Expoziție internațională a proiectului OrthPhoto – “Monahismul ortodox”, Muzeul de Istorie și Arheologie, Ploiesti, Prahova

expozitie-filos

Viața monahală în mănăstirile ortodoxe din întreaga lume, face obiectul expoziției de fotografie ce va fi expusă în perioada 29 august – 13 septembrie, în curtea interioară a Muzeului de Istorie şi Arheologie, Ploieşti Prahova.

“Monahismul ortodox”, a doua expoziţie internaţională a proiectului OrthPhoto, reuneşte în total 200 de fotografii din 25 de tari. Dintre acestea, vor fi expuse între 60 şi 80 de imagini. Expoziţia a fost lansată pentru prima dată în noiembrie 2010 în Bialystok – Polonia, a făcut turul României în 2011, iar în martie 2013 o parte dintre lucrări au fost expuse şi la Libraria Predania din Bucureşti.

Expoziţia vă este oferită de Grupul Filos, cu sprijinul Centrului Cultural Mioveni și are loc în cadrul Festivalului de fotografie „Secvențe” 2013, aflat la prima ediție.

Monahismul este unul din cele mai importante elemente ale credinţei şi ale tradiţiei ortodoxe, puritatea acestora fiind păstrată necontenit de mănăstiri, centrele de gândire teologică ortodoxă. Expoziţia prezintă mănăstiri mari şi importante, dar şi lăcaşuri mai puţin cunoscute. Veţi avea ocazia să vedeţi realităţile vieţii monastice şi impactul mănăstirilor în vieţile credincioşilor, în mediul cultural şi artistic.

“E greu să înţelegi pe deplin viaţa monahală, dacă nu o trăieşti. Viaţa monahală este atunci când omul însuşi spune că el este dispus să sufere de dragul lui Hristos” (Părintele Andrei Barkovsky, Stareţul Mănăstirii Supraśl, Polonia)

Orthphoto.net este o comunitate interactivă de fotografi amatori şi profesionişti care doresc să împartă şi să expună fotografii pe tema credinţei ortodoxe, prezentă în întreaga lume. În acest mod, sperăm să învăţăm despre tradiţiile locale, aducând lumea ortodoxă mai aproape prin înţelegerea şi trăirea acestor tradiţii şi prin prezentarea frumuseţii Ortodoxiei de pretutindeni.

Proiectul OrthPhoto este cea mai mare bază de date de fotografie cu tematică ortodoxă din lume.

Posted on 26 august 2013, in Știri / Anunțuri, Fotografii and tagged . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

 1. buna ziua,

  acum am venit de la muzeul de istorie din ploiesti unde se presupune a fi expozitia de fotografie dedicata monahismului ortodox, despre care se vorbeste in articol. numai ca monahismul ortodox din aceasta expozitie lipseste cu desavarsire.
  cred ca este o informare gresita care v-a parvenit dintr-o sursa ce nu a verificat veridicitatea. intr-adevar exista o expozitie de fotografie, dar una strict lumeasca si legata de „monahismul” budist (caci erau cateva prim-planuri cu niste samani sau gurusi vopsiti in rosu).

  cu respect, ionut ignat

  • Dl. Ionut,
   Am intrebat pe cei de la OrthPhoto si, intr-adevar, organizatorii de la Ploiesti s-au dovedit a fi neseriosi… Nu au mai panotat expozitia. Las mesajul cat sa ajungeti sa-l vedeti, apoi voi sterge postarea.

 1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (26.08.2013): Dezmintire a Sfintei Chinotite: Papa Francisc nu a fost invitat in Sfantul Munte Athos. In puscarie, Gigi Becali catre eretic: „O SA AJUNGI IN IAD” | Saccsiv's Weblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: