Gheronda Galaction Simonopetritul a adormit în Domnul la vârsta de 95 de ani

galaction-simonopetritul-foto-haritopoulos-stathis

Pe 29/30 octombrie a adormit în Domnul, la vârsta de 95 de ani, Gheronda Galaction Simonopetritul.

Gheronda Galaction a fost tuns monah la Simonopetra în urmă cu cca 40 de ani de către Gheronda Emilianos (anterior a fost căsătorit). Este tatăl maicii Nikodimi, stareţa de la Ormylia (unde fosta soţie este tot monahie) şi tatăl pr. Athanasie Simonopetritul, marele imnograf athonit.

printul-charles-la-simonopetra-muntele-athosDupă tunderea în monahism a fost timp de 6 ani Egumen al Mănăstirii Constamonitu. După ce la Constamonitou a venit o obşte mai tânără, papa Galaction s-a retras iarăşi la Simonopetra, unde i s-a dat întotdeauna cinstea de fost stareţ de mănăstire.

Părintele Petru Pruteanu care a viețuit câteva luni la Simonopetra își amintește de Gheronda Galaction ca de un suflet nemaipomenit de curat: „L-am cunoscut personal, căci 4 luni am stat alături la masă. Fructele care nu le putea mânca din cauza dinţilor, mi le dădea mie. La sărbători cânta din fluier „Hristos anesti..” şi colinde. A învăţat de la tatăl său care a fost cioban şi cu ceva rădăcini de vlah. Este tatăl maicii Nikodimi, stareţa de la Ormylia (unde fosta soţie este tot monahie) şi tatăl pr. Athanasie Simonopetritul, marele imnograf athonit. O familie binecuvântată, dar care începe a se stinge…”

Grație fotografiei arhicunoscute a lui Haritopoulos Stathis (foto sus), utilizată pe scară largă pe internet, chipul Bătrânului Galaction de la Simonopetra a apărut în nenumărate reviste ortodoxe, pe coperţile mai multor cărţi despre viețuirea athonită.
Domnul să-l numere cu drepții cei ce din veac au bineplăcut Lui!

gotovaruPe 17 octombrie 2014, Mănăstirea Simonopetra a mai prohodit pe unul din vrednicii ei călugări: ieromonahul Gherman Simonopetritul. Domnul să-i dea odihnă!

gherman-simonopetritul

Posted on 1 noiembrie 2014, in 13. Mănăstirea Simonopetra, 20. Mănăstirea Constamonitu, Știri / Anunțuri, Galaction Simonopetritul and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. Viaţa oricărui Părinte Athonit pentru noi, laicii, prezintă o viaţă miraculoasă, plină de aspre nevoinţi, dar şi de mare rezistenţă la ispitele diavoleşti, Acestea sunt vieţi trăite pentru salvarea sufletelor tuturor credincioşilor. Să ne rugăm la Gheronda Galaction Simonopetritul să nu ne lase fără ajutorul său nici pe noi, acei care azi îl cinstim şi îl pomenim.

  1. Pingback: O fotografie şi creatorul ei | Sfântul Munte Athos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: