Cuvintele Bătrânilor: Hristos este totul

cuvintele-batranilor-carteI. Hristos este totul

1. Bătrânul Porfirie zicea: “Viaţa fără Hristos nu este viaţă. Dacă nu-L vezi pe Hristos în toate faptele şi gândurile tale, tu trăieşti fără Hristos”.

2. Acelaşi Bătrân adăuga: “Hristos este prietenul nostru, fratele nostru El este tot binele şi toată frumuseţea. El este Totul. În Hristos nu este nici tristeţe, nici melancolie, nici introvertire, atunci când omul este copleşit de gândurile şi împrejurările care l-au apăsat şi l-au rănit. Hristos este Bucurie, Viaţă, Lumină, Lumină adevărată, care-l îmbucură pe om, îi dă aripi, îi descoperă toate lucrurile, îl fac să vadă toate creaturile, să sufere dimpreună cu toţi şi să le dorească tuturor să fie cu Hristos şi aproape de El”.

3. Amfilohie, Bătrânul din Patmos, zicea despre omul care-L uită pe Hristos din pricina numeroaselor sale ocupaţii: “Adesea Hristos vine şi bate la poarta ta. Tu-L faci să se aşeze în anticamera sufletului tău şi, absorbit de ocupaţiile tale, uiţi de Dumnezeiescul vizitator. El aşteaptă ca tu să trândăveşti, aşteaptă… şi apoi, dacă tu întârzii prea mult, El se ridică şi pleacă. Uneori încă, eşti atât de ocupat că-I răspunzi de la fereastră: n-ai nici atâta timp încât să-i deschizi uşa!”.

4. Acelaşi Bătrân zicea: “Omul care nu-l are pe Hristos în el vede toate lucrurile sumbre şi dificile”. Şi încă: “Până ce inima omului nu este locuită de Hristos, el are loc pentru bani, pentru averi şi pentru creaturi”.

5. Asupra aspectelor Providenţei lui Dumnezeu, pe care omul le ignoră, Bătrânul Porfirie zicea: “oamenii pot ajunge la o întunecare a conştiinţei văzând, zicând aşa, neantul din faţa lor şi cugetând: Noi cădem în neant, suntem pierduţi. Iar din spate suntem războiţi! Atunci revin la Dumnezeu şi-i luminează credinţa noastră ortodoxă. Dumnezeu lucrează în taină şi nu vrea să influenţeze libertatea omului. El conduce evenimentele în aşa fel încât omul să călătorească încet acolo unde trebuie”.

6. Bătrânul Epifanie zicea: “Lecţiile pe care ţi le dă Dumnezeu sunt total diferite de cele pe care ţi le dau oamenii. Pentru noi, doi şi cu doi fac patru. Dar, pentru Dumnezeu, doi şi cu doi pot face cinci, sau şase, sau nu importă ce alt număr!”.

7. Antim, Bătrânul din Chios, spunea: “Fără voia lui Dumnezeu o piatră nu poate fi mişcată nici o frunză de copac nu se poate clătina ca să cadă pe pământ”.

8. Bătrânul Eusebiu, de la Frăţia Zoi, scria unui fiu de-al său duhovnicesc: “Atunci când Dumnezeu se îndepărtează de om, acesta, nu numai că se prăbuşeşte în tot felul de păcate şi nedreptăţi, dar el pierde şi credinţa. Dumnezeu te-a făcut creatura Sa şi, prin credinţa ta în El şi voinţa ta de a creşte după voia Sa, El te face copilul Său, prevăzând toate lucrurile ca un Tată plin de dragoste şi are grijă de viitorul tău ca tu să devii desăvârşit”.

9. Despre mijloacele pe care le întrebuinţează Dumnezeu pentru a-l ajuta pe om, Bătrânul Antim zicea: “Bunul Dumnezeu nu încetează să-i dea sugestii bune omului. Uneori îl luminează, alteori îi trimite o mângâiere prin intermediul unei persoane, alteori îi dă un semn. Mila nesfârşită a lui Dumnezeu se foloseşte de toate căile posibile pentru a-l apropia pe om de Sine şi a-l mântui”. Bătrânul adăuga: “Dumnezeu îl ajută pe om, fie printr-un părinte duhovnicesc pe care-l face să-l cunoască pentru a-l îndruma, fie printr-un înger care-l luminează, fie printr-un gând bun pe care îl sugerează, sau printr-o descoperire dumnezeiască pe care i-o acordă”.

10. Bătrânul Ieronim zicea: “Fiţi atenţi la felul în care vă petreceţi ziua de astăzi. Iar viitorul încredinţaţi-l Providenţei divine! Dumnezeu vă va ajuta. Ceea ce e cu voia lui Dumnezeu se va face! Nu vă chinuiţi mintea gândind la viitor. Dumnezeu va ajuta”.

11. Referitor la dragostea lui Dumnezeu pentru om, Bătrânul Antim, noul sfânt din insula Chios, sublinia: “Dumnezeu nu-i separă pe drepţi de păcătoşi nici nu-i compară pe cei răi cu cei buni. Albina, dacă găseşte un pic de zahăr pe o scrumieră, nu importă cât de murdară este aceasta, va lua zahărul pentru a face din el miere. Dumnezeu nu se uită dacă omul se găseşte în păcat sau în virtute, nici dacă este bun sau rău. El caută doar momentul în care să Se apropie pentru a-i veni în ajutor”.

Vezi și Scurtă biografie a părinților pomeniți în carte

Sursă: Cuvintele Bătrânilor, Părintele Dionysios Tatsis, Colecția Isvoare duhovnicești IX, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2004, traducere de ÎPS Andrei al Alba-Iuliei

Recomandăm preluarea doar parțială a textului, cu continuare (link) spre pagina de față. Mulțumim!

Cărțile Ortodoxe pe care le cauți! Click pe banner!

logo-librarie

Posted on 20 decembrie 2012, in Cuvinte duhovnicești and tagged , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. Dumnezeu exista sigur dar trebuie sa I’ll iubesti casa ti-se arate . Imi place mult fraza aia nu agonisi pentru viitor ca nu se stie daca maine mai esti ce mult mi-as dori ca toata lumea asta de pe planeta sa intaleaga lucru asta . Dumnezeu sa fie cu voi fratilor

  2. cineva mi-a zis ca dumnezeu cand iubeste pe cineva nu I’ll lasa plna nu vine la el sincer la vremea aia nu credeam in asta dar acum cred foarte tare am vazut asta prin experienta din viata mea. Slavit sa fie domnul isus si maica domnului si dumnezeul tatal nostru pentru bunatatea pe care o are pntru noi. Oameni buni eu am avut o problema si in tinpul problemei mam rugat la dumnezeu si sa rezolvat o sa ziceti ca sunt prost sau nebun eu va zic ca dora acolo la biserica mai aveam sperante si doar acolo simnteam ca ma asculta cineva si. Ma fratilor cand ma duceam la biserica si urcam delu ala sa ajung acolo era casi cum ma duceam la tata sa cer iartare pentru o boacana casa intalegeti voi dar ce era ce-l mai interesant ca simnteam cum ma asculta tata si parca imi zicea ma baiate nu mai fa prosti si ma certa pentru boacanele mele. Multumesc lui dumnezeu pentru tot ce am in viata mea si va rog mult pe toti sa va rugati pentru mine sa ajung pe calea lui dumnezeu va iubesc. Dumnezeu sa va ajute la toti

  3. Te inteleg perfect Costel.Slava lui Dumnezeu !Doar in biserica lui Hristos cu un duhovnic bun am intrat si eu pe drumul normal….umblam ratacita prin cea astrologie si toate initierile demonice -ma invarteam printre oameni fara nici un Dumnezeu .Nu stiu raspunsul la viata lor …dar se incumeta sa’i invete pe altii.Nu am crezut in biserica pana nu am inceput sa studiez ceea ce am ocolit o viata intreaga cautand cu totul intr’o alta directie gresita .Insa nu imi pare rau ca a vrut sa stiu toate aceste erezii –caci am vazut ca nu este nici o rezolvare in toate acestea si am mers m ai departe cu cautarile .Cine vrea gaseste adevarul…pe care il discerne dupa propria lui putere de procesare .Am dat cu piatra in ortodoxism preoti si biserica …cand de fapt adevarul este doar aici .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: