George Becali. În loc de recenzie la cartea sa despre Muntele Athos

Carte-Becali1

George Becali a scris o carte despre Muntele Athos. Cu greu m-am decis să anunț apariția ei, măcar că are legătură cu tematica blogului, cu viețuirea aghiorită. „Multă vorbărie strică, să nu aducem lucrurile sfinte în derizoriu. Mai multă reținere cu astfel de popularizări”, scria cineva pe facebook la anunțul apariției cărții făcut de o librărie ortodoxă din capitală.

George Becali, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare, pedeapsă din care a ispăşit un an şi jumătate, a început să scrie cărți pentru că deținuților scriitori li se reduce astfel din pedeapsă. Desigur, motivele vor fi fost mai multe, fără doar și poate.

Nu am avut ocazia să răsfoiesc cartea, dar am citit câteva fragmente scanate și postate online pe o pagină de sport. Prima impresie este una plăcută, textul lui George Becali, asemenea unor impresii calde de jurnal, este interesant și atractiv, extrem de confesiv pe alocuri. Și mai ales articulat. Este foarte posibil ca evocările să fi fost ale lui Becali, iar textul pentru tipar să fi fost diortosit de un om cu condei, bun cunoscător al Athosului; lucrul „la două mâini” se practică, de altfel, foarte frecvent în Occident.

becali-athosGeorge Becali, un om controversat, dar pitoresc, un om al contrariilor, greu de prins în șabloane. Condamnat pentru dare de mită, dar și mult milostiv; lăudăros, dar și tăinuitor al unor fapte bune. Mândru și vanitos, dar și cuprins uneori de o dulce zdrobire a inimii. Gălăgios și populist, dar și inspirat când intervine telefonic într-o emisiune ca să pună la punct un hulitor înveterat ca Pavel Coruț. Merge la Londra pentru haine scumpe, dar și la Muntele Athos să se roage și să ajute. Deseori nervos, dar și grabnic în a-și cere iertare când simte că a exagerat. Dezlânat când vorbește despre Băsescu, vulgar când amintește de Antena 3, dar și curajos în a-și mărturisi credința, cu tușe lăudabile, incorecte politic sau așa zis homofobe.

În general oamenilor instruiți, preocupați de cultură, dar și multor teologi, iubitori ai lui Manuil Panselinos și Grigorie Palama bunăoară, le repugnă asocierea cabotin-nefericită a Muntelui Athos cu persoana lui Becali. Deși, după cum îmi mărturisea un părinte român aghiorit la ceas de vecernii: „Becali este cel mai mare promotor al Muntelui Athos în spațiul public românesc”. Mulți dintre cei neînbisericiți, de la Becali au auzit prima oară despre Athos. Poate că nu e puțin lucru. Cum nu e puțin nici faptul că a ridicat un sat din temelii după inundații sau că a ctitorit multe biserici. M-aș dori să nu-și mai zădărnicească răsplata pentru astfel de fapte trâmbițându-le de pe acoperișul prime-time-ului la televiziunile de știri. N-ar fi exclus să fi învățat discreția în lunile de deteneție. Spun asta pentru că în introducerea cărții „Muntele Athos, patria Ortodoxiei” el mărturisește: „A murit Gigi pe care îl cunoştea lumea, pentru a se naşte Gheorghe, omul cel nou, cel în care trăieşte Hristos”. Acesta e un cuvânt ce se dorește a fi viu și lucrător, îl rostești chiar dacă nu-l trăiești până la capăt, tocmai pentru a primi puterea de a-l împlini.

Dar un alt fragment ce însoțește prezentarea cărții m-a pus pe gânduri: „Timpul petrecut în temniță a fost cu siguranță cel mai prețios și folositor din viața mea. Aceasta pentru că astfel am cunoscut drumul mântuirii pe care, deși credeam că-l știu, nu-l cunoșteam nicidecum. În temniță am fost mai aproape de Hristos și asta este totul. Căci ce contează un an sau doi când ai în față veșnicia!”. E un motiv îndeajuns ca să nu mai pomenim nimic despre cele ale lui Becali din trecut, căci Dumnezeu în marea Sa milă și iubire de oameni nu pomenește păcatele tinereții și ale neștiinței (cf. Psalmi 24, 7).

Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa aflat în spital pe patul de moarte i-a spus lui George Becali: „O să veghez asupra ta de dincolo”. Părintele Iustin Pârvu l-a certat cândva profetic: „Copile, lasă-te de politică, căci vei avea probleme!”. Iar Părintele Arsenie Papacioc, când l-a întâlnit prima oară, i-a zis strângându-l în braţe: „În sfârşit, s-au întâlnit inimile noastre”. Vreau să cred că pe George Becali temnița l-a ridicat, nu l-a coborât, deși ispite vor fi.

Laurențiu Dumitru

[Cartea poate fi comandată online de la linkul: http://goo.gl/hhsXzb ]

chrismon

Update: George Becali la Muntele Athos (video)

Posted on 19 noiembrie 2014, in "Athosul. Locuri, chipuri, stări", Audio / Video and tagged , , . Bookmark the permalink. 10 comentarii.

 1. Uaa, ce articol ! Nu stiam de cartea aceasta si m-a impresionat ce ati scris! Maica Domnului cu el! Nu cred ca Dumnezeu va lasa sufletele care tanjesc catusi de putin dupa El !

 2. Dumnezeu sa-l ajute ! Mereu mi-a placut de G.Becali, in ciuda tuturor scaparilor lui. Nimeni nu e perfect si fara de pacat.
  Cand ma uit la G.Becali – nu stiu de ce- dar parca vad portretului boierului roman neaos, din perioada marilor straduinte pentru apararea credintei si a tarii.

  In principiu – trebuie sa fi superficial ca sa critici. De aceea cred ca toate criticile ce i se aduc sunt superficiale si nu sunt demne de luat in seama. In rest – stie Dumnezeu.

  Doamne ajuta !

 3. Felicitari D-le Becali pentru carte si Dumnezeu sa-ti ajute, sa te eliberezi repede!
  Sa fii sanatos tu si familia ta.

 4. Indiferent de cita rautate exista si multa ignoranta, in Romania si oriunde, Gigi Becali ramine un OM!
  Dupa revolutie a facut multe lucruri placute Domnului, fiind singurul din multii cu bani, poate altii au mult mai mult bani decit are el, aceia nu dau nimic…pentru construire biserici sau sa ajute saracii si ce mai sint ei cu nevoi.
  Becali este alesul Domnului, faptul ca are o familie frumoasa,unita/cite femei nu si-ar dori sa fie cu Becali? Are copii frumosi/educati/cuminti/ credinciosi…. Becali are tot ce si-ar dori fiecare om cu frica de Domnul. El are toate astea pentru ca Domnul il iubeste pe el.
  Nimeni nu este perfect, numai Dumnezeu. Il plac pe Becali cu defectele lui si il apreciez pentru tot ce face pentru Dumnezeu.
  Salutari din CA.
  Slavit sa fie Dumnezeu!
  Viorela

 5. Becali socheaza deseori, insa nu am auzit sa faca vreodata declaratii impotriva propriei credinte. Acesta este motivul pentru care, cred ca este simpatizat de parintii ortodocsi. Cine nu-i impotriva noastra, e cu noi.

  PS: Felicitari pentru articol!

 6. Mie imi place curajul lui Gigi Becali de a marturisi adevarul de credinta ,e natural,dar mai are si scapari,dar a facut mult pt suflet si popor si cred cu tarie ca Dumnezeu ii va deschide poarta,E IMPOTRIVA CIPULUI PE ACTE SI ACEST LUCRU E IMPORTANT, CHIAR NU SE TEME SA SPUNA LA TVR.

 7. Buna Ziua,
  Ma bucur ca exista site-uri si oameni iubitori de Domnul, de Divinitate!
  Asta este un SEMN ca nu sintem pierduti total… Becali s-a opus aplicarii cip-urilor, nu stiam…bravo! trebuie sa fie voci care sa exprime dorinta Divinitatii! satanistii sint obraznici DAR nu au nici o putere. PUTEREA SUPREMA este Domnul nostru, Mintuitorul nostru, Atotputernicul Domnul Iisus Hristos.
  A fost/este/VA FI Atotputernicu in veci. Amin.
  Slavit sa fie Dumnezeu!
  Domnul si Maica Sfinta sa va aiba in paza Lor pe toti cei iubitori de Divinitate!

 1. Pingback: “Muntele Athos, patria Ortodoxiei”, George Becali | Sfântul Munte Athos

 2. Pingback: În loc de recenzie la cartea lui George BECALI despre Muntele Athos | FrontPress.ro

 3. Pingback: În loc de recenzie la cartea lui George Becali despre Muntele Athos | NapocaNews

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: