Eveniment editorial: „Viaţa, activitatea şi opera Sfântului Ioan Hrisostom” şi „Gândirea teologică a Sfântului Ioan Hrisostom”, Stylianos Papadopoulos (Gherasimos monahul), Editura Bizantină

carte_viata_activitatea_opera_ioan_h

Monografia lui Papadopoulos, intemeiata pe o minutioasa si indelungata cercetare a scrierilor hrisostomice, a izvoarelor bizantine care vorbesc despre viata si opera Sfantului Ioan, precum si bineinteles a unei literaturi secundare foarte vaste, se dovedeste a fi o lucrare de maturitate literara si stiintifica si o scriere de o complexitate uriasa, fara ca autorul sa incarce volumul cu trimiteri bibliografice la tot pasul, pentru a nu ingreuna astfel lectura si pentru a nu abate atentia de la firul epic dau demonstrativ. Intrucat autorul recurge pe alocuri la o exprimare specifica stilului oral, ne-am straduit si noi sa redam aceasta oralitate din limba greaca, contrapunandu-i stilul stiintific alternativ, la fel de prezent. 

Octavian Gordon

carte_gandirea_teologica_ioan_h

Cu toţii ştim că marii Părinţi şi Învăţători ai Bisericii noastre au fost luminaţi de Dumnezeu, mişcaţi de Duhul. Dar adeseori uităm acest lucru şi încercăm să abordăm probleme teologice şi bisericeşti, adică probleme de viaţă şi de moarte la nivel duhovnicesc, numai prin puterile noastre. Trebuie, evident, să le activăm şi pe acestea, dar ele nu sunt de ajuns pentru a ajunge la un rezultat corect şi ziditor, la adevăr.

Tocmai în acest punct marii Părinţi s-au făcut învăţători pentru toate veacurile şi pentru noi. Ei ne-au arătat că pentru a crea ceva adevărat, pentru a răspunde corect la o problemă a epocii noastre, trebuie să acceptăm, să primim şi să trăim ceea ce Părinţii teologi, prin luminarea Sfântului Duh, au creat înaintea noastră.

Acesta este raţiunea pentru care îi studiem şi îi analizăm pe Părinţi. Fiind mişcaţi de Duhul, tot ceea ce ei au spus despre adevăr şi despre mântuirea omului – chestiuni care ne privesc şi pe noi – trebuie să fie baza şi punctul de plecare al propriei noastre încercări.

Oferim textul de faţă cu nădejdea că Sfântul Ioan Hrisostom va constitui în mod conştient baza de la care va porni încercarea noastră de a răspunde la nenumăratele întrebări duhovniceşti ale vremii.

Deşi am urmărit nesfârşita bibliografie referitoare la Sfântul Ioan Hrisostom, în text facem trimitere numai la lucrările acestuia. Din raţiuni care ţin de lungimea cărţii, tematica noastră s-a restrâns şi ea la ceea ce s-a socotit a fi mai potrivit şi mai hotărât hrisostomic.

Acum doresc să mulţumesc iubiţilor mei colegi mai tineri, domnilor Vasilios Mastoropoulos, Ioannis Hatziouranios, Ioannis Tselios, Geogios Kanakis, Anastasimos Stavropoulos şi doamnei secretare Panagiota Karahristou, care s-au ostenit mult pentru repetatele dactilografieri şi nenumăratele inserţiuni. În fine, mulţumesc călduros Directorului General al editurii Apostoliki Diakonia a Bisericii Greciei şi Consiliului General, care şi-a asumat cu bucurie editarea acestei lucrări.

Referitor la structura lucrării şi ordonarea materialului, am preferat publicarea ei în două volume, pe de o parte deoarece conţinutul se împarte clar în două părţi (mai întâi elementele biografice şi opera literară, apoi gândirea teologică) şi, pe de alta, pentru a se evita dificultatea cu care se întrebuinţează o singură carte voluminoasă. Bibliografia şi prescurtările au fost aşezate în primul volum.

Stylianos G. Papadopoulos.

13 noiembrie

Pomenirea Sfântului Ioan Hrisostom

Vezi şi

Mai jos găsiţi în format doc. cuvântul înainte şi primul capitol al fiecărei cărţi, puse la dispoziţia cititorilor noştri de Editura Bizantină

Viata activitatea si opera Sf Ioan Hrisostom_intro_si_cap1

gandirea_sf_ioan_hrisostom_intro_si_cap1

Anunțuri

Posted on 7 Martie 2014, in Cărți, Știri / Anunțuri and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: