pe care o păstoreşte fratele său şi o alta nouă, târnosită anul trecut, cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, în care se osârduieşte împreună cu alţi şase monahi. Din familia lui (toţi înţelegând că liber de toate nu eşti decât atunci când slujeşti Domnului), trei sunt cei care şi’au închinat viaţa lui Dumnezeu – o soră a părintelui fiind călugărită în ţară. (În Lakkou însă mai vieţuieşte şi un văr al său, părintele Irineu, din neamul căruia, alţi patru creştini au lăsat cele lumeşti şi au cătat spre cele veşnice ale Domnului).

Fiind om bun părintele Pimen, pe toate le şi vede bune. El spune că ai nevoie de cunoaştere, pentru că dacă nu le înţelegi pe cele bune, nu ai cum să le făptuieşti, doar că gândirea şi inima trebuie să’ţi fie curăţite de orice rău. Iar mintea curată e aceea neatrasă de lumea aceasta, cea în care Dumnezeu îşi pune legile Lui. Aceasta este şi pricina bunătăţii sale, pentru că Domnul l’a înţelepţit, fiindcă a căutat căile Sale.

Credeţi’mă că orice întânire cu părintele Pimen este o bucurie! Oriunde s’ar întâmpla aceasta, el răspândeşte tihnă şi te odihneşte, pentru că îl simţi fără vicleşug în inimă şi curat la suflet. Cum reuşeşte să rămână neîmpovărat de griji – stareţ fiind – m’am mirat odată, întrebându’l. „Îi arăt doar Domnului, şi nu oamenilor, toate cererile şi doririle mele”, mi’a răspuns el. Asta înseamnă să crezi cu adevărat că Dumnezeu îţi poartă de grijă şi să nu te întemeiezi pe sinele tău! „Arunci astfel Domnului grijile tale şi, în felul acesta dobândeşti şi pacea” – am gândit eu atunci, dându’mi seama de simplitatea şi frumuseţea vieţii în Hristos.

Ţinându’şi inima întoarsă către Dumnezeu, părintele Pimen petrece murind lumii şi veacului acestuia, dar rămânând bucuros, blând şi discret, păstrându’şi smerita cugetare şi răpind astfel dinainte bunătăţile lumii făgăduite

[P] Pelerinaje la Muntele Athos

Lakkou, Aprilie 2010
Foto credit George Crasnean / aprilie 2015

Mulţumim autorului pentru îngăduinţa de a prelua textul său pe Blogul Sfântul Munte Athos . Se va prelua cu precizarea sursei Blogul Sfântul Munte Athos

chrismon

Un interviu de excepție cu monahul Pimen Vlad, Starețul Chiliei Intrarea Maicii Domnului în Biserică, Schitul Lacu, Muntele Athos realizat pentru emisiunea argeșeană Tainele cunoașterii de către dl. Cristi Bumbeneci.

chrismon

Cei ce doresc să trimită pomelnice / acatiste la Schitul Lacu, Muntele Athos au la dispoziție mai multe informații la linkurile de mai jos:

Ajutor pentru Chilia “Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, Schitul românesc Lacu, Sfântul Munte Athos

Posted on 22 februarie 2016, in Audio / Video, Chilia Intrarea Maicii Domnului în Biserică - Lacu, Cuvinte duhovnicești, Emisiuni TV, Pimen Vlad, Schitul Sfântul Dimitrie - Lacu and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 8 comentarii.

 1. NECOIU FLORENTINA LOC. RMNICU VLCEA JUDETU VALCE A

  Suntem o familie cu frica lui Dumnezeu din RM. Valcea jud. Valcea am primit o icoana cu Maica Domnului de la Manastire Lacu ,vai ce bucurie am avut ,in fiecare seara ne rugam la ia , avem doua fete marii .le-am cerscut cu grija au facut studii sunt bine ,lucreza dar sau loat zboru de linga noi la 100 de km.dar nu incetam sa le vorbim de Dumnezeu si Maica care tot deauna nea dat putere sa megem mai departe .Ne dorim din tot sufletu sa le vedem la casele lor .cum si pe noi neau vazut parinti nostrii . Prea luminate Parinte va rugam sa va rugati lui bunul Dumnezeu si Macii DOMNULUI pentru fam . noastra vasile ,Florentina , ficele ,Alexandra – Iaoana ,Raluca -Maria ,si prietenii lor Adrian – alexandru ,Alexandru – Dumitru .Pentru sanatate ibire,ierarea de pacate Casatoriie si pentru buna maea mama ,Rodica si fratii mei Ion cu fam DUMITRU cu fam ,Elena cu fam .Pentru dumneavostra ne rugam sa aveti sanatate si pentru toti prea bine voitorii Parintii Va multumim din tot sufletu ,AMIN

 2. SUNT DIN RM .VALCEA SAT FEDELESOIU. SFINTE PARINTE PRIME VLAD VA ROG DACA E PUTINTA SI INGADUIALA SA VA RUGATI SI PENTRU MINE LA SFANTA MAICA SI BUNUL DUMNEZEU .PENTRU SANATATE SPORUL CASEI,PENTU AMI GASI SI EU O FEMEIE SA PUTEM LOCUI INPREUNA SI SA VEGHEM LA BATRANETEA NOASTRA.SI DACA E CU PUTINTA SA VA RUGATI SI PENTRU INPLINIREA DORINTELOR..VA MULTUMESC MULT SI DIN TOT SUFLETUL ASA SAMI AJUTE DUMNEZEU..AMIN

 3. Lazuran Gabriela

  Sunt profund impresionată să cunosc o persoană respectată ca Părintele Pimen.
  De cîte ori mă simt răpusă sufletește ascult cu plăcere, cuvintele ,sfaturile Părintelui.
  Din întîmplare am vizionat un videoclip cu Părintele, și de atunci de cîte ori sufletul meu este bolnav și obosit, abia astept să revăd și să ascult dinnou vorbele pline de har ,ale Părintelui Pimen!Slavă tie Doamne!

 4. Hristos a Inviat!

  Mii de scuze ca deranjez cu acest mesaj, insa fiind intr-o situatie mai dificila si ascultand cateva din mesajele Parintelui Pimen, doresc sa stiu cum pot lua legatura cu dansul, eu locuind in acest moment in Anglia.

  Multumesc anticipat! Doamne ajuta!

  • Adevărat a înviat!
   Avem o adresă poștală. Un număr de telefon bun nu avem (la cel afișat pe unele pagini mi s-a spus că nu răspunde nimeni).

   Monah Pimen Vlad,
   Schitul Lacu, PO BOX 146.
   Karyes 63086
   AGION OROS
   GREECE

 5. Marinel Pascariu

  Doamne ajuta Nu știu dacă va ajunge la Starețul Pimen Vlad aceasta de aceea as dori un răspuns.Sunt Marinel și sufăr de o boala incurabila și aș dori că părintele Vlad sa se roage pentru mine Marinel păcătoși pentru sănătate atât în rest nu vreau nimic altceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: