O nouă apariție editorială: Alain Durel, „Peninsula interzisă – Mărturie despre viața pe Muntele Athos”, 2015

peninsula-interzisa

Peninsula interzisă – Mărturie despre viața pe Muntele Athos, Alain Durel
Editura Philobia, 2015
Colectia: Experiment

[Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/WGIYml ]

Călătoria iniţiatică a unui francez pe drumurile abrupte ale Sfântului Munte, dublată de trecerea unui occidental la Ortodoxie.

Muntele Athos sau internaţionala monahală unde alchimia dorinţei se numeşte asceză şi devine un antrenament permanent pentru construcţia Omului în totalitatea lui.

Muntele Athos sau trinitatea frumosului: a naturii, a liturghiei şi a chipului călugărilor.

Muntele Athos sau lumea populată de sihaştrii care l-ar urma pe Hristos până în infern, de călugări care nu se roagă, ci devin rugăciune, de părinţi spirituali geniali şi de vagabonzi celeşti clarvăzători, practicanţi ai nebuniei asumate, cea mai radicală formă de asceză.

Puţini au cunoscut îndeaproape viaţa călugărilor de acolo, cu obiceiurile, riturile, singurătatea, zbuciumul sau pacea lor. Măreţia acelei lumi, adâncimea învăţăturilor, aparenta nebunie sau înalta spiritualitate, severitatea rânduielilor şi incredibila libertate, misticismul sau paranormalul, toate sunt povestite de un occidental întors în lume după mai bine de un an petrecut la Athos.

Ce altă mare aventură i-a mai rămas omului modern, dacă nu cea a descoperirii de sine şi de Dumnezeu?

„Cel care se duce la Athos nu caută în primul rând o mănăstire, nici o chilie, ci o persoană capabilă să-l învețe arta de a muri și de a învia. Acesta este gheronda, bătrânul, starețul despre care vorbește Dostoievski în Frații Karamazov, părintele spiritual. în fața lui îți deschizi sufletul. El devine un prieten, un tată, cel care transmite ființa pe care el însuși a știut s-o smulgă din miezul lucrurilor, în frumusețea nopților de veghe, în splendoarea slujbelor liturgice bizantine, în efortul postului, în supravegherea gândurilor, anihilarea deznădejdii și triumful iluminării.“ (Peninsula interzisă)

„«Să nu crezi că monahul este un iresponsabil care fuge de suferințele lumești pentru a se refugia într-un port al păcii și al fericirii», îmi spuse pustnicul. Dimpotrivă, Athosul este cel mai violent front al războiului care cuprinde pământul în întregime. Călugărul este un combatant, o coloană de intervenție care își dă viața pentru lume. în virtutea comuniunii sfinților, victoria lui asupra înclinațiilor distructive și morbide ale omului este o victorie pentru întreaga omenire.“ (Peninsula interzisă)

Posted on 22 decembrie 2015, in Cărți, Știri / Anunțuri and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Bună ziua,
    Felicitări pentru publicarea acestui minunat volum. Aș dori să aflu cine a făcut traducerea în română. Mulțumesc.

  2. Chichirita Catalin

    O carte care mie mi-a schimbat viata. Am descoperit in ea un om absolut minunat pe care autorul cartii l-a indragit asa cum „Lazar il iubise pe Iisus”, pustnicul Isaac Atallah (Papa Isaac), un barbat luminos la propriu, ucenicul Sfantului Paisie Agioritul

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/13-ani-de-la-fericita-adormire-a-parintelui-isaac-libanezul-ucenicul-cuviosului-paisie-aghioritul-12-aprilie-1937-16-iulie-1998/

    Multumiri dnei Cristina Livia Vasilescu pentru traducere si editurii pentru publicare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: