Schiarhimandritul Ştefan din Karoulia (1922 – 2001)

stefanos-karoulia-18

Chipul Părintelui Ştefan de la Karoulia este arhicunoscut în mediile ortodoxe, căci apare în câteva albume fotografice şi documentare din anii ’80 dedicate Muntelui Athos. Din păcate însă în limba română nu avem încă o viaţă a acestui cinstit pustnic sârb aghiorit, motiv pentru care am încercat să pun cap la cap câteva informaţii aflate de-a lungul timpului din surse diverse, scurte note sau comentarii pe forumuri şi grupuri de discuţii de limba greacă, engleză sau sârbă.

stefanos-karoulia-06Părintele Ştefan (papa Stefanos, cum îi spuneau grecii) a vieţuit 50 de ani (1950-2000) în Karoulia, pustia Muntelui Athos. Ştim că a fost hirotonit întru diacon de Sf. Nicolae Velimirovici care cerceta deseori Sfântul Munte. Acelaşi Sfânt episcop a hirotonit întru diacon şi pe Cuviosul Sofronie Saharov (ucenicul Sf. Siluan Athonitul). De altfel şi Părintele Sofronie a vieţuit o vreme în pustia Karuliei, iar când acesta a ieşit din Sfântul Munte urmând calea pribegiei prin vestul Europei înainte de a se stabili la Essex, Părintele Ştefan i-a moştenit chilia.

Smeritul Părinte Ştefan Karouliotis primise daruri aparte de la Bunul Dumnezeu, se spune despre el că mergea pe apă, ca Sf. Apostol Petru. Părintele avea şi darul proorociei, există oameni care mărturisesc că bătrânul a prezis unele lucruri care mai apoi s-au întâmplat întocmai.

Cu un an înainte de cuvioasa sa adormire este chemat de Dumnezeu în patria să natală, Serbia, la mănăstirea Slanci, lângă Belgrad (metoc al mănăstirii athonite sârbeşti Hilandar). Alte surse spun că Părintele Ştefan, de acum bătrân, bolnav şi cu chilia distrusă într-un incendiu, a răspuns pozitiv dorinţei vrednicului de pomenire Patriarh Pavle care îl iubea şi-l respectă foarte mult, vizitandu-l de fiecare dată când ajungea în Muntele Athos, anume – de a se întoarce în patria natală spre folosul credincioşilor sârbi dezbinaţi de conflicte şi războaie.

stefanos-karoulia-28-in-serbiaSe spune că, la Mănăstirea Slanici, Părintele Ştefan a ajutat mulţi tineri să părăsească iadul drogurilor. Însă mulţimea nesfârşită de credincioşi veniţi din toată Serbia a început să-l tulbure, motiv pentru care a început treptat să facă pe prostul, asumându-şi nebunia pentru Hristos ca să nu piardă pacea inimii câştigată cu atâta osteneală în pustia athonită. Spre sfârşitul vieţii sale pământeşti era aproape imposibil să te înţelegi cu el. Însăşi Stareţul Andrei de la Slanici da mărturie că Părintele Ştefan a fost un adevărat nebun pentru Hristos.

Părintele Ştefan a plecat la Domnul la 80 de ani şi este înmormântat în cimitirul mănăstirii Slanici, fiind cercetat des de pelerini şi închinători. Părinţii mărturisesc că în răstimpuri o mireasma aparte ce vine dinspre mormântul cuviosului se răspândeşte peste tot în mănăstire.

Laurenţiu Dumitru

Se va prelua cu precizarea sursei Blogul Sfântul Munte Athos şi Blogul Serbia Ortodoxă
Foto credit pentru fotografia alb-negru: Zbigniew Kosc

Aveţi mai jos un slideshow cu 53 de imagini din arhiva personală cu Papa Stefanos (imagini din tinereţe, de la maturitate, imagini din ultimul an de viaţă – la mănăstirea Slanici, imagini de la înmormântarea sa, imagini cu mormântul cuviosului etc.)

Această prezentare necesită JavaScript.

Fragment din documentarul „Înfricoşătoarea Karulie” (Τα φρικαλέα Καρούλια / Fearful Karulia) în care apare şi Părintele Ştefan

Posted on 5 noiembrie 2013, in Audio / Video, Fotografii, Sihăstria Karoulia, Ştefan din Karoulia and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 8 comentarii.

 1. Domne ajuta!
  Cu acest articol mi-ati facut o deosebita surpriza.Pe Parintele Stefan l-am descoperit intr-un videoclip tot cautand pustnicii din Karulia.Mi-a placut atat de mult,incat il vizionam de cate ori eram suparata pe duhul lumesc.In clip mi s-a parut ca e grec ,pentru ca vorbea si canta bine greceste cu oaspetii lui.Am ramas surprinsa de biografia lui,nu m-am gandit ca este mort si nu mi -am dat seama ca este sarb.M-am bucurat mult de multimea fotografiilor,de faptul ca a vietuit in coliba Cuv.Sofronie si de hirotonia lui de catre Sf.Nicolae Velimirovici.Zilele acestea tocmai ce am terminat de citit o carte despre un alt ucenic al Sfantului Nicolae „Monahul Kalist”,care este foarte frumoasa.
  Citesc,privesc si ma bucur mult.Slava Lui Dumnezeu pentru”florile de colt”din Gradina Maicii Domnului!d
  Multumesc frate Laurentiu!Sa aveti parte de rugaciunile Parintelui pustnic Stefan!
  P.s.am vrut si eu sa va fac surpriza cu clipul si nu l -am mai gasit.Diavolul nu doarme.Poate il gasiti dvs.

 2. Am recitit articolul si am dat si peste videoclipul de care v am vorbit.De emotii ,nu l am observat :-)Iertati!

 3. Un chip vernal.

 4. Schiarhimandritul Ştefan din Karoulia was against communism and against ecumenism – the biggest heresy in the history of Orthodox Church. Unfortunately, Serbian Orthodox Church is now occupied by ecumenists, and Orthodox monks are persecuted, like bishop Artemije and 130 monksand nuns that follow him.
  Schiarhimandritul Ştefan predicted that when Omar’s mosque (or maybe Al Aqsa?) is destroyed, that is the signal that antichrist is coming and we should run away to the mountains and take flour sealed in big tins, enough for 3 and a half years.

 5. Ei sunt Sfintii lui Dumnezeu. Ei de care lumea nu este vrednica. Sfinte Cuvioase Parinte Stefan, roaga-te si pentru noi!

 6. Ei sunt Sfintii lui Dumnezeu.Ei de care lumea nu este vrednica.Sfinte Cuvioase Parinte Stefan roaga-te si pentru noi.

 1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (05.11.2013): Cum „isi faceau legionarii de cap” in anii 30 … Vasile Tomoiaga, ortodox – baptist – ortodox. Mesaj rasunator al Sfintei Chinotite a Sfantului Munte Athos catre Fanar si catre Papa. Femeile care se imb

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: