Cunoașterea cea adevărată, Cuviosul Siluan Athonitul

SILUAN1
Iată o taină: există suflete care au cunoscut pe Dom­nul; există suflete care nu L-au cunoscut, dar cred în El; şi, în sfârşit, există oameni care nu numai că n-au cunoscut pe Dumnezeu, dar care nici măcar nu cred în El, şi printre aceştia din urmă există mulţi oameni învăţaţi.

La necredinţă se ajunge din mândrie. Omul mândru vrea să cunoască toate prin mintea şi prin ştiinţa lui, dar nu-i este dat să cunoască pe Dumnezeu, pentru că Dom­nul nu Se descoperă decât sufletelor smerite. Sufletelor smerite Domnul le face cunoscute lucrurile Sale, care sunt de neînţeles pentru mintea noastră, dar se descoperă prin Duhul Sfânt. Numai cu mintea omul nu poate cunoaşte decât cele pământeşti şi pe acestea numai în parte, dar Dumnezeu şi toate cele cereşti nu se cunosc decât prin Duhul Sfânt.

Unii se ostenesc toată viaţa lor să cunoască ce este pe soare sau pe lună sau aiurea, dar aceasta nu e de folos pentru sufletul lor. Dar dacă ne vom strădui să cunoaştem ce este înăuntrul inimii omului, iată ce vom vedea: în su­fletul unui sfânt – împărăţia cerurilor, iar în sufletul unui păcătos – întuneric şi chin. Şi e de folos să ştim aceasta, pentru că vom locui veşnic fie în împărăţie, fie în chinuri.

“Cuviosul Siluan Athonitul, Între iadul deznadejdii și iadul smereniei”, în traducere de Pr. Prof. Dr. Ioan Ica și Diac. Ioan I. Ica jr., Editura Deisis, Sibiu, 2001

Sursa: siluanathonitul.wordpress.com

Anunțuri

Posted on 11 Martie 2013, in 19. Mănăstirea Sfântul Pantelimon - Russikon, Siluan Athonitul, Texte duhovnicești and tagged , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. In sufletul meu este intuneric si chin… ce sa fac? Mai este speranta de mantuire pentru sufletul meu?

    • Sigur, d-na Parascheva, este nadejde! Cat traim trebuie sa avem nadejde, sa nu ne lasam, sa nu abdicam, sa ne incredintam purtarii de grija a Domnului si sa le primim pe toate, cu smerenie, pentru dragostea Lui. Curaj!

  2. Florin Niculescu

    Doamne ajuta, va rog sa imi trimiteti pe email foto cu aceasta icoana a Sfantului Siluan la o rezolutie cat mai buna pentru a o printa si a face iconita din ea.Va multumesc anticipatFlorin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: