„Obiceiurile cele rele ale creştinilor nu lasă neamurile să creadă în Hristos. Creştinii au să dea răspuns şi pentru neamuri”, Cuviosul Nicodim Aghioritul

Cuviosul Nicodim Aghioritul (1749-1809)

Cuviosul Nicodim Aghioritul (1749-1809)

Creştinii au poruncă de la Dumnezeu să se facă sfinţi, precum şi Dumnezeu este Sfînt. „Fiţi sfinţi, că sfînt sînt eu Domnul Dumnezeul vostru” (Lev. 19, 2). Pentru aceasta toate lucrurile şi obiceiurile creştinilor, se cuvine prin urmare să fie şi acestea toate sfinte, toate cinstite, toate cu bună aşezare, toate evlavioase, încît văzîndu-le pe acestea, cei necredincioşi şi neamurile, nu numai să laude pe creştini ca pe o sămînţă binecuvîntată de Dumnezeu, precum zice Isaia: „Şi se va cunoaşte întru neamuri sămînţa lor şi a fiilor lor în mijlocul popoarelor, tot cel ce va vedea pre ei îi va cunoaşte, că aceştia sînt sămînţă binecuvîntată de Dumnezeu.” ( Is. 61, 9 ); ci să se îndemne încă să creadă în Iisus Hristos şi să primească credinţa creştinilor.

Văzînd neamurile cele necredincioase că la creştini se ţin lucruri şi obiceiuri păgîneşti, nu se îndeamnă să creadă în Hristos şi să slăvească pe Dumnezeu şi Tatăl, precum ne-a poruncit Domnul zicînd: „Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca să vază lucrurile voastre cele bune şi să slăvească pre Tatăl vostru cel din ceruri” ( Mat. 5, 16 ); ci se pornesc şi zic acestea: „Creştinii se laudă că sînt mai buni decît noi în credinţă, dar şi ei sînt asemenea ca şi noi, pentru că lucrurile şi obiceiurile pe care le facem noi şi ei le fac”; şi cu aceste cuvinte hulesc pe Dumnezeu şi numele cel sfînt al creştinismului şi cauza acestei hule sîntem noi, după cum însuşi Dumnezeu, cu multă întristare zice: „Pentru voi numele Meu pururea se huleşte întru neamuri” (Is. 52, 5). Pentru aceasta foarte cu înţelepciune şi prea cu adevărat spune un părinte: „Că noi creştinii, avem să dăm seamă înaintea lui Dumnezeu, nu numai pentru noi, ci şi pentru neamuri şi pentru cei necredincioşi.”

Dacă noi am avea viaţă sfîntă, precum şi credinţa ne este sfîntă, într-adevăr am fi tras şi pe păgîni la credinţa noastră cea creştinească. Şi aceasta este pricina pentru care Domnul a asemănat Împărăţia cerurilor şi propovăduirea dumnezeieştii Evanghelii cu aluatul. „Asemenea este Împărăţia cerurilor, aluatului, pre care luîndu-l muierea l-a ascuns în trei măsuri de făină pînă ce s-a dospit toată” (Mat. 13, 33), ca să ne arate prin asemănarea aceasta, că, precum aluatul  cînd se va frămînta cu făina, schimbă întru asemănarea lui toată făina aceea şi o preface în aluat, şi acela iarăşi poate să schimbe altă făină şi să o facă iarăşi aluat.

Într-acest chip şi Domnul a pus întîi pe Apostolii Săi ca pe un aluat al credinţei în cele trei neamuri de oameni: al iudeilor, zic, al păgînilor şi al samaritenilor (că aceştia erau între iudei şi neamuri [adică păgîni, n.n.], dar nici iudei desăvîrşiţi şi nici neamuri desăvîrşite); şi aşa frămîntîndu-se, ne-au făcut aluat asemenea lor, sau asemenea creştinilor. A lăsat deci pe ceilalţi oameni, adică pe cei necredincioşi şi necinstitori de Dumnezeu, ca să-i prefacem noi creştinii în credinţa lui Hristos şi, ca un aluat ce sîntem, să-i frămîntăm pe toţi şi să-i facem aluat asemenea nouă, adică credincioşi creştini.

Acum socotiţi de cîtă osîndă sîntem noi vrednici! Apostolii, care erau atît de puţini, au întors pe cei mai mulţi din oameni la buna credinţă, iar noi care sîntem atît de mulţi, nu putem acum să întoarcem pe cei puţini necinstitori de Dumnezeu ce au mai rămas. Pentru ce? Pentru lucrurile noastre cele viclene şi pentru viaţa şi petrecerea noastră cea păgînească şi stricată; de aceea a zis dumnezeiescul Gură de Aur: „Pentru aceasta a amestecat Dumnezeu mulţimea celor ce credem Lui, ca să împărtăşim pe ceilalţi din cunoştinţa noastră (creştinească). …Că dacă 12 oameni pe toată lumea a frămîntat-o, înţelegeţi cîtă este răutatea noastră, cînd atîţia fiind, să nu putem îndrepta pe cei ce au rămas, atîtea milioane fiind noi, am fi de ajuns să se facă frămîntătura” (Omilii la Matei 46)*.

Sursa: Sfântul Nicodim AghioritulHristoitia. Bunul moral al creştinilor, Ed. Egumeniţa, pg. 37-39 via paterika

Notă: *Deci socotiţi cîtă osîndă vom lua noi creştinii, fiindcă pentru reaua noastră vieţuire, noi ne-am împuţinat, iar închinătorii de idoli [adică păgînii şi sectanţii, n.n.] şi turcii [adică musulmanii, n.n.] s-au înmulţit.

Cărțile Ortodoxe pe care le cauți! Click pe banner!

logo-librarie

Posted on 1 septembrie 2013, in Cuvinte duhovnicești, Nicodim Aghioritul and tagged , , . Bookmark the permalink. 8 comentarii.

 1. Cornelia Curtean

  Multumesc!

  Doamne ajuta!

 2. Nici nu va puteti inghipuii ce puternici sint SECTANTII in religia lor nu poti sub nici o forma sa -i convingi ……..ce sa fac????

 3. IN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS si a SF FECIOARE MARIA ……TATAL NOSTRU care ai facut cerurile si pamintul te implor ai mila de noi pacatosii nu ne lasa lipsiti de CEREASCA TA IMPARATIE ! SALVEAZA -NE !

 4. eu chear am o lupta cu sectanti chear in familie.fratele meu aplecat in s.u.a.acum vreo7-8 ani unde atrecut la pendicostali.mai am un nepot tot in s.u.a care atrecut tot la pendicostali,si care cind afost mic acrescut cu copii mei inpreuna .acuma imi face morala ca maduc pe o carare gresita si ca vad eu ce o sa patesc, iar fratele meu ma luat in suturi cind afost in tara dece am pus icone pe perete. mea spus ca am pus tetroristi pe pereti. ca am pus diavoli pe pereti.mosurprins intro zi cind ma rugam in camera cu luminarea aprinsa,sa vedeti ce olucrat cu mine dar nulambagat in seama si asta lodurut enorm. avrut sami deie icoanele jos depe perete am dus o lupta verbala cu el si lam scos din casa.lamine toi sintem ortodocsi imiplac icoanele ,il iubesc pemaica domnului, il iubesc pe domnul si d-zeul nostru iisus hristos si pe tatal nostru ceresc. soram m ea nici nu vorbeste cu mine de cl putin 10 ani din cauza ca namvrut sa renunt la ortodoxsie si nuvoi renunta la singura religie adevarata. rugativa continu si veti avea multe foloase.amin. bunul d-zeu sa bine cuvinteze rominia si pe toata lumea ,caci toti sintem copii lui.

 5. Buna ziua. Stiti cumva un numar de contact de la Manastirea Sf. Ecaterina de la Muntele Sinai, Egipt? Va multumesc.

 6. Atat cat ne sta in putinta trebuie sa dam un exemplu de traire crestina acolo unde suntem….Niciodata nu se stie cum prin exemplul nostru producem o schimbare in cel de langa noi de alta religie si ii va urma lui Hristos…Nu trebuie sa cerem de la altii sa o faca, schimbarea trebuie sa inceapa de la noi si cu noi…Traiesc printre musulmani si nimeni nu a incercat vreodata sa ma faca sa ma convertesc, pentru ca au vazut ca imi practic credinta si ma respecta pentru acest lucru…

 1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (02.09.2013): Cuviosul Nicodim Aghioritul – “Obiceiurile cele rele ale crestinilor, nu lasa neamurile sa creada in Hristos. Crestinii au sa dea raspuns si pentru neamuri”. Parintele Justin Parvu a plecat la cele vesnice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: