Dezmințire: CMB (Consiliul Mondial al Bisericilor) neagă că ar fi cerut abrogarea avatonului, regula care interzice intrarea femeilor în Muntele Athos

orthodox-typos

În urmă cu ceva vreme ziarul grecesc „Orthodoxos Typos” publicase știrea că CMB (Consiliul Mondial al Bisericilor) dă speranțe femeilor care vor să viziteze Sfântul Munte Athos. Se preciza că la Convenția CMB de la Busan, Coreea de Sud, s-ar fi semnat mai multe acorduri între care „al 16-lea acord se referă la abrogarea Avatonului în Muntele Athos”.

Știrea a fost imediat preluată de mai multe site-uri de limbă greacă sau engleză (v. Mt. Athos, a small step for women) ceea ce a creat multă vâlvă în spațiul ortodox grecesc, dar nu numai. Însuși Guvernatorul Sfântului Munte, Dl. Aristide Kasmiroglou a fost nevoit să dea o replică și să nege faptul că interdicția de o mie de ani a femeilor va fi ridicată și, de asemenea, că avatonul este în vigoare de secole și este garantat de tratate internaționale, adăugând că regulile sfinte ale Muntelui Athos, chiar și legile uzuale, sunt garantate în tratatul de aderare a Greciei la UE.

Din fericire însă știrea s-a dovedit a fi falsă, cei de la „Orthodoxos Typos” preluând  stirea de la un monah aghiorit fără să o verifice.

CMB, într-un e-mail catre Greeek Reporter, precizează cănu există niciun acord de acest fel. „Nici organismul de conducere al CMB nu a cerut ca interdicția privind intrarea femeilor în Muntele Athos să fie abrogată, nici Adunarea care s-a reunit la Busan, Coreea, în 2013, nici Comitetul Executiv al CMB, care s-a ținut de două ori de atunci și nici Comitetul Central, care s-a reunit recent, în luna iulie”, a declarat directorul CMB în comunicare, Mark Beach, titrează agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe.

Personal am avut confirmarea de la un teolog care s-a preocupat îndeaproape de acordurile întocmite la Busan, Coreea de Sud. Și noi am căzut în capcana acestei știri false traducând-o în limba română, dar am șters postarea chiar în aceeași zi.

Rog bloggerii ce au preluat știrea în traducerea noastră să o șteargă și ei dintre postările lor.

Chiar dacă de-a lungul timpului au fost făcute mai multe presiuni asupra Muntelui Athos pentru abrogarea avatonului, din această situație contextuală nefericită avem măcar încredințarea că CMB nu a avut un astfel de demers.

Un comentarul recent pe această temă, în limba greacă, găsiți pe blogul Katanixis

Laurențiu Dumitru
Editor Blogul Sfântul Munte Athos

 

 

Anunțuri

Posted on 11 August 2014, in Știri / Anunțuri and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: