Bătrânul Gherasim de la Chilia Sfinţii Arhangheli – Colciu [Foto / Text]

„Ce mai faci, părinte?”.
„Am pierdut frica de Dumnezeu şi o caut pe aicea…” –
mi-a răspuns bătrânul monah…

Părintele Gherasim are 85 de ani şi de peste 20 de ani se nevoieşte în Sfântul Munte*, la chilia cu hramul Sfinţilor Arhangheli de la Colciu. „Şi apoi lumea este în stăpânirea celui viclean – iar eu totdeauna mi-am dorit să fiu în afara celui rău; deci a trebuit să mă despart de lume. Aşa am venit în grădină”. În grădină era şi acum, în petecul lui de grădină, pe care tocmai îl săpa cu o vigoare neaşteptată pentru anii bătrânului.

De loc e de prin părţile Iaşiului şi o vreme, înainte de a se călugări, a fost şofer, dar L-a căutat mereu pe Dumnezeu, fiindcă din pruncie a simţit purtarea Lui de grijă. Provine dintr-o familie destul de numeroasă, o familie ortodoxă care a fost repede încercată prin moartea părinţilor, moarte ce i-a făcut pe fraţi să se despartă şi să trăiască prin vecini. Şi spune părintele că erau înstăriţi, fiindcă aveau oi multe, dar într-o clipă a dispărut totul ca fumul, iar ei s-au trezit singuri cu Dumnezeu. A învăţat multe din asta şi i-a folosit în viaţă, după cum şi dragostea pe care i-au arătat‑o cei ce l‑au crescut, l‑a făcut să mulţumească bunătăţii şi iconomiei dumnezeieşti. L-am întrebat dacă nu vrea să fie ajutat să-şi repare chilia dărăpănată. Mi-a arătat o masă veche pe care era o Psaltire – şi mai veche, cred –, şi mi-a zis că masa aceea, aşa bătrână cum era, mai rezistă vreo zece ani, dar el s-ar putea să nu mai trăiască atât. Dacă se va gândi doar s-o repare, mintea lui va fi ocupată cu materialele pe care va trebui să le procure şi… s-a dus liniştea lui! „Lucrarea monahului e statul de vorbă cu Dumnezeu şi nu cele materialnice. M-am retras aici pentru că nu iubesc lumea, dar iubesc pe toată lumea”…

Zilele trecute l-am reîntâlnit mergând pe jos către Vatopedu şi prietenii mei din Arad, cu care eram, m-au convins că trebuie să povestesc creştinilor despre bătrânul Gherasim.

(Iar eu aş fi vrut să arăt lumii cum trebuie să te încalţi ca să fii sigur că ajungi la cer …)

* textul este scris în 2008, aşadar Părintele Gherasim are acum, în 2013, 90 de ani şi peste 25 de ani de nevoinţă în Sfântul Munte (n. ed.)

Text: George Crasnean, Revista Lumea credinţei , anul VI, nr. 1 (54) Ianuarie 2008

Foto: Laurenţiu Dumitru

UPDATE: Părintele Gherasim de la Colciu, cel mai bătrân monah român aghiorit, a adormit în Domnul la vârsta de 95 de ani

Această prezentare necesită JavaScript.

Posted on 31 august 2013, in Chiliile Colciu, Cuvinte duhovnicești, File de jurnal athonit. Impresii ale pelerinilor, Fotografii, Gherasim de la Colciu, Interviuri and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 5 comentarii.

 1. Daca ai dragoste de Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos si Maica Domnului nu te poate opri nimeni si nimic sa-i iubesti pe oameni neconditionat.

 2. Razem Nicoleta

  Doamne, iti multumim pentru toti Preotii cu har, ca doar datorita acestor traitori ai LUI DUMNEZEU, ne mai rabda pe acest pamant!! SARUT MANA SF PARINTE SI DOAMNE AJUTA!!

 3. CU adevarat este un calugar cu viata sfanta i se citesc blandetea si bunatatea pe fata si iti transmite bunastare.Sarut mana sfinte parinte Gherasim Dumnezeu sa ti dea sanatate intru lungime de zile

 4. SPINU MARICICA

  Va doresc multa sanatate ,pace si bucurii, parinte, Mila Domnului nostru Iisus Hristos si Acoperământul Preasfintei si Preacuratei Sale Maici să rămână cu dumneavoastra în veacul de acum, în anul care vine si în veacul cel viitor.

  Respect si pretuire domnului Laurentiu Dumitru pentru tota munca depusa.
  Bunul Dumnezeu sa va rasplateasca osteneala.

 1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (02.09.2013): Cuviosul Nicodim Aghioritul – “Obiceiurile cele rele ale crestinilor, nu lasa neamurile sa creada in Hristos. Crestinii au sa dea raspuns si pentru neamuri”. Parintele Justin Parvu a plecat la cele vesnice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: