Ce scria Dumnezeu în ţărână…

FemeiaAdulteraM1

Şi au adus la El fariseii şi cărturarii pe o femeie, prinsă în adulter şi, aşezând’o în mijloc, au zis Lui: Învăţătorule, această femeie a fost prinsă asupra faptului de adulter; iar Moise ne’a poruncit în Lege ca pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici? Şi aceasta ziceau, ispitindu’L, ca să aibă de ce să’L învinuiască. Iar Iisus, plecându’Se în jos, scria cu degetul pe pământ. Şi stăruind să’L întrebe, El S’a ridicat şi le’a zis: Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei. Iarăşi plecându’Se, scria pe pământ. Iar ei auzind aceasta şi mustraţi fiind de cuget, ieşeau unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni şi până la cel din urmă, şi a rămas Iisus singur şi femeia, stând în mijloc. Şi ridicându’Se Iisus şi nevăzând pe nimeni decât pe femeie, i’a zis: Femeie, unde sunt pârâşii tăi? Nu te’a osândit niciunul? Iar ea a zis: Niciunul, Doamne. Şi Iisus i’a zis: Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuieşti.
(Ioan VIII, 3–11)

Mai ’nainte de a afla care sunt singurele cuvinte scrise de Dumnezeu–Cuvântul, se cuvine (şi bine este) a şti că Legea lui Moisi îi obliga pe evrei să lapideze şi pe bărbatul prins în adulter: Levitic XX, 10 – „De se va desfrâna cineva cu femeie măritată, adică de se va desfrâna cu femeia aproapelui său, să se omoare desfrânatul şi desfrânata”; Deuteronom XXII, 22 – „De se va găsi cineva dormind cu femeie măritată, pe amândoi să’i daţi morţii: şi bărbatul, care a dormit cu femeia şi femeia”. Totuşi, în practică, legea mozaică devenise misogină, întrucât nu’l omora şi pe bărbat pentru adulter. (Cine ştie? Poate că atunci când fariseii şi cărturarii i’au adus femeia păcătoasă, Hristos tocmai asta a scris mai întâi: că Legea pedepsea şi pe bărbat pentru desfrânare!).

Deşi sfântul Ioan Teologul pomeneşte de ele în Evanghelia sa, totuşi singurele cuvinte scrise de Mântuitorul nu ne’au rămas de la apostolul pe care’l iubea Hristos, ci din tradiţia creştină elină – care ne spune că, atunci când fariseii şi cărturarii evrei i’au adus femeia pe care voiau s’o lapideze pentru adulter, Iisus a început a scrie în ţărână păcatele acestora: de la cel mai bătrân până la cel mai tânăr. Pe măsură ce păcatul fiecăruia era vădit, aceştia lăsau jos pietrele lor şi plecau ruşinaţi.

Şi răspunsul lui Hristos la întrebarea vicleană a evreilor a fost unul… „dumnezeiesc”, pentru că dacă El încuviinţa execuţia, încălca dreptul roman – care interzicea lapidarea pentru adulter – iar dacă n’ar fi fost de acord cu ea, se dovedea a fi călcător de Lege şi ar fi fost judecat de către Sinedriu.
 
Iată ce scria Iisus Hristos despre Mesulam, Asir, Salum, Eled, Amaris şi Ioil:
 
Rembrandt-Christ-and-the-Woman-Taken-in-AdulteryΌ Μ(εσουλάμ) έκλεψε θησαυρό από το ναό.
M(esulam) a furat din vistieria Templului.
 
Ό Ά (σήρ) διέπραξε μοιχεία με τη γυναίκα του αδελφού του.
A(sir) a săvârşit adulter cu soţia fratelui său.
 
 Ό Σ(αλούμ) έχει κάνει ψευδομαρτυρίες.
S(alum) a dat mărturie mincinoasă.
 
Ό Έ(λέντ) έχει δείρει τον πατέρα του.
E(led) şi’a bătut tatăl.
 
Ό Ά(μαρίς) είναι σοδομίτης.
A(maris) este sodomit (homosexual).
 
Ό Ί(ωήλ) έχει προσκυνήσει τα είδωλα.
I(oil) este închinător la idoli.
 
Va fi voit oare apostolul Ioan să nu pângărească Evanghelia cu amintirea păcatelor acestor evrei rigorişti? Ori poate numele şi faptele lor n’au fost scrise în „cartea vieţii”, ci în cea a morţii, căci degetul lui Dumnezeu le’a scris în pământ – şi este ştiut că „ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce”. Şi iarăşi doar „Tu Doamne ai zis: „Cei ce se depărtează de Mine vor fi scrişi pe pulbere, pentru că au părăsit pe Domnul, izvorul apei celei vii” (Ieremia XVII, 13). Pentru aceea şi Dumnezeu, în tină a lăsat numele şi păcatele rigoriştilor cărturari şi farisei, căci „nedreptăţile se scriu pe nisip, iar binefacerile în marmură”…

George Crasnean

Mulţumim autorului pentru îngăduinţa de a prelua textul său pe Blogul Sfântul Munte Athos . Se va prelua cu precizarea sursei Blogul Sfântul Munte Athos

Posted on 22 ianuarie 2015, in Cuvinte duhovnicești and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 9 comentarii.

 1. preot-duhovnic

  Reblogged this on preot-duhovnic and commented:
  De aceea islamul aduce batjocorire Vechiului Testament atata vreme cat a venit legea noua in lume, si asa zisa Biserica a Romei aduce batjocura Noului Testament prin faptul ca se numesc crestini pe ei insisi, ei care au pus pe Papa in locul lui Hristos, ei care nu se afla in Harul Sfantului Duh-Dumnezeu, in succesiunea apostolica, ei care pedofilesc copii si conduc banci, politica si mafiile!

 2. De unde se stie ce scria Mantuitorul in tarana?

  • preot-duhovnic

   Atata timp cat nu stim din Scriptura ce scria Hristos-Dumnezeu pe nisip, insemneaza ca stim de la Sfantul Duh-Dumnezeu. Sfintii Bisericii Sfinte, de la El au vorbit! Si chiar desi ar fi o teologumena a unui teolog contemporan, schimba cu ceva dogmele hristice acest inteles al faptei Mantuitorului? Desigur, nu! Daca insa vrei sa afli sursa pentru a putea demonstra unui necredincios, nu te mai oasteni degeaba! El crede vesnic in telefonul lui, in tv-ul lui si chiar in el insusi.

 3. carpathiansinner

  A scris pacatele lor in tarana, pentru a arata faptul ca pot fi sterse.

 4. Reblogged this on Ioan Andoni and commented:
  «Şi au adus la El fariseii şi cărturarii pe o femeie, prinsă în adulter şi, aşezând’o în mijloc, au zis Lui: Învăţătorule, această femeie a fost prinsă asupra faptului de adulter; iar Moise ne’a poruncit în Lege ca pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici? Şi aceasta ziceau, ispitindu’L, ca să aibă de ce să’L învinuiască. Iar Iisus, plecându’Se în jos, scria cu degetul pe pământ. Şi stăruind să’L întrebe, El S’a ridicat şi le’a zis: Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei. Iarăşi plecându’Se, scria pe pământ. Iar ei auzind aceasta şi mustraţi fiind de cuget, ieşeau unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni şi până la cel din urmă, şi a rămas Iisus singur şi femeia, stând în mijloc. Şi ridicându’Se Iisus şi nevăzând pe nimeni decât pe femeie, i’a zis: Femeie, unde sunt pârâşii tăi? Nu te’a osândit niciunul? Iar ea a zis: Niciunul, Doamne. Şi Iisus i’a zis: Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuieşti.
  (Ioan VIII, 3–11)»

 5. Am discutat cu mai multe persoane preocupate de Patristică pe tema sursei acestui acrostih «MASEAJ». dar încă nu am aflat-o. Cert este că în timpurile mai noi găsim aceste cuvinte într-un eseu al Sf. Nicolae Velimirovici («What Was Christ Writing on the Ground?».)
  http://www.roca.org/OA/136/136b.htm .
  Amicul Radu Hagiu mi-a precizat că Sfântul Ieronim zice că Hristos scrisese păcatele acuzatorilor, Cuviosul Beda zice că Mântuitorul scrisese cele 10 porunci (ca acuzatori să se judece singuri ca nerespectându-le), iar Fericitul Augustin zice că scrisese numele acuzatorilor, simbolic, pe pământ (adică nu vor fi scrise în cer). Consensul Părinţilor e că Hristos scrisese ceva legat de acuzatori – de păcatele lor.

  • Sa-mi fie cu iertare dar eu nu cred ca Dumnezeu Iisus Hristos ar fi scris cele 10 porunci in nisip. Dumnezeu a scris cele 10 porunci cu Sfant degetul Sau in piatra, ca sa ramana pe veci, nu in nisip ca apoi sa le calce oamenii in picioare. Cu siguranta ca in nisip Dumnezeu a scris numele si pacatele celor ce le-au facut ca apoi oamenii sa calce numele acelora in picioare. Si da, ceea ce a scris Domnul, tot Domnul le-ar fi sters prin pocainta celor ce au fost scrisi, dar ei nu s-au indreptat, s-au rusinat de faptele lor dar nu s-au pocait.

   • Felicitări pentru scurt şi la obiect , dar mai ales şi pentru că aţi sesizat , că nu s-au şi pocăit pentru că au ieşit din decor pur şi simplu .
    Iisus nu cere decăt ca unul să fie fără păcat şi care să înceapă de fapt pedepsirea desfrânatei ( permiţând parcă după aceia şi tuturor celorlalţi să arunce piatra ,
    chiar dacă restul ar fi fost toţi nişte păcătoşi ).
    Alt aspect e şi că ieşind toţi , nu au mai auzit sfatul
    şi în acelaşi timp b i n e c u v â n t a r e a :

    `Mergi; de acum să nu mai păcătuieşti.`

    (ASPECTUL pe care toţii bărbaţii aceia NU L-AU MERITAT, la fel ca şi Iuda . )

    SĂ NE RUGĂM SĂ NU FIM LIPSIŢI DE p o c ă i n ţ ă pentru că ÎL pierdem pe Hristos ,
    pe TATAL care şi-a iertat fiul r i s i p i t o r şamd

 6. Ce mângâiere… niciunul nu ar fi plecat de la locul acelui fapt real, pentru că omul e mândru și ,,nevinovat,, până găsește pe Cineva care știe tot ce a făcut și-l citește ca pe o carte deschisă… ai și omorî un asemenea om care te pune în fața oglinzii propriei conștiințe. Slavă Dumnezeului Adevărat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: