Harismele Cuviosului Paisie Aghioritul

paisie-aghioritul-eleni-dadi

Aveți mai jos un text cutremurător, mai ales pentru cei necredincioși care nu cunosc puterea lui Dumnezeu și cum binevoiește Acesta întru Sfinții Săi. Sunt enumerate darurile (harismele) dincolo de fire ale Cuviosului Paisie Aghioritul (1924-1994). Mulțimea mărturiilor fac imposibilă contestarea acestor fapte, mai ales că vorbim de un nevoitor contemporan care acum 20 de ani era încă în viață. (LD)

1. Harisma tamaduirilor
Cuviosul Paisie Aghioritul i-a vindecat pe multi oameni care sufereau de boli incurabile: cancer, leucemie, paralizie, orbire, boli de inima, a dezlegat sterpiciunea multor femei, etc. Parintele Paisie ii vindeca uneori doar prin cuvintele: “Nu ai nimic, esti bine.”, alteori ii insemna pe bolnavi cu Sfintele Moaste si ii ungea cu untdelemn de la candela Maicii Domnului in Semnul Sfintei Cruci, alteori se ruga indelung.

2. Harisma scoaterii si a biruirii diavolilor
Cuviosul Paisie Aghioritul a vindecat multi demonizati, scotand diavolii din ei, si s-a luptat adesea in coliba sa cu diavolii in persoana, biruindu-i cu desavarsire.

3. Harisma inainte-vederii (a proorociei)
Cuviosul Paisie Aghioritul a spus multor oameni lucruri care li se vor intampla in viitor si a profetit evolutii viitoare in istoria Greciei.

4. Harisma stravederii (era “vazator cu duhul”)
Cuviosul Paisie Aghioritul uneori, cu Harul lui Dumnezeu, cunostea cine erau oamenii care veneau la el sa-l viziteze, cum ii cheama pe fiecare, dispozitia lor, starea lor duhovniceasca, locul de obarsie, trecutul lor, ce gandeau, ce servici aveau, ce probleme ii preocupau, inainte ca acestia sa ii spuna vreo ceva; de asemenea, smeritul monah Paisie Aghioritul cunostea inima fiecarui om mult mai adanc si mult mai curat decat cunostea omul despre sine insusi. Cuviosul Paisie Aghioritul avea propriul sau „televizor duhovnicesc” si vedea chiar si o persoana care era departe de el: ce face, ce gandeste si cum se simte. Cunostea de asemenea ce scrie intr-o scrisoare pe care i-o trimiteau si dadea raspunsul fara sa o citeasca, precum cunostea si ce contine un pachet fara sa-l deschida.

5. Harisma discernamantului
Cuviosul Paisie Aghioritul cunostea in fiecare situatie care era voia lui Dumnezeu, precum si daca trebuia sa o arate sau nu; cunostea care era solutia cea mai buna si mai corecta in fiecare situatie, chiar si pentru subiecte stiintifice, cu toate ca nu terminase decat primele patru clase primare.

6. Harisma mangaierii
Asa cum soarele alunga ceata si incalzeste, tot astfel si Cuviosul Paisie, prin harisma mangaierii, alunga mahnirea si mangaia pe orice suflet chinuit care se apropia de el. Multi veneau la Parintele Paisie mahniti si plecau usurati sufleteste. Chiar si numai daca il vedea cineva, primea putere si bucurie. Cuviosul Paisie Aghioritul lua toata durerea si mahnirea oamenilor si punea in loc bucurie si mangaiere. Mergeau la smeritul Parinte Paisie multi monahi chinuiti de ganduri si ispite, dar dupa o scurta discutie cu el se simteau usurati, parca le-ar fi crescut aripi, si plecau „zburand”. Schimbarea tuturor celor care mergeau la Parintele Paisie Aghioritul era atat de vadita, incat toti observau lucrul acesta si ii intrebau: “Nu cumva ai mers la Parintele Paisie?”

7. Harisma deosebirii duhurilor
Cuviosul Paisie Aghioritul cunostea cu exactitate daca un gand sau o intamplare duhovniceasca era de la Dumnezeu sau de la cel viclean (adica de la necuratul, diavolul), care cauta sa insele si sa indemne la rau.

paisie-aghioritul8. Harisma cuvantului si a teologiei – cea mai inalta dintre toate harismele Duhului Sfant
Cuvantul Cuviosului Paisie Aghioritul era simplu, ca cel al pescarilor-Apostoli, practic, viu, expresiv, atragator, bland, dulce si cadea ca o roua peste sufletele insetate. Vorbea adeseori in pilde, dadea exemple din natura si viata. Exprimarea sa era limpede, poetica si plina de apoftegme. Putea vorbi liber toata ziua fara sa se pregateasca, dar cu toate acestea ascultatorii nu-si puteau dezlipi privirile de la el. Cuvantul sau mergea direct la sufletele oamenilor. Sunt uimitoare cunostintele sale din toate domeniile, intelepciunea sa si memoria sa nemaiintalnita. Povatuia duhovniceste monahi si manastiri, rezolva problemele mirenilor casatoriti si necasatoriti, se intretinea cu oameni de stiinta, care se minunau de cunostintele si agerimea sa. Smeritul Parinte Paisie Aghioritul cobora sau urca la nivelul cultural si la starea duhovniceasca a oamenilor, tinand cont de caracterul, meseria, obarsia si preocuparile lor. Din multele experiente duhovnicesti pe care le-a avut cu Sfintii, cu Ingerii, cu Maica Domnului, dar si cu vederi ale Luminii necreate, devenise un adevarat teolog si cunostea in profunzime tainele lui Dumnezeu. Solutiona in cateva minute neclaritatile teologice adunate in ani de zile ale profesorilor universitari de la Facultatea de Teologie.

9. Harisma depasirii legilor firii
Inaintea Parintelui Paisie Aghioritul uneori stihiile naturii se plecau, dar si el insusi actiona, depasind si anuland legile naturale.

Uneori, Cuviosul Paisie Aghioritul nu era udat de ploaie – desi in jurul sau ploua, pe el nu il atingea nicio picatura! Cand Cuviosul Paisie Aghioritul vroia, se facea nevazut: desi se aflau oameni in jurul sau, nu il vedeau! De multe ori, Parintele Paisie Aghioritul, in vremea rugaciunii, se ridica in vazduh si cu trupul; chiar si atunci cand lucra sau mergea, a fost vazut ca nu calca pe pamant (era ridicat de la pamant cam la vreo treizeci de centimetri).

Oriunde mergea, Cuviosul Paisie Aghioritul raspandea peste tot har dumnezeiesc, prin care ii ajuta pe oameni sa depaseasca legile firii in diferite situatii; printr-o simpla binecuvantare, ii umplea pe oameni de har si ii facea sa simta prezenta lui Dumnezeu. Mai mult decat atat, chiar prin simpla sa prezenta, smeritul monah Paisie Aghioritul ii adapa pe oameni cu bucurie, pace si siguranta dumnezeiasca.

Desi era un om firav (datorita vietii sale ascetice), Parintele Paisie Aghioritul, dupa ce isi facea Semnul Sfintei Cruci si se ruga putin, ridica doar cu mainile sale chiar si stancile peste masura de grele, stanci care nu au putut fi ridicate de mai multi oameni !

Parintele Paisie Aghioritul nu era “prins” in fotografii sau pe casete audio; datorita smereniei sale, Cuviosul Paisie evita sa fie fotografiat, filmat sau inregistrat; ceda doar in fata oamenilor sensibili si smeriti, ca sa nu fie raniti de refuzul sau – din dragoste isi jertfea chiar si smerenia. Multi oameni l-au fotografiat in ascuns, dar fotografiile ieseau complet negre, ca si cum obiectivul ar fi fost acoperit cu capacul de protectie, alteori se ardea filmul sau se bloca aparatul, sau fotografia iesea foarte clar, dar Cuviosul Paisie Aghioritul nu aparea in poza. Atunci cand unii il inregistrau pe Parintele Paisie in ascuns, uneori caseta nu mergea deloc, sau se derula complet si nu inregistra nimic, sau se inregistrau toate celelalte sunete (discutii ale altor persoane care erau de fata, ciripitul pasarilor, alte zgomote), dar vocea Parintelui Paisie lipsea; alteori, casetofoanele inregistrau numai inainte si dupa discutia cu Parintele Paisie. In toate situatiile in care oamenii incercau sa-l inregistreze pe ascuns, desi ii rugase la inceput sa inchida aparatele, Cuviosul Paisie Aghioritul stia ca este inregistrat, si uneori le spunea: “Chiar daca nu le veti inchide, nu vor inregistra”, lucru care se si intampla.

10. Harisma anularii distantelor
Cuviosul Paisie Aghioritul, uneori, se deplasa cu trupul sau material – intr-o fractiune de secunda – din Sfantul Munte Athos la Tesalonic, sau in Epir sau in Macedonia. De nenumarate ori, Parintele Paisie Aghioritul a salvat de la moarte diferite persoane care se aflau la mii de kilometri distanta fata de el. Desi nu pleca de la Coliba sa din Sfantul Munte Athos, Cuviosul Paisie Aghioritul se deplasa adeseori foarte departe, pentru a ajuta pe cineva care se primejduia sau pentru un alt oarecare motiv. In timp ce se ruga in chilia sa, de multe ori Duhul Sfant il ducea pe Parintele Paisie in spitale, in casele oamenilor indurerati, la oamenii care erau gata sa se sinucida. Uneori Cuviosul Paisie Aghioritul se arata si oamenii il vedeau si il auzeau (in vis sau aievea). Alteori, urmarea fara sa fie vazut ce se intampla unei oarecare persoane, unei familii sau intr-o manastire.

[P] Pelerinaje la Muntele Athos

Sursa:  „Viata Cuviosului Paisie Aghioritul”, scrisa de Ieromonahul Isaac, traducere de Pr. Stefan Nutescu, Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2005

Foto: Icoană a Cuviosului Paisie Aghioritul, Iconar Eleni Dadi (sus),
Chilia Panaguda (ce aparține de Măn. Cutlumuș), locul unde a viețuit o bună vreme Cuviosul Paisie Aghioritul (jos) © Laurențiu Dumitru

Panaguda (1)

Cărțile Ortodoxe pe care le cauți! Click pe banner!

logo-librarie

Posted on 22 aprilie 2013, in Chilia Panaguda, Cuvinte duhovnicești, Paisie Aghioritul and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 26 comentarii.

 1. Sf Paisie Aghioritul te implor roaga -te si pentru mine pacatoasa si copilul si nepotii mei pentru toata familia mea si lumea aceasta ! AMIN !

 2. Sfinte Parinte Paisie, te rog roaga-te si pentru mine pacatosul si pentru copilul meu, Florentina, si mama ei, Elena, sa isi intoarca fata si inima catre mine ca singuratatea doare… Doamne ajuta-ne pe noi pacatosii!

 3. Multumesc parinte Paisie ca pot comunica cu tine.Amin! Ma rog parinte eu, Liliana pentru intoarcerea la credinta si bunatate a prietenilor si dusmanilor mei deopotriva! Asa sa fie!

 4. Sfinte Parinte Paisie, roaga-te lui Dumnezeu pentru copiii nostri!

 5. marina fainita

  Roaga-te, cuvioase parinte Paisie pt mine si copilul meu sa ne fie bine, sa fim feriti de tot raul, de dusmani, sa ne fie bine in viata si sa avem credinta! Amin!

 6. Doamne Dumnezeule, stii care ne sunt nevoile si lipsurile, pentru rugaciunile parintelui Paisie, inainte-vazatorul, orinduieste-le dupa mare mila si indurarea Ta, daruieste-ne sanatate si multumire sufleteasca si multa credinta in Dumnezeu.

 7. Catalin-Adrian

  Cuvioase Parinte Paisie roaga-L pe Domnul nostru Iisus Hristos sa-l ocroteasca pe baiatul meu Alexandru Marian sa il apere de influentele nefaste si sa il indrume pe calea mantuirii ,iar pe mine invata-ma rugaciunea si smerenia ta .

 8. ungurean gheorghe

  Doamne Dumnezeule, te rog vindeca-l pe nepotul meu! Parinte Paisie care ai atata Har, roaga-te pentru familia mea, sa ne ajuti, sa ne vindeci bolile, sa ne conduci pe calea ta cea buna, fereste-ne de ispite si de toate cursele vrajmasilor vazuti si nevazuti. Amin!

 9. DOAMNE DUMNEZEULLE , TE ROG VINDECA-L PE BAIATUL MEU . PARINTE PAISIE CU HARUL TAU ROAGA-TE PENTRU SANATATE FAMILIEI MELE SI INDEPARTEAZA TOTI DUSMANI VAZUTI SI NEVAZUTI DE LA CASA MEA TE ROG PARINTE PAISIE AJUTA SI PE FATA MEA SA REUSEASCA LA EXAMENUL PE CARE O SA IL SUSTINA IN VARA DOAMNE AJUTA AMIN!

 10. Sfinte Dumnezeule si cuvioase Paisie, ai mila de familia mea si ajuta vindeca si ocroteste pe fetita mea, Diana. Arata-mi calea pe care trebuie sa o urmez ca sa-ti fiu Tie pe plac. Amin.

 11. Sfinte al lui Dumnezeu soleste pentru noi si cu solirile tale sa dobandim pe Dumnezeu.

 12. Parinte Paisie Aghioritul, roaga-te Domnului pentru Gabriel, Brandusa si Gina Paula, sa-i vindece Domnul sufleteste si trupeste!

 13. Sfinte Parinte Paisie, miluieste-ne pe noi, pacatosii, ajuta-mi familia sa treaca peste toate necazurile, fereste-ne de ispitele vietii, ai gija de copiii mei! Amin!

 14. Doamne Dumnezeule, Iisuse Fiul lui Dummnezeu, milueste-ma pe mine pacatoasa. Sfinte Paisie ai mila si de familia mea, de copiii mei si invata-ma sa am rabdare, intelepciune, dragoste si blindete, asa cum ai avut si tu si da-mi putere sa le pot duce pe toate!

 15. M-am rugat Sf Grigore Palama,Parintelui Paisie Aghioritul si Maicii Domnului pt luminarea mintii fiului meu,videcarea tatalui meu si fiul meu a luat medalie de argint la o olimpiada, iar tatal meu este mult mai bine.

 16. Ai mila de noi pacatosii care nu suntem vrednici de mila ta Doamne! Sfinte Paisie fa cum stii tu mai bine pentru credinta noastra, smerenia noastra, ajuta-ne sa fim sanatosi si ajuta si copilul nostru in tot ce intreprinde. Amin

 17. Este un mare SFANT….Sfinte Paisie mijloceste pentru întreaga lume!Amin!

 18. Atât de clar sunt enumerate aici harismele Cuviosului Paisie Aghioritul, că este imposibil să nu te pătrunzi de sfinţenia lui, să nu-ţi dai seama că acesta a fost un Sfânt cu întruchipare pământească. Ne rugăm şi noi la dânsul ca să mijlocească către Bunul Dumnezeu şe pentru a noastră mântuire.

 19. Cum pot sã aflu dacă s-a schimbat o persoană după ce m-am rugat mult pentru ea?

 20. Sfinte Parinte Paisie roaga-Te lui Dumnezeu penru noi pacatosii.Amin

 21. SPINU MARICICA

  Să-l lăudăm toţi credincioşii într-un glas, pe cel trimis de Dumnezeu în aceste vremuri de cernere, spre mângâierea şi îndrumarea noastră, pe cel ce s-a nevoit în chip bineplăcut Stăpânului, arzând de dragoste pentru întreaga lume, pe Paisie mult minunatul, care inima şi-a pus pentru noi şi pentru mântuirea noastră, şi să-i cântăm cu mulţumire zicând: Bucură-te, Cuvioase Părinte Paisie, luminătorule al vremurilor de pe urmă!

 22. In icoana prezentata sfantul nu are privrea spre privitor si te doare capul daca incerci sa privesti ochii. Nu este bine pictat!

 1. Pingback: Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul – Câteva referinţe şi indicii din viaţa, opera, purtarea şi activitatea sa… – Stelian Gomboș

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: